Vágólapra másolva!

Vétlen az UTE, de megszűnhet



Egyelőre a klub vezetői sem tudják megmondani, hogy képes lesz-e fennmaradni az Újpesti Torna Egylet. Az állami támogatást - amely tavaly 135 millió forint volt - az idén már nem folyósítják.

A minisztérium hétpontos válságkezelő programot dolgozott ki annak érdekében, hogy "minimalizálják a veszteséget". - Az ISM lépéseket tesz annak érdekében, hogy a klub kifizethesse a tavalyi elmaradt béreket, eredményességi jutalmakat. - Az egyesület sportolói kedvezményesen használhatják a minisztérium kezelésébe kerülő újpesti létesítményeket. - Az ISM a szakszövetségektől kéri az ÚTE támogatását. -EAz ISM tárgyalásokat kezdeményez a IV. kerületi önkormányzattal arról, hogyan tudnak együttműködni az ÚTE átalakulásában. - Készüljön koncepció arról, hogy fegyveres testületek milyen sportszolgáltatásokat vehetnek igénybe a létesítményekben. - Pénzügyi-szervezeti átvilágítás után új stratégia készülhet az ÚTE számára. - Az átmeneti időszakra az ISM 30 millió forinttal támogatja a klubot. Mihelyt az ÚTE igazolja, hogy nincs köztartozása, rendelkezésére áll az összeg.

Az egész klub van veszélyben

Bolla József, a birkózószakosztály igazgatója: olimpiai bajnokokat adott a szakosztály Kárpáti Károlytól Farkas Péterig, most is vannak a sydneyi részvételre esélyes versenyzőink, vb-ezüstérmesünk. Egyelőre bizonytalan, hogy hány fővel tudjuk folytatni, január végéig mindenesetre közölnünk kell a sportolókkal, hogy mire számíthatnak. Csaknem száz gyereket foglalkoztatunk, őket semmiképpen nem akarjuk elküldeni. Baluka Csabáné gazdasági igazgató: nem egyes szakosztályok fognak megszűnni, hanem az egész egyesület léte forog veszélyben. Még decemberben is elhangzottak olyan ígéretek, hogy valamilyen formában megkapjuk az addigi támogatást, aztán január 4-én közölték a végleges döntést. Tavalyi bérekkel is tartozunk, az edzőkkel, versenyzőkkel nem tudunk munkaszerződést kötni, mert nem látjuk a fedezetet. A szponzorokat is elriasztja, ha látják, hogy az állam elfordul a sporttól. Ha nem tudunk fizetni, a sportolók elhagyják a klubot, mert a szövetségek szerződésszegésért elmarasztalják az egyesületet. Ifj. Laczkó Mihály, a vízilabda-szakosztály elnöke: nem tudom, hogyan ad pénzt a szövetség az újpesti pólóra, amikor a közvetlen állami támogatása csökkent. Ôze István megbízott klubigazgató: nyolc embernek felmondtunk, a klubvezetés öt fővel dolgozik. Továbbra is várjuk a decemberi bérek fedezetét és a tavalyra ígért önkormányzati támogatás utolsó részletét is. A 135 millióból körülbelül százötven dolgozó, edző, versenyző bérét fizettük ki. Hatalmi szóval nem szüntetünk meg szakosztályokat, mert a lila-fehér színek viseletét senkinek nem akarjuk megtiltani. Olyan szakosztályaink már most is vannak, amelyek egy fillért sem kapnak. Horváth László, a triatlonszakosztály igazgatója: háromezer gyerek sportol Újpesten, ők egyik napról a másikra az utcára kerülhetnek, mert az edzőiket nem tudja majd fizetni a klub. Ami a triatlont illeti, azt már most tudjuk, hogy a szövetség nem fog bennünket anyagilag támogatni. Derce Tamás Újpest polgármestere: a sportvezetés már augusztusban jelezte, hogy tárgyalni akar velünk a klub jövőjéről, de azóta sem történt semmi. Az önkormányzat az eddigi támogatást a jövőben is biztosítja, de a mi feladatunk a kerületi lakosok sportolási lehetőségének támogatása, és nem az élsport eltartása. Bodnár Tibor világbajnok sportlövő, a szakosztály vezetőségi tagja: nyolc versenyzőnk készül az olimpiára. Ki vállalja azért a felelősséget, ha nem jutnak el Sydneybe? Ipacs Lászlóné klubtitkár, az úszószakosztály vezetője: a minisztérium harmincmilliója semmire sem lesz elég, még a végkielégítésekre sem.
Lépesfalvi Zoltán