Vágólapra másolva!

Világvisszhang a NOB korrupciós botrányára



A Japán Olimpiai Bizottság vezetői az olimpiai mozgalom megújítását, megtisztulását sürgetik. "Jelenleg nincs mit mondanunk, tanácskozni fogunk az ügy fejleményeiről" - mondják Kínában. Német illetékesek a szervezet átfogó szerkezeti reformját szorgalmazzák. "Samaranch úr, mondjon le!" - írta egy svájci napilap. Részben osztják ezt a véleményt Görögországban. Sydneyben viszont fellélegeztek.

Nagano polgármestere nem említett konkrétumokat, ám az egyik naganói társadalmi csoport "közpénzek törvénytelen felhasználása" címen eljárást akar indítani az 1998. évi téli olimpia szervezői ellen.

Összesen mintegy 7,2 millió dollár törvénytelen felhasználása miatt kívánnak nyolc személy, köztük Cucumi Josiaki, a naganói olimpia szervezőbizottságának tiszteletbeli elnöke ellen pert indítani. Goro Josimurának, Nagano kormányzójának, az olimpia előkészítő bizottság akkori elnökének szerepét is tisztázni kívánja a japán társadalmi szervezet.

Annyit Goro Josimura a japán hírügynökségnek adott hétfői nyilatkozatában elismert, hogy a "Studio 6" nevű svájci reklámcéggel mintegy 400 ezer dolláros szerződést kötöttek, és az összeg egy részéhez a téli olimpia rendezési jogának megszerzése után juthatott "sikerdíjaként" a svájci cég.

"Az összeg Nagano riválisainak stratégiájáról szóló információ megszerzésére, nem pedig a NOB szavazatainak elnyerésére szolgált" - közölte Goro.

A svájci céggel kötött szerződésre vonatkozó dokumentumokat azóta megsemmisítették.

A japán lapok szerint a Naganóban látogatást tett NOB-tagoknak "bőkezű vendéglátásban" volt részük, értékes ajándékokhoz jutottak, gésa-klubokban tettek látogatást, amellett hogy a vendéglátók fedezték egyes NOB-tagok és családjuk első osztályon történő utaztatását.

Az olimpiai szervezet körül kirobbant - és Japánra is várhatóan átcsapó - botrány újból aktivitásra késztette az olimpiát mindig is ellenző társadalmi szervezetet, az úgynevezett Olimpia-ellenző Népi Hálózatot. A csoport elégedetlen a NOB belső vizsgálatának eredményével, és emiatt a svájci kormányhoz, a lausanne-i városi vezetéshez és az UNESCO-hoz, az ENSZ nevelési, tudományos és kulturális szervezetéhez is fordul a kéréssel: független testület vizsgálja meg a NOB adóügyeit, adományait, és kezdeményezze a NOB feloszlatását.

A Japán Olimpiai Bizottság nem állt elő ilyen radikális követeléssel, vezetői az olimpiai mozgalom megújítását, megtisztulását sürgetik.

Kína, amely évek óta szeretne olimpiát rendezni, és amely nagy érdeklődéssel figyelte a 2002-es téli játékok rendezési jogát elnyert Salt Lake City pályázatával kapcsolatos korrupciós ügy fejleményeit, hivatalosan nem reagált a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának vasárnapi döntéseire.

"Jelenleg nincs mit mondanunk, tanácskozni fogunk az ügy fejleményeiről" - mondta a Kínai Olimpiai Bizottság egyik szóvivője a lausanne-i döntéseket követően.

Peking önkormányzatának az AFP által megkérdezett egyik tagja is elzárkózott az értékeléstől, ugyanakkor a kínai sajtóban folyamatosan foglalkoznak a korrupciós ügy részleteivel. Az egyik pekingi lapban például hétfőn is két cikk tárgyalta a témát, melyek közül az egyik "Sydney vesztegetett" címmel jelent meg, a másik pedig a 2000-es olimpia rendezési jogáért folytatott versengésben Pekinggel együtt alulmaradt angliai Manchester haragját emeli ki.

Angol lapértesülések szerint Manchester vezetése úgy döntött, hogy - mivel Salt Lake City mellett Sydneyvel kapcsolatban is felmerült a vesztegetés vádja - kártérítésként nyolcmillió fontot (5 millió amerikai dollár) fog követelni a NOB-tól, amely szerinte nem teremtette meg a tisztességes verseny feltételeit.

Kína, amely már tavaly novemberben hangot adott annak a véleményének, hogy a 2000-es jétékok rendezési jogának 1993-as odaítélése során a kínai pályázatot igazságtalanul kezelte a NOB, a közelmúltban úgy döntött, hogy harcba száll a 2008-ban esedékes nyári olimpia házigazdai szerepének elnyeréséért.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottságot megrendítő korrupciós botrány fényében német illetékesek
a szervezet átfogó szerkezeti reformját szorgalmazzák.

Walther Tröger, a Német Olimpiai Bizottság elnöke hétfőn a kölni WDR5 rádióállomásnak nyilatkozva konkrét javaslatokkal állt elő. Ennek értelmében jelentősen csökkenteni kellene a NOB-tagok számát. Sort kellene keríteni a testületben maradó tagok alapos "átvilágítására". Tröger emellett célszerűnek tartaná a NOB-tagok mandátumának időbeli korlátozását; szerinte ezzel meg lehetne előzni, hogy egyesek "életük végéig élvezzék a tagsággal járó kiváltságokat".

A Német Olimpiai Bizottság alelnöke a játékok rendezési jogáról határozó döntési mechanizmus átfogó reformját sürgette. Helmut Digel, aki egyben a Német Atlétikai Szövetség elnöke is, a Deutschlandfunk rádióállomásnak adott interjúban élt a gyanúperrel, hogy a NOB-on belül feltárt vesztegetési esetek csupán a jéghegy csúcsát képezik. Digel egyúttal síkraszállt amellett, hogy a jövőben egy NOB-testület nyílt szavazással döntsön az olimpiai játékok helyszíneiről, és minden esetben köteles legyen megindokolni döntését.

"Samaranch úr, mondjon le!" - írta hétfői számában a La Tribune de Geneve című svájci napilap. A Juan Antonio Samaranch NOB-elnöknek címzett felszólítás azok után jelent meg, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vasárnap hat tagjának kizárására tett javaslatot a Salt Lake City-i 2002-es téli olimpia rendezése körül kirobbant korrupciós botrány kapcsán.

A La Tribune de Geneve véleménye szerint a spanyol NOB-elnök így is, úgy is vétkes. "Ha Samaranch tudott a mostani vizsgálat által feltárt kétes üzelmekről, akkor miért hallgatott? Ha pedig mit sem tudott a korrupciókról, akkor még súlyosabb a helyzete" - fogalmazott a svájci napilap.

Az újság szerint az olimpiai mozgalom hatalmas marketingtermékké vált, ahova özönlik a pénz. "Nem tudván ellenőrizni egy ilyen szerteágazó rendszert, az elnök kiszállt a játékból. Ezért le kell mondania, hogy tiszta alapokon folytatódhassék a munka" - így a La Tribune de Geneve.

Részben osztják ezt a véleményt Görögországban. Dimitrisz Reppasz kormányszóvivő szerint az olimpiai mozgalomnak "feddhetetlennek" kell maradnia.

"Szét kellene választani az olimpiai játékok rendezését és a NOB-tagok tevékenységét, nehogy a jövőben helytelen következtetéseket vonjanak le az olimpia eszméjével kapcsolatosan" - hangsúlyozta Dimitrisz Reppasz.

Juan Antonio Samaranchot támogatta viszont Mario Pescante olasz NOB-tag. Az Olasz Olimpiai Bizottság nemrég lemondott elnöke szerint a spanyol szakember az egyetlen, akinek irányításával a NOB kilábalhat a jelenlegi válságos időszakból.

"Samaranchnak a helyén kell maradnia. Megbízom benne, tudom, hogy vannak olyan vezetők a NOB-on belül, akik bíznak a lemondásában. Távozása viszont nagy csapást jelentene a szervezet számára" - jelentette ki Mario Pescante.

Michael Knight, az olimpiai rendezésért felelős ausztrál miniszter szerint a 2000-es nyári játékok rendezési jogát elnyert Sydney pályázati bizottságának illetékesei "a kor szabályainak megfelelően" jártak el a házigazdai szerep megszerzéséért folytatott versengés során.

"Ezeket a szabályokat nem Ausztrália alakította ki, de ugyanúgy alkalmazkodott hozzájuk, mint bárki más. Örülök, hogy ezek most megváltoznak" - utalt Michael Knight arra a módosításra, mely szerint a jövőben az olimpiák helyszínének kijelölésekor nem az összes NOB-tag, hanem csupán egy bizottság szavaz majd.

Ausztráliában hétfőn - a NOB végrehajtó bizottságának lausanne-I ülését követően - fellélegeztek azok, akik úgy vélték: akár a 2000-es olimpia sydneyi rendezése is veszélybe kerülhet.

"Elégedett vagyok, mert egyre erősödő bizonytalanság volt érezhető az ausztráliai rendezéssel kapcsolatban" - mondta Kevan Gosper, a NOB ausztrál tagja azután, hogy világossá vált: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem szándékozik elvenni Sydneytől a rendezés jogát.

A felhőtlen örömre azonban nincs ok, hiszen Sandy Hollway, az ausztrál szervezőbizottság (SOCOG) elnöke is elismerte, hogy a Salt Lake City pályázatával kapcsolatos korrupciós botrány nyugtalanságot okozott a 2000-es olimpia ausztrál támogatói között.

"Mihelyt azonban az olimpiai ötkarika visszanyeri korábbi fényét, kedvező helyzetbe kerülünk ahhoz, hogy kijelentsük: a sydneyi olimpia olyan esemény lesz, amibe érdemes befektetni" - mondta Sandy Hollway.

Ajánló: