Vágólapra másolva!

Dávid Kornélt elküldte a Chicago Bulls<br/>

A Chicago Bulls nem kötött újabb szerződést az amerikai profi kosárliga egyetlen magyar játékosával, Dávid Kornéllal. Dávid az elmúlt két szezonban 76 meccsen szerepelt az egykori sikercsapatban, s meccsenként átlagosan 6,3 pontot szerzett.

Fotó: Reuters

Dávid: egy korszak vége

A Bulls az őszi szezont ott folytatta, ahol az előzőt abbahagyta: vereség vereséget követett, jelenleg 2-26-os mérleggel (0,71%) a liga utolsó helyén állnak, fényévnyire a rájátszástól.

Dávid NBA-pályfutása során 18-szor ért el legalább 10 pontot, a jelen szezonban november 20-án, a Denver ellen teljesített a legjobban (17 pont).

A Chicago Tribune-ban megjelentek szerint Dávid Kornélt egyszerűen azért kellett elbocsájtania a Chicago Bullsnak, mert a szerződése szerint, ha január ötödike után is a klubnál van, akkor a szezon végéig itt kell maradnia. Ma január 4-e van, és a Bulls a döntésével kinyilvánította, nincs szüksége a magyar csatárra.

"Elég jól viselte a rossz hírt" - nyilatkozta Tim Floyd, a Bulls edzője. "Azt mondta, mindig is Bulls-rajongó volt. Mindenkinek megköszönte, hogy lehetőséget kapott. Tényleg jó srác. Örülnék, ha megtartahttuk volna. Nincs ugyan ügynöke, de biztos vagyok benne, hogy nagy lehetőségek állnak előtte Európában."

Dávid Kornél esélye arra, hogy az NBA egy másik csapatában folytassa, nem túl nagy, tekintve viszonylagos ismeretlenségét, és azt, hogy volt NBA-játékosok tömegei vannak állás nélkül. És hogy mit csinálnak ők, Chicagóban? "Néhány napot azzal töltünk, hogy várjuk, honnan kit bocsájtanak el" - mondta Tim Floyd, akinek inkompetenciájára jellemző, hogy azokból válogat, akikre másnak nincs szüksége. Így történt ez december közepén, a példátlan sérüléshullám idején is: visszaigazolták a nyáron épp Jerry Krause elnök által kirúgott Rusty LaRue-t, aki eddigi karrierje során, három szezon alatt 61 mérkőzésen 4,7-es pont- és 1,2-es lepattanóátlagot ért el (Dávid: két szezon, 76 meccs, 6,3; 3,2).

Európai focin nevelődött európai aggyal egyszerűen felfoghatatlan, hogy miért kell Krause-éknak a porig sújtani egy sikergárdát. Ha a Dáviddal szembei igfazságtalanságtól eltekintünk, akkor is képtelenség megérteni, mi vezet egy menedzsmentet arra, hogy Chris Anstey-, Corey Benjamin-, Fred Hoiberg-, Khalid Reeves- vagy Dickey Simpkins-féle kutyaütőkkel töltsenek fel egy korábban MJ, Pip és Rodman fémjelezte együttest.

Tim Floyd azzal magyarázta a Chicago Tribune-nak a gyenge játékosok fluktuáltatását, hogy "a fizetési sapka alatt helyet akarunk csinálni a következő évre". Ezt talán nem is lehet érteni. Mindenesetre abban bízhatunk, hogy azt jelenti: a következő átigazolási szezonban egy-két olyan szabadügynököt szerződtetnek, akik meghatározó játékosok lehetnek az eljövendő, régi nagyságához méltó Chicago Bullsnak.

[origo]

Ajánló:

A Dávidról szóló írás (angolul)