Vágólapra másolva!

Mark Spitz a NOB-ot bírálja<br/>

Mark Spitz, az Egyesült Államok kilencszeres olimpiai bajnok úszója, bírálja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, mert szerinte a testület nem tesz meg mindent a tiltott szerek használata ellen.

Spitz szerint a NOB-ra több ország is nyomást gyakorol, köztük például Kína. Az 1968-as mexikói (2 arany) és az 1972-es müncheni olimpia (7 elsőség) úszósztárja minderről azon az ünnepségen beszélt, amelyen felavatták a sydneyi olimpiai faluban róla elnevezett sétányt.

Az egykori kiváló úszó elsősorban a vérdoppingteszt szigorításának elmaradását kérte számon az olimpiai mozgalom irányítóin.

- A NOB-nak megvan ahhoz az anyagi fedezete, a hatalma, a szakembereinek a tudása és a technikai felszereltsége, hogy elvégezze a vérdoppingot legteljesebb mértékben kimutató vizsgálatokat. De nem teszi, mert a keleti blokk országai és Kína nyomást gyakorolnak rá - vélekedett Spitz.

A vérdoppingvizsgálat elsősorban a növekedési hormonok és az EPO használatának felderítéséhez nyújt segítséget, melyek közül az utóbbi jelenleg az egyik legelterjedtebb és legnehezebben kimutatható tiltott teljesítményfokozó szer.

(MTI)

Ajánló:

Az olimpiai mozgalom honlapja