Vágólapra másolva!

Törvényjavaslat a korrupciós botrány kivizsgálására



Utah állam törvényhozása olyan törvényjavaslatot terjesztett a képviselőház elé, amely alapján különbizottság vizsgálná a 2002-es Salt Lake City-i téli olimpia körül kirobbant korrupciós botrányt. Közben újabb terhelő bizonyítékok kerültek elő, valamint lemondott a líbiai NOB-tag.

Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint az AOC pénteken olyan dokumentumokat tett közzé, amelyek bizonyítják, hogy a kenyai Charles Mukora és az ugandai Francis Nyangweso - útban a monacói szavazásra - a londoni Dorchester Hotelben szállt meg az Ausztrál Olimpiai Bizottság vendégeként. Az AOC erre egy 1993 augusztusában kelt levéllel szolgál
bizonyítékul.

A nyilvánosságra hozott iratok állítólag arra is rávilágítanak, hogy az AOC 1.28 millió amerikai dollárt kapott az Sydney Olimpics Bid Ltd. gazdasági társaságtól, hogy segítse 11 afrikai ország versenyzőinek felkészülését az Ausztrál Sportintézetben

Az egyesült államokbeli Utah állam törvényhozása olyan törvényjavaslatot terjesztett a képviselőház elé, amely alapján létrehoznának egy különbizottságot a 2002-es, Salt Lake City-i téli olimpia körül kirobbant korrupciós botrány széles körű kivizsgálására.

Az amerikai hírügynökség jelentése szerint a 12 szenátorból és több képviselőből álló testület jogkörébe tartozna a három év múlva esedékes olimpia pénzügyi felügyelete és indokolt esetben a törvényhozás összehívása.

Dick Pound, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kanadai alelnöke szerint Salt Lake City pályázatában külön tételt képeztek a különféle kifizetések, amelyek a rendezési jog odaítélését elősegítették.

Pound elmondta: a kifizetések 1991-ben kezdődtek, nem sokkal azután, hogy Salt Lake City helyett a japán Nagano kapta meg az 1998-as téli olimpia házigazdai szerepkörét. A jogszerűtlen juttatások bizonyos esetekben 1995, Salt Lake City sikeres pályázata után is folytatódtak.

Jordan Tanner, a utahi képviselőház tagja szerint a leendő különbizottság nem fog teljhatalmat kapni a 2002-es téli olimpia szervezőbizottságának (SLOC) felügyeletére.

A Salt Lake City-t érintő korrupciós botrány ügyében öt vizsgálat folyik párhuzamosan: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a SLOC, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága, az FBI és az Egyesült Államok Igazságügyminisztériuma is megkezdte a maga vizsgálatát.

A líbiai Basir Mohammad Attarabulszi NOB-tag lemondását pénteken elfogadta Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság spanyol elnöke. Attarabulszi a finn Pirjo Häggman után másodikként vált meg önként a NOB-ban betöltött tisztségétől.

Basir Mohammad Attarabulszi 1977 óta volt NOB-tag, továbbá 1981 és 1985 között az Afrikai Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének elnöki posztját is betöltötte. Szuhel nevű fia ösztöndíjat kapott több utahi iskolában, ami mellé havi 700 dolláros költségtérítést is juttattak számára.

"Elfogadtam a lemondását, és köszönetet mondtam neki a NOB-ban eltöltött 22 év alatti munkásságáért. Basir Mohammad Attarabulszi jó ember, de hibát követett el - mondta Juan Antonio Samaranch.MTI

Ajánló: