Vágólapra másolva!

Michael Jordan bejelentette visszavonulását



Michael Jordan szerdán, magyar idő szerint délután hat órakor sajtótájékoztatón jelentette be visszavonulását a profi kosárlabdától. Olyan sportoló távozott az "élő" sportból, aki sokáig pótolhatatlan lesz, mind a szakértők, mind a rajongók számára.

Akkor a baseball felé vette útját a Levegő Királya, majd visszatért, most elhatározása végleges. Más kérdés, hogy összesen negyedszer mondja ezt…

Nem jelölt meg semmiféle tervet a jövőre nézvést, azon kívül, hogy több időt szeretne a családjával tölteni és hogy Chicagóban szándékozik maradni.

"Nagy kihívás családapának lenni… és én elfogadom ezt a kihívást" - mondta, hozzátéve, ugyanolyan boldog lenne, ha gyermekei úgy döntenének, kosárlabdázni fognak, de akkor is, ha nem.

Tizenhárom év NBA-vel a háta mögött ez az ember, aki februárban még csak 36 éves lesz, hat bajnoki, tíz gólkirályi és öt MVP-címmel gazdagabb - és minket is azzá tett velük. Éppúgy nem volt védelem, amely ellenállhatott neki, mint ahogy nem volt kosárlabda-rajongó, aki ne tisztelte volna maradéktalanul fenomenális tehetségét, beleértve a Salt Lake City-i 19 000-et, aki tavaly júniusban, hatodik aranygyűrűje megszerzése estéjén kifütyülték a bemutatásnál. Az a rettegett Chicago Bullsnak szólt. Michael Jordan unikum volt. Csak Kareem Abdul-Jabbarral és Will Chamberlainnel lehet egy lapon említeni, még Magic Johnson és Larry Bird sem szárnyaltak úgy, ahogy ő tette, már 1983-tól, amikor először vitte a North Carolinát NCAA-bajnoki címre és lett 20 évesen az Év játékosa.

A Fortune Magazine szerint 10 milliárd dollárt tett hozzá a világ gazdaságához. A saját gazdagsága kifürkészhetetlen. 33 millió dollárt keresett tavaly kosarasként, ennek talán a tízszeresét mint üzlet- és reklámember. Piackutató szakemberek szerint időtlen a hatása a reklámpiacra, még év(tized)ekig eladhatók általa azok a sportszerek és egyéb termékek, amelyeket népszerűsít. (A Nike pár hónapja jött ki az Airt felváltó Jumpman 23 márkanévvel.)

Jordan döntése nem volt váratlan, hiszen többször mondta, csak Phil Jackson keze alatt hajlandó játszani, aki, mint azt talán mindenki tudja, a hatodik bajnoki cím után elhagyta a Bullst. Mégis ott az üresség, amit érzünk. Nem volt, és nem lesz hozzá hasonló, talán soha többé. Lehet, hogy megint visszatér. Nyolcvanszázalékosan is felvenné a versenyt bárkivel a mostaniak közül. De ő nyerni akar. Tud is. De nem minden körülmény közepette. Emlékezni és reménykedni azonban megengedett.

Ajánló: