Vágólapra másolva!
"Az öttusa és a kötöttfogású birkózás törlése fájdalmas és elfogadhatatlan javaslat a magyar sport számára, ezért az ugyancsak NOB-tag Aján Tamással együtt mindent elkövetünk, hogy nemzetközi összefogást teremtve megmentsük a két sportágat" - mondta Schmitt Pál, a MOB elnöke a 2008-as program előkészítésével foglalkozó testület javaslataival kapcsolatban.

A hazai olimpiai bizottság vezetője már csak azért is fontosnak tartja az összefogást, mert a 149 magyar ötkarikás bajnoki cím közül 23 Balczó András és társainak, valamint Weisz Richárd és követőinek nevéhez fűződik, vagyis e két sportág képviselői több mint 15 százalékát nyerték az aranyérmeknek.

A NOB szakértői szerint az öttusát például azért kellene kivenni a pekingi műsorból, mert magasak a rendezési költségek, viszonylag kevés országban űzik, és a média a nem kíséri kellő érdeklődéssel.

"Ezekkel az érvekkel nem lehet teljes mértékben egyetérteni, hiszen az öttusa az utóbbi időszakban megújult, versenyei vonzóak, érdekesek lettek, és a nők is szerephez jutottak" - mondta Schmitt, majd hozzátette: "A birkózás esetében pedig olyan sportágról van szó, amely nemcsak az újkori olimpiai játékok kezdetétől szerepel műsoron, hanem már az ókorban is rendkívül népszerű volt, Athénban ráadásul a gyengébbik nem képviselői is bemutatkozhatnak."

Öttusarajongók klubjahttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=28388

A játékok programjának revíziójával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az a múltban is időről időre napirendre került. "Kétségtelen, hogy az utóbbi évtizedekben egyre bővült a műsor. Sydneyben 28 sportágban 300 bajnoki cím talált gazdára, s a versenyeket általában sikeresnek, kiegyensúlyozottnak ítélte a sportvilág. Ennek ellenére érthető, hogy Jacques Rogge, az új elnök a NOB más területeihez hasonlóan a programot is felülvizsgáltatta, s így született meg a bizottság javaslata."

A MOB vezetője még hozzáfűzte: a charta jelenlegi előírásai szerint egyes versenyszámok törlésére vagy felvételére már a végrehajtó bizottságnak is lehetősége nyílna, de egyelőre nem vállalta ennek felelősségét. Újabb konzultációkat, vizsgálatokat lát szükségesnek.

"Az egyébként nehezen elképzelhető, hogy valamennyi javaslatot elfogadja a végrehajtó bizottság, illetve teljes sportágakkal kapcsolatban a közgyűlés."