Vágólapra másolva!

Vádak Samaranch ellen



Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is több esetben kapott ajándékot Salt Lake Citytől, mielőtt az egyesült államokbeli nagyváros megkapta volna a 2002-es téli olimpia rendezési jogát - adta hírül kedden a Salt Lake City Tribune című napilap.

Rich Bauter azt is elmondta az újságnak, hogy cége 10 ezer dollár értékben további fegyvereket is eladott a Salt Lake City-i pályázati bizottságnak, de hogy azokat kinek vagy kiknek adták tovább, azt nem tudja.

John MacAloon, az olimpiai mozgalom jeles amerikai képviselője a lapnak adott nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a svájci Lausanne-ba, a NOB székhelyére, naponta érkeznek ajándékok, és "nem szabad azt hinni, hogy mind Samaranch lakosztályába kerül".

A NOB mellett az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága, a Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) és egy független Salt Lake City-i etikai bizottság vizsgálja, hogy kik kaptak - Salt Lake City olimpiai pályázatának segítése támogatása érdekében – értékes ajándékokat, tanulmányi ösztöndíjakat és ingyenes orvosi ellátást.

Juan Antonio Samaranch elismerte, hogy kapott ajándékokat az egyesült államokbeli Salt Lake City pályázati bizottságától, amely a 2002-es téli játékok rendezési jogáért harcolt. Samaranch kijelentette, hogy ezzel nem szegte meg a NOB előírásait.

Samaranch a lausanne-i 24 Heures című lapnak úgy nyilatkozott, hogy 1995 májusában valóban kapott két vadászpuskát - egy 22 Long és egy Browning típusút - a Salt Lake City-iektől, de azokat leltárba vették a NOB-központban, és az elnöki irodát díszítik. "Az ajándékok visszautasítása valóságos botrányt okozott volna" - mondta Juan Antonio Samaranch.

A 2002-es téli olimpia rendezési jogának odaítélése körül kipattant "szavazatvásárlásos" botrányt a NOB, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága, a Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) és egy független etikai bizottság vizsgálja.

MTI

Ajánló: