Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A Magyar Olimpiai Bizottság szombati közgyűlésén kiemelt téma lesz, hogy alig több mint egy évvel az athéni játékok előtt hol tartunk is valójában. S bár ezt az igen egyszerű kérdést is lehet bonyolítani s több oldalról megközelíteni, most ragadjunk le a szigorú tények mellett: eddig férfikézilabda-válogatottunk, valamint az egyéni sportágakban, háromban együttesen hat versenyzőnk kvalifikálta magát. S bár ez első hallásra nem tűnik túl soknak, a NOB által a kvótaszerzésre kijelölt időszaknak még nagyon az elején vagyunk. Sőt, egyes sportágakat tekintve még ott sem.

A 2000-es sydneyi olimpián a 28 sportágból 20-ban vettünk részt, s a magyar delegáció 190 sportolóból állt. Közülük tízen tartalékként voltak jelen. A jövő évi athéni játékokon a MOB elképzelései szerint 180-220 fős magyar csapat venne részt. A létszám nagymértékben függ attól, hogy a csapatsportágak közül vízilabdában férfi és női, kosárlabdában női, s kézilabdában női csapatunk is kiharcolja-e az indulás jogát. No persze az egyéni sportágakban is felettébb rögös utak vezetnek a görög fővárosba.

A Sydneyben négy aranyérmet szerzett kajak-kenu válogatottunk a szeptemberi gainesville-i (Egyesült Államok) vb-ről juthat ki Athénba, ehhez versenyszámoktól függően az első hat-nyolc hely valamelyikén kell végezni. A "pótvizsgát" később egy kontinentális kvalifikációs verseny jelentheti. Vívásban már javában zajlik a kvalifikációs időszak, melynek a lényege, hogy az egyéni és a csapat világranglistákon is minél előbb kell végezni. Arra reális az esély, hogy női párbajtőrben, férfi kardban és párbajtőrben is az első öt csapat között legyünk a jövő március 31-i záráskor, ami azt is jelentené, hogy 3-3 vívónk egyéniben is pástra léphetne Athénban. Különben az egyéni világranglistán kell az első 10-12 között végezni (női tőrben és kardban más megoldás nincs is, hiszen ezekben a fegyvernemekben nem lesz csapatverseny Athénban), s jó esetben ez már elég lehet az ötkarikás részvételhez.

A vívókhoz hasonlóan már a cselgáncsozók is hatalmas pontvadászatban vannak, ők az A kategóriás nemzetközi viadalokon is gyűjtögethetnek, de az őszi oszakai vb-ről az 1-5. helyezettek automatikusan kijutnak az olimpiára. Barcelona bajnoka, Kovács Antal jelenleg 2. az európai ranglistán (három érme van, s mindenkinek csak a három legjobb eredményét veszik figyelembe), s gyakorlatilag ő már olimpiai résztvevő. Birkózásban az őszi kötött- és szabadfogású vb-n (Créteil, New York) a súlycsoportok 1-10. helyezettjei azonnal kvótát szereznek országuknak, de a földrészeken még jövőre is lesznek tornák, amelyeken adódik esély a javításra.

Súlyemelésben viszont nagy a szigorúság, gyakorlatilag csak a novemberi vancouveri vb-n lehet kvótát szerezni, s itt is - majdnem - egyedülálló módon. A nemzetek pontversenye alapján a férfiaknál az 1-6. helyezettek 6, a nőknél az 1-9. helyezettek 4 kvótához jutnak, a sorban hátrébb végzettek kevesebbhez. (Az egyes nemzetek saját belátásuk szerint dönthetnek, hogy a részvételi lehetőséget mely súlycsoportokban használják fel.) Hasonló az elv tornában is: az augusztusi anaheimi vb csapatversenyének 1-12. helyezettjei teljes csapattal, azaz 6 fővel, a 13-18-ok 2 fővel mehetnek az olimpiára, a még hátrébb végzett együttesek jó esetben 1 helyhez juthatnak. Mindez a férfiakra és a nőkre is vonatkozik.

Öttusában a férfiaknál és a nőknél is 32 versenyző lehet ott Görögországban, s ebben a sportágban többször is mód nyílik a kvótaszerzésre: a júliusi pesarói vb és az augusztusi madridi Eb dobogósai, a decemberi athéni Vk-döntő arany- és ezüstérmese már idén páholyba kerül, jövőre három Vk-verseny (májusban Budapesten), valamint a moszkvai vb jelenti a kerülő utat. Az orosz fővárosból kilencen juthatnak el Athénba. (A tavalyi budapesti Vk-finálé győztesei már kivívták az indulási jogot.) Ökölvívásban minden földrészen három kvalifikációs tornát rendeznek (az egyik a kontinensbajnokság), Európa súlycsoportonként 7-9 helyet kap. A jövő márciusi pulai Eb, valamint egy lengyelországi és egy azerbajdzsáni viadal jelenti az ugródeszkát. Evezésben a legtöbb kvótát az augusztusi milánói világbajnokságon osztják, hajóosztályonként 5-11-et. Országúti kerékpározásban Magyarország - főként Bodrogi László eredményei révén - a nemzetek rangsorában jelenleg a 29., eszerint 3 férfi versenyzőt indíthat az olimpián. A legjobb 15 nemzet 5-5, az utánuk következő tíz 4-4, a 26-30. helyezettek 3-3 kerekessel szerepelhetnek.

Mindent egy helyen az Eb-ről