Vágólapra másolva!

Repka megsérült, és nem indul a válogatón<br/>

Megsérült Repka Attila, a diósgyőriek olimpiai és négyszeres Európa-bajnok birkózója: kerékpározás közben elesett, és ezt a korábban műtött bal bokája bánta. Az 1992-es barcelonai aranyérmes a hét végi hazai válogató viadalon nem indulhat.

- A jó időt kihasználva kerékpároztam, de sajnos az egyik kanyarban elcsúsztam - nyilatkozott Repka Attila. - Szerencsére nincs komolyabb baj, nem lesz szükség újabb műtétre, de két hét intenzív pihenést és gyógytornát írt elő az orvos. Így biztos, hogy szombaton nem indulok el a hazai válogatón, a Szilvási-emlékversenyen. Pedig ha most is legyőztem volna riválisomat, a vb-ezüstérmes Hirbik Csabát, akkor már biztos, hogy én utazom az áprilisi moszkvai Eb-re. És onnan már egyenes út vezetett volna Sydneybe, az olimpiára. Így a döntés későbbre marad.

Repka és Hirbik csatája 2-0-ra áll. Repka a februári válogatón magabiztosan győzte le újpesti vetélytársát és nyerte meg súlycsoportjában (69 kg) a válogatót, majd három hétttel később a malmöi versenyen úgy lett második, hogy Hirbik kiesett. Hirbik a tavalyi vb-n szerzett Magyarországnak olimpiai kvótát. Kérdés, hogy ő vagy a közel három év kihagyás után visszatérő Repka kapjon-e lehetőséget az ötkarikás indulásra.

Várhatóan viszonylag jelentős létszámú, a hazai szakemberek véleménye szerint a két szakágban összesen 10-12 fős csapattal utaznak Sydneybe a magyar birkózók. Az olimpiai csapat összetételéről a válogató versenyek alapján dönt Balla József szövetségi kapitány.

Az olimpiára a kötött- és a szabadfogásban külön-külön öt selejtezőn lehet pontokat gyűjteni: a kötöttfogásúak négy, a szabadfogásúak három erőpróbán vannak túl. Az összesített pontszámok alapján súlycsoportonként a hét legeredményesebb nemzet szerez részvételi jogot.

Ezen kívül a két Európa-bajnokságon is ki lehet harcolni a sydneyi részvételt. A szabadfogásúak április 6-tól 9-ig Budapesten, a kötöttfogásúak április 13-tól 16-ig Moszkvában találkoznak. A kontinensviadalokon súlycsoportonként egy birkózó - a más "úton" még ki nem jutottak közül a legjobb - szerez sydneyi repülőjegyet.

A kötöttfogás 63 és 85 kg-os súlycsoportjában olimpiai részvételt érő helyen áll Magyarország, az 54 és a 97 kg-ban a hátralévő egy versenyen (Alexandria, március 18-19.) még ki lehet harcolni a sydneyi részvételt.

A szabadfogás 76 és 85 kg-os kategóriájában szinte biztos, hogy lesz magyar olimpikon, a 97 és a 130 kg-osok Mexikóvárosban (március 11-12.) és ugyancsak Alexandriában (március 25-26.) szerezhetik meg a kijutáshoz szükséges pontmennyiséget.

A tavalyi világbajnokságokról súlycsoportonként az első nyolc helyezett került ki az olimpiára. Magyar részről négy kötöttfogású versenyző - Hirbiken kívül Majoros István (58 kg), Berzicza Tamás (76 kg) és Deák Bárdos Mihály (130 kg) - szerzett az országnak részvételi jogot.

(MTI)