Vágólapra másolva!

Schmitt Pál húsz érmet remél Sydneytől<br/>

Úgy képzelem, hogy a magyar csapat 200-220 versenyzővel fog részt venni az olimpián, és 20 érmet szerez - mondta Schmitt Pál, a MOB elnöke, a NOB protokollfőnöke azon a sajtótájékoztatón, amit a Magyar Olimpiai Bizottság a sydneyi játékok befejezése előtt egy évvel tartott Budapesten.

- Elképzelésemet nem álmokra, hanem konkrét eredményekre alapozom, mindarra, amit a magyar sportolók tavaly és idén elértek - tette hozzá Schmitt, aki tájékoztatást adott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tevékenységéről is. Kiemelte a doppingellenes küzdelem fontosságát, és jelezte: 25 millió dolláros támogatással hamarosan megkezdi működését a nemzetközi doppingellenes ügynökség, tovább folytatódnak a mostanság slágernek számító doppingszerek - az EPO, a nandrolon és a növekedési hormon - kimutathatóságával kapcsolatos kutatások. Schmitt Pál hozzátette, itthon 4 millió forintot szánnak versenyen kívüli doppingellenőrzések finanszírozására.

Szó esett arról is, hogy szerződést kívánnak kötni a sportolókkal, amelyben a MOB és a versenyzők feladatai és kötelességei rögzítik. Az elnök megerősítette, hogy az Ifjúsági és Sportminisztériumtól idén plusz 110 millió forintos támogatást kap a MOB.

A sajtótájékoztatón az olimpia előtti csapatvezetői (chef de mission) értekezletről hazatért küldöttség tagjai is beszámolót tartottak. Az előkészületekről Török Ottó, a MOB igazgatója, valamint Babati Lajos és Nagy Zsigmond titkárok számoltak be. Szó esett többek között a versenyhelyszínek jelenlegi állapotáról, az olimpiai faluról, a közlekedésről, az étkezési lehetőségekről, az akkreditáció modernizálásáról és a biztonsági előkészületekről. Babati Lajos kérdésre válaszolva elmondta, az ausztrálok az előkészületekben jóval előrébb járnak, mint az atlantai olimpia előtt az amerikaiak. A készültség Babati szerint jelenleg 80-85 százalékos. A játékok előkészítésében már most napi munkában 6700 önkéntes segédkezik. Számuk jövő ilyenkorra 120 ezerre nő.

Babati utalt arra, hogy a magyar csapat a Lauda Air légitársasággal utazik majd több részletben az olimpiára és vissza. A tapasztalatok szerint ez a társaság biztosítja a legrövidebb, a legkulturáltabb és remélhetőleg a legbiztonságosabb utazást.

A tájékoztatón Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia új játékára hívta fel a jelenlévők a figyelmét. Mint hangsúlyozta, ez lesz az első olyan, az olimpiai mozgalommal kapcsolatos szellemi vetélkedő, amelyben korhatárra való tekintet nélkül bárki részt vehet. A Sydney 2000 szellemi olimpiai vetélkedő fődíja: utazás a görögországi Olimpiába.

(MTI)