Vágólapra másolva!

Lemondások a SOCOG-ban<br/>

Lemondott posztjáról Kevan Gosper, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke, valamint sydneyi olimpiai szervezőbizottság (SOCOG) két munkatársa.

Fotó: Reuters

Gosper lehet a korrupciós botrány
utolsó "bukottja"

Gosperrel kapcsolatban korábban olyan újságcikkek jelentek meg, melyek szerint családja 1993-as egyesült államokbeli utazását a 2002-es téli játékok rendezéséért akkor még versengő Salt Lake City pályázati bizottsága állta. Gosper az állítást tagadta, mondván: az utazást a felesége fizette.

A NOB etikai bizottsága hétfőn hallgatta meg Gospert, aki még beszámolója előtt lemondott testületi tagságáról. Az etikai bizottság egyik prominens személyisége, Javier Perez de Cuellar, az ENSZ korábbi főtitkára annak a véleményének adott hangot, hogy Gosper ártatlan.

- Mivel azonban a bizottság tagja volt, független szakértőt kértünk fel az ügy kivizsgálására - hangsúlyozta a perui politikus. A közelmúltban többen kétségbe vonták, hogy valóban elfogulatlan, független álláspont alakulhat-e ki, mivel Kéba Mbaye - a bizottság szenegáli elnöke - Gosper barátja.

Ketten is lemondtak a SOCOG internetes részlegében betöltött posztjukról. Mark Jackson - aki már az ötkarikás játékok rendezési jogát elnyerő kandidálási bizottságban is dolgozott - valamint Dennis Lock azután döntött a távozás mellett, hogy bejelentették az internetes osztály átszervezését.

A költségek megtakarítása miatt az olimpia internetes oldalát készítő IBM cég a részleg vezetői létszámát hat főre csökkenti. A múlt hónapban három igazgatót menesztettek a megtakarítások érdekében, míg a marketingosztály első embere, Kris Donaldson lemondott.

Fotó: Reuters

Az 1 kilós érem - eszmei súlya van

Az ezüst érme egyik oldalán a nyári játékok programján szereplő 28 sportág emblémája, a másik felén II. Erzsébet királynő képmása látható. Előállítási költsége ugyan mindössze 30 ausztrál dollár, eszmei érteke azonban jóval nagyobb, így 855 dollárért talál majd gazdára.

A játékokat népszerűsítő "medáloknak" nagy kereslete van, 1997 óta több mint három millió darabot adtak el belőlük. Az előző, atlantai olimpia kapcsán ennél kevesebb, (2,4 millió) érme fogyott el.

(MTI)

Ajánló:

A millenniumi olimpia honlapja