Vágólapra másolva!

A svájciak Samaranch távozását szeretnék



A zürichi SonntagsBlick című hetilap felmérése szerint a megkérdezett személy fele azt szeretné, ha az olimpiai pályázatokkal kapcsolatos vesztegetések miatt távozna tisztségéből Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság spanyol elnöke.

A svájci lap január 27-én és 28-án telefonon végzett vizsgálatában 15 évesnél idősebb személyek vettek részt. Míg 23 százalékuk támogatásáról biztosította Samaranchot, úgy a résztvevők 50 százaléka az elnök távozása mellett foglalt állást. Az eredmény annak tükrében jelent különleges jelzést, hogy a NOB központja 1915 óta Lausanne-ban található, s az ország lakosai erre rendkívül büszkék.

A közvélemény-kutatás mellett svájci sportolók is hangot adtak mondanivalójuknak.

"A sportnak szüksége van az olimpiára. A NOB-nak tisztáznia kell magát a vesztegetési botrány kapcsán, ellenkező esetben a szervezet elveszíti hitelét" - nyilatkozta Thomas Frischknecht kerékpározó.

Paul Accola olimpiai bronzérmes alpesi síelő viszont meglepően vélekedett az ügyről: "Ennél kevésbé már nem érdekelhet az olimpia. Az ötkarikás játékok már szinte semmit sem jelentenek számomra."

A SonntagsBlick felmérése szerint a megkérdezettek 63 százaléka nem támogatja azt, hogy a NOB-ot adókedvezmény illesse Svájcban.

"A NOB munkához és tisztséghez juttat bennünket. A nemzetközi szervezet évente 200 millió svájci frankkal támogatja országunk gazdaságát, így jogosan kapnak kedvezményt" - jelentette ki Adolf Ogi svájci sportminiszter.

MTI

Ajánló: