Vágólapra másolva!

Schmitt Pál a vizsgálat állásáról



Schmitt Pál, a NOB első alelnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerdán részt vett a Salt Lake City városát érintő olimpiai vesztegetési botrány kivizsgálására létrehozott NOB-bizottság New York-i ülésén. Azért tartották az Egyesült Államokban ezt a tanácskozást, mert Salt Lake City ügyében a NOB vizsgálatával párhuzamosan három más vizsgálat is folyik. A város olimpiai szervező bizottsága, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága, valamint az amerikai igazságügyi minisztérium (az FBI, az adó- és a vámhivatal bevonásával) igyekszik felderíteni a maga eszközeivel a 2002-es téli játékok rendezési jogának odaítélésével kapcsolatos vesztegetési ügyet.

A finn Pirjo Häggman minapi lemondása után újabb NOB-tag, a líbiai Basir Mohammad Attarabulszi is jelezte: feladja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban viselt tagságát, és lemondó levelét még ezen a napon személyesen átadja a szervezet lausanne-i központjában.

Január 11-én a botrányban érintett 13 NOB-tag levelet kapott Juan Antonio Samaranch NOB-elnöktől, amelyben az elnök felszólította őket, tárják fel cselekményeiket, és - ha szükséges - "vonjanak le magukra nézve következtetéseket". Azóta tízen írásban válaszoltak - közölte Schmitt Pál az MTI washingtoni tudósítójával, hozzátéve, hogy a líbiai Attarabulszi másodikként jelezte lemondását.

Attarabulszi az Afrikai Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének egykori alelnöke. Szuhel nevű fia ösztöndíjat kapott több utah-i iskolában, ami mellé havi 700 dolláros költségtérítést is juttattak számára.

Schmitt elmondta azt is: a vizsgáló bizottság kétféle szankcióra kíván majd javaslatot tenni: a NOB-tagság megvonását 9 személy esetében (köztük van Häggman és Attarabulszi), a szigorú nyilvános figyelmeztetést pedig 4 személy esetében fogja indítványozni.

Az esetek java része tanulmányi ösztöndíjak elfogadását jelentette családtagok számára. Mások saját országuk sportmozgalmának kértek pénzt, vagy egészségügyi szolgáltatás (például térdműtét) nyújtását kérték harmadik személy számára. Volt olyan is, aki saját sportalapítványához kért segítséget - közölte a NOB első alelnöke. Azt azonban Schmitt Pál hangsúlyozta: nem bizonyosodott be egyetlen olyan - szóbeszéd tárgyát képező - állítás sem, hogy bármely NOB-tagot szexuális szolgáltatásra "fizették volna be" Salt Lake City rendezési jogának egyengetői. Ugyanígy nem igazolódott a plasztikai műtét, mint elfogadott szolgáltatás vádja sem.

A magyar NOB-vezető elmondta azt is: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság továbbra is bízik Salt Lake Cityben. "Ha a város és Utah állam polgárai továbbra is magukénak érzik a játékokat, és készek megrendezni, akkor mi nem látunk okot, hogy ezt elvegyük" - mondta Schmitt Pál, megjegyezve, hogy a város az odaítéléskor már az első körben 54 szavazatot kapott, a második helyezett pedig csak 14-et.

"Tudom, hogy gazdasági nehézségeik lesznek, és tudom, hogy néhány szponzor, ha nem is függesztette fel, de lassította a támogatások ütemét. Meggyőződésem azonban, hogy ha a NOB a nyilvánosság előtt mindent beismer, a vétkeseket kellő szigorral felelősségre vonja, továbbá ha átalakítjuk az eddigi - visszaélésre lehetőséget adó - szavazati rendszerünket, megszüntetjük a látogatásokat, akkor úgy érzem, ugyanazt a NOB-ot fogja üdvözölni a társadalom, amely az elmúlt 104 év alatt megbecsülést élvezett" - mondta Schmitt Pál.

A látogatások beszüntetését illetően magyarázatként elmondta: eddig minden NOB-tag egy személy kíséretében három napra meglátogathatott minden pályázó várost, és ennek teljes költségét a pályázó város szervező bizottsága fizette. Eddig is volt emellett egy 10-12 tagú értékelő bizottság. Schmitt Pál szerint a jövőben csak ez a bizottság fogja felmérni a helyszínen az egyes pályázók előnyeit és hátrányait. Az egyéni NOB-tagok látogatásait mellőzni fogják.MTI

Ajánló: