Vágólapra másolva!

Sydney, az információ és a technika olimpiája<br/>

Aki tévén nézi majd az olimpiát - és az ilyen szurkolók lesznek többen -, legalább olyan jól, ha nem sokkal jobban lesz informálva az eseményekről, mint aki kint ül valamelyik verseny színhelyén. Sőt, az internet segítségével szinte percről percre lehet majd követni az ötkarikás eseményeket.

A sydneyi szervezőbizottság (SOCOG) honlapján több mint két héten át mind a 28 sportág versenyeinek rész- és végeredményeit állandóan meg lehet majd tudni.

A szakemberek azt jósolják, hogy szeptember 15. és október 1. között 700 millió látogatója lesz ennek a honlapnak, melyet folyamatosan hoznak "percrekész" állapotba: a verseny még zajlik, de itt valamennyi sportág versenyeinek alakulását nyomon lehet követni.

A versenyek helyszíneit 4800 kilométer hosszú optikai kábel köti össze, melyen az információk és tévéképek áradata özönlik be az International Broadcast Centre-be, az elektronikus média sajtóközpontjába. Az olimpiai stadion, a Stadium Australia 1648 önálló telefonvonallal lesz felszerelve, s mellette 135 mobiltelefon-központ és 732 mobil rádiós vonal működik majd.

Hála az elmúlt néhány év hatalmas technikai fejlődésének, a sydneyi olimpia ilyen téren minden korábbi hasonló rendezvényt alaposan felülmúl majd. Még sokan emlékeznek arra, hogy Atlantában négy évvel ezelőtt óriási fejetlenség uralkodott az eredményközlésben. Most a NOB számítógépes partnere, az IBM szeretné kijavítani az akkori gyenge bizonyítványát. Már csak azért is, mert ez a komputeróriás utolsó olimpiája.

Majdnem biztosra vehető (már amennyire ilyesmiben biztos lehet valaki), hogy Sydney biztonsági szempontból is jól fog vizsgázni. A különböző ez ügyben illetékes szervek szerint a terrorizmus veszélye igen csekély, de persze nem elhanyagolható. Az elmúlt két olimpiával összehasonlítva itt nincs olyan agresszív csoport vagy kisebbség, mely jelentős fenyegetettséget jelentene. Ennek ellenére már a repülőtéren alapos ellenőrzés alá vetik az érkezőket, s nem csak napokkal, de már hetekkel az olimpia kezdete előtt is.

(MTI)

Ajánló:

A sydney olimpiai hivatalos honlapja

Korábban:

Lemondott posztjáról Kevan Gosper, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke, valamint sydneyi olimpiai szervezőbizottság (SOCOG) két munkatársa.