Vágólapra másolva!

Az FBI-t kérték fel nyomozásra Naganóban



Nagano egyik polgári szervezete felkérte az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Hivatalát (FBI), hogy az a japán városban is végezzen vizsgálatokat a tavalyi téli olimpia rendezési jogával kapcsolatban esetleg felmerülő korrupciós ügy felderítésére.

Jamagucsi Junicsi, a naganói pályázati bizottság egykori tagja az amerikai The Washington Post című napilapnak elmondta: a bizottság 14 millió amerikai dollárt költött arra, hogy elnyerje a Nemzetközi Olimpiai Bizottság több tagjának a szimpátiáját.

Egyes értesülések szerint Nagano elöljárói az érintett NOB-tagok felszólítására 1992-ben számos olyan iratot megsemmisítettek, amelyek a rendezési jog megszerzésével voltak kapcsolatban. Jamagucsi az Aszahi Simbun című japán újságnak úgy nyilatkozott, hogy a tízdoboznyi dokumentumot helyhiány miatt ítélték pusztulásra.

Nagano 1991 júniusában kapta meg az 1998-as téli ötkarikás játékok házigazdai jogát. A többfordulós NOB-szavazáskor Nagano négyvoksnyi különbséggel (46-42) győzte le az amerikai Salt Lake Cityt, amely viszont négy évvel később, 1995-ben vigasztalódhatott, hiszen az akkori döntés értelmében otthont adhat a 2002-es téli olimpiának.

Jamagucsi az Aszahi Simbunnak elmondta még, hogy a 14 millió dollárt 62 NOB-tag és azok ismerősei kiszolgálására fordították: a pénzt elegáns szállodákra, drága éttermekre, helikopteres szállításra és a gésák nyújtotta szolgáltatásokra költötték.

A Maszao Ezava című újság szerint a naganói lakosok szervezete az FBI segítségét kérte az állítólagos korrupciós ügy felderítésére. "Ha hűtlen kezelés történt, akkor valóban volt ok az iratok megsemmisítésére" - írta a lap.

MTI

Ajánló: