Társoldalunk:

Az NBA münkaügyi vitája a hét végéig biztosan nem folytatódik, bármennyire biztató volt is a pénteki maraton tárgyalás visszhangja. A "lockout" szombatra 151 napossá duzzad.


"Meg nem nevezett" forrásokra hivatkozva a chicagói ESPN Radio 1000 azt adta hírül, hogy a tuljadonosok és a játékosok szombatra tervezik a következő tárgyalási napot, bár konkrét időpontot nem egyeztettek.

A rádió szerint David Stern NBA-komisszár, Russ Granik, a helyettese, Billy Hunter, a játékosszakszervezet ügyvivője és a Patrick Ewing, a szervezet elnöke rövid beszélgetésben határozott a későbbi tárgyalásokról.

A felek szóvivői ma reggel közölték, hogy nem jött létre megállapodás a tekintetben, hogy mikor folytatódjon az egyeztetés, annak ellenére, hogy a pénteki forduló 12 órányi pozitív párbeszédet hozott, azt a látszatot keltve, hogy a felek közel állnak a "lockout" befejezéséhez. Pénteken Stern arról panaszkodott, hogy nehéz megtalálni az összhangot, magyarázva ezzel a mindkét fél által igényelt pár napos szünetet a következő New York-I utazás előtt. Miután 194 novemberi mérkőzést már töröltek, a liga szerint nem kellene lejátszani ezt a "megcsonkított" szezont. Amennyiben az egyezség létrejönne, úgynevezett 60 meccses alapszakaszt bonyolítanának le (minden csapat 60 mérkőzést játszana) január és április között, és 10 nap szünet után következhetne a rájátszás.

Azonban az idő fogy. Az NBC karácsonyi attrakciójáig, a "doubleheader"-ig már kevesebb, mint egy hónap marad szombattól számítva, ekkorra tervezték a tv-közvetítések legkésőbbi indítását (a ligának évekre előre aláírt szerződése van az NBC-vel, ez is veszélyben forog most). Ráadásul a csapatoknak egy hónapra mindenképpen szüksége van a játékos-igazolásokhoz és az edzőtáborokhoz.

Péntekig úgy tűnt, egyáltalán nem rendeznek idén bajnokságot. De akkor a felek egy lépést közeledtek a megegyezes felé a mintegy 2 milliárdnyi kosárlabdával kapcsolatos bevétel (KKB) elosztási százalékában. Az elmúlt szezonban a liga 57 százalékot fordított a játékosok juttatásaira, jóval többet, mint az 52%-os határ, amit az új egyezség létrehozásához el kellett érjenek. A játékosoknak minimum 48%-ot garantáltak eredetileg. Ezért jelentették be a "lockout"-ot július elsején. A tulajdonosok az úgynevezett Larry Bird kivételt (a sztárjátékosok extra fizetését, amely megengedi a fizetési maximum túllépését, LBK) akarták jelentősen leszabályozni, de 52%-ot garantáltak volna a játékosoknak. Ők azonban egyhangúlag kijelentették, hogy nem hajlandók beleegyezni az LBK megszüntetésébe, és 63%-ot követeltek a KKB-ből. Azután csökkentették igényeiket, először 60, majd 57%-ra.

Ugyanakkor egyfajta zálogrendszer kidolgozásán fáradoznak a felek, amelynek értelmében a játékosok a fizetésük egy részét egy alapba befizetnék, annak érdekében, hogy a tulajdonosok kontrollálni tudják a kiugróan magas fizetéseket.

A pénteki vitaülésen, amely az első volt október 28-a óta, a felek elismerték, hogy bármilyen előrelépés történt is, azt a teljes 1998-99-es szezon elveszítésének lehetősége - egy igen valószínű kilátás, legalábbis Stern szerint - okozta.

Az NBA 52 éves fennállása során még nem volt kénytelen mérkőzéseket törölni, bár a 94-95-ös szezon előtt már zártak ki játékosokat, de azután a a "no-strike, no-lockout" elvében megegyezve játszották le végül a bajnokságot. Az idei talán el sem kezdődik 1998-ban.