Társoldalunk:

„Sehol nem tartunk, vissza kell térnünk a kezdetekhez" - nyilatkozta Russ Granik, az NBA komisszárhelyettese. Hogy miért tette ezt? Azért, mert a liga kénytelen volt a karácsonyi meccseket éppúgy elhalasztani, mint a szombati tárgyalási fordulót.

Semmi tárgyalás a hétvégén. Semmi NBA idén. Semmi nem utal a „lockout" végére.

A szerdai nap a rossz híreké volt. A legrosszabb az, hogy a liga és a játékos-szakszervezet közti tárgyalások hétvégi vitaülését elhalasztották. Aztán még az is, hogy az NBC törölte a karácsonyi „doubleheadert", a szenteste hagyományos dupla meccsközvetítését.

Patrick Ewing és Billy Hunter nem megy tárgyalni.Állítólag a játékosok nem tartották tiszteletben a múlt pénteki ülés eredményeit, hogy pontosan miben áll ez, egy kissé homályos, mindenesetre az biztos, hogy az úgynevezett luxusadóval van baj, amelynek értelmében a kiugróan magas fizetésű játékosok juttatásainak egy bizonyos százaléka egy alapba kerülne, amit a sportág további fejlesztésére fordítanának. Ebben és a bevételrészesedésben kerültek közelebb az álláspontok pénteken, és valamit elronthattak Billy Hunter (a szakszervezet ügyvivője) és társai, mert a liga törölte a hétvégi tárgyalásokat, ráadásul a karácsonyra tervezett meccseket is.

Az NBC a Chicago Bulls-New York Knicks és a Phoenix Suns-Los Angeles Lakers összecsapások helyett Frank Capra karácsonyi filmjét, az „It's a Wonderful Life"-ot vetíti, Jimmy Stewart főszereplésével. Hát nem csodálatos?

Többek szerint a játékosok nemcsak a saját pénzükkel játszanak (már több mint 300 millió dollárt veszítettek a „lockout" alatt), hanem több ezer (egykori) szurkoló elkötelezettségével, akik lassan megtanulnak NBA nélkül élni. Akiknek eddig falat kenyérként kellett éjszakánként a csillogó parkett- és sztárvilág, azok most szép lassan unottan elfordulnak a monitoroktól, lapoznak az újságban, ha az amerikai kosárlabdát szétzúzó, fillérszámolgató vitatkozásról hallanak, hiszen ki érzi magáénak a problémát, hogy két és fél vagy hárommillió dollárt keres-e egy sportoló, amely így is, úgy is az amerikai átlagkereset nyolcvanszorosa (legalább).

„Ami bennünket érint, minden tételt szívesen megvitatunk. Bármikor készek vagyunk találkozni a másik féllel, de nem úgy, hogy feltételeket szabnak" - mondta Hunter, aki a játékosok törvényes képviselője a bérvitában, amely most éppen ismét megrekedt, és a kialakult ellenséges légkörben - a szokásos, sajtónyilatkozatokban való üzengetés egymásnak - nem valószínű, hogy egyhamar folytatódik.

Idén már nem fogunk kialvatlanul vánszorogni munkahelyünkre, iskolánkba - vagy legalábbis nem az NBA miatt.