Vágólapra másolva!

Dávid Kornél újra szabadlistán<br/>

Az NBA egyetlen magyar játékosát ma szabadlistára helyezték a Cleveland vezetői. A liga magyar idő szerint 18 órakor teszi ezt nyilvánossá a többi egyesület számára, és Dávid Kornél, ügynökével, Milkovics Károllyal néhány napig várja más csapatok jelentkezését. Ha nem akad megfelelő kérő, Dávid Európába teszi át székhelyét.

Fotó: Reuters

Archív fotó: Dávid Bulls-mezben a Cavs ellen
Dávid KornélCleveland Cavaliers

- Gyakorlatilag bármikor jelentkezhet bármelyik klub Kornélért - nyilatkozta az [origo]-nak Milkovics Károly. - Az NBA-ben óránként változik a helyzet, a sérülések, a csoportos adás-vételek miatt bármikor adódhat úgy, hogy valakinek hirtelen szüksége van egy csatárra. Az egyetlen aggályunk az, hogy nem szívesen kötnénk újabb tíznapos szerződést, mert ez nem biztos, hogy Kornélnak jót tenne.

Milkovics elmondása szerint Dávidnak ismét nem volt szerencséje, hiszen a Cavs nem a játéktudása miatt nem alkalmazta, hanem mert a játékoskeretet egy centerrel kell, mégpedig sürgősen feltölteniük.

- Január 15-én derült ki, hogy a Zydrunas Ilgauskas, a Cleveland litván válogatott centere idén már nem állhat a csapat rendelkezésére, sőt, elképzelhető, hogy a térdoperációja után már sosem kosárlabdázhat - mondta Milkovics. - Ezek után szinte nyilvánvaló volt, hogy Kornél nem marad a Cavaliersnél, ugyanis neki nincs garantált szerződése, így bármikor elküldhetik. Ilgauskasnak, akit május óta pihentettek, 71 millió dolláros futó szerződése van, így érthetően őt próbálták aktiválni, de az első edzésen bedagadt a térde, kiderült, hogy bonyolult műtétre van szükség, és a karrierjének is vége lehet.

A játékosügynök szerint Dávid tudásával, tehetségével nincs baj, a clevelandiek is jól ismerték őt, és nem csalódtak benne, nem tévedtek vele kapcsolatban.

Viszlát Cleveland...

A 28 éves, 206 centiméter magas, 107 kilós Dávidot január 3-án tette szabadlistára a Chicago Bulls, amelyben 1999. január 21. óta 76-szor lépett pályára. Január 6-án 10 napos szerződést kötött vele a Cleveland Cavaliers, ahol ez idő alatt a lehetséges 6 találkozóból ötször becserélték: összesen 19 percet játszott és 6 pontot dobott. A kontraktus leteltével újabb tíz napra állapodott meg Dávid és a Cavaliers, viszont a következő 5 összecsapás során négyszer kimaradt, az egyetlen mérkőzésen, a listavezető Los Angeles Lakers ellen 12 percet töltött a pályán és 5 pontot szerzett.

Mivel tíznapos szerződést nem szívesen kötnének, ha rendes kérő nem akad az NBA-s klubok között, európai ajánlatot fogadnak el Dávidék.

- Jómagam nem ismerem az európai viszonyokat - mondta Milkovics -, de abban biztos vagyok, hogy Kornélnak nem tenne jót, ha Magyarországra szerződne megint. Nem akarom bántani a magyar kosárlabdát, de az, hogy hetente egyszer, szombatonként van meccs, és az, hogy minden másnap, nagy különbség. Ott 22, itt 82 meccs van az alapszakaszban. Sokkal jobb lenne, ha Kornél valamelyik erős európai ligába tudna szerződni.

Mivel Milkovics nem ismerős az öreg kontinensen, megpróbál találni valakit, aki segíthet Dávidnak csapatot találni, ha valóban távozni kényszerülne Amerikából.

- Ez csak átmeneti megoldás - biztosít Milkovics. - Egészen biztos vagyok abban, ha most nem is, Kornél ősztől biztosan az NBA-ben szerepel majd.

[mécs]

Ajánló:

A hivatalos honlap az NBA-com-on

Korábban:

Magyar idő szerint szerda délután eldől Dávid Kornél sorsa: marad-e az amerikai profiligában vagy esetleg Európában folytatja - mondta Milkovics Károly, a Cleveland Cavaliers játékosának Kanadában élő menedzsere.