Vágólapra másolva!
A szeptember 11-i, Egyesült Államokat ért terrortámadás miatt a magyar sportéletben is aggódva figyelték a tengerentúlon történteket. Amerikában ugyanis több magyar sportoló tanul különböző egyetemeken (noha nem mindegyikük tartózkodott az esemény napján az országban). Összeállításunkban a nevesebb magyar sportolókat vettük számba.

Nagy Andrea, a WNBA-ben profiskodó kosárlabdázónő a New York Liberty kosárlabdázója. Szerencséjére az augusztus végén befejeződő bajnokság miatt a harmincesztendős irányító (aki WNBA-karrierjét az 1999-ben a Washington Mysticsnél kezdte) már Miamiban tartózkodott a katasztrófa idején. Évek óta New Yorkban él Polgár Zsuzsa, világbajnok sakkozó, ám a merénylet csak annyiban érintette, hogy férjének korábbi munkahelye a World Trade Center volt. Zsuzsa Manhattentől messze, egy sakkiskolában dolgozik jelenleg.

A tragédia idején még hét magyar sportoló tartózkodott a városban. Közülük a legnevesebb, Sipos István, a Sri Chinmoy-trió elnevezésű futóversenyen indult, és verseny közben látta, amit a World Trade Center összedőlt. Ám szerencsére egyikőjük sem sérült meg. Az Egyesült Államokban tartózkodott Kropkó Péter is, aki Floridában készül a hawaii Ironman-világbajnokságra. A triatlonista éppen a tragédia napján repült volna Floridából Kaliforniába, ám nem volt hely a gépen.

És akkor lássuk a távoliabbakat, akik között úszók, atléták és kosárlabdázók találhatók. Az úszók közül Ágh Norbert, Kovács Ágnes és Czene Attila a phoenixi Arizona State University hallgatója, ők az Egyesült Államok középső részén viszonylag biztonságban érezhetik magukat. A kolumbiai University of South Carolina iskolában tanul Gáspár Zsolt, Kerékjártó Tamás, Szűcs Tamás és Simon Jácint. Az egykori ferencvárosi úszó, Lakos Gyöngyvér, az indianapolisi Purdue egyetem hallgatója. Az edzők közül az amerikai mellúszó olimpiai bajnok Mike Barrowman trénere, Nagy József (aki évekig Magyarországon, a Honvédban dolgozott) most kapott állást az észak-karolinai Raleigh Swimming Associationnél. A műugrók közül a pekingi Universiadén bronzérmet szerzett Lengyel Imre a miami egyetemen tanul.

Atlétáink közül a magasugrás országos csúcsát két méterrel tartó Győrffy Dóra a bostoni Harvard, a diszkoszvető Máté Gábor az alabamai Auburn University, az amerikai egyetemi bajnokság kalapácsvető bronzérmese, Horváth Norbert a kaliforniai University of Southern, Petráhn Barbara és Szeglet Zsolt (mindkettő 400 m) a Baylor University hallgatója.

A kosárlabdázóink közül Ujhelyi Petra volt a legnagyobb biztonságban, aki jelenleg a magyar női válogatott tagjaként a franciaországi Európa-bajnokságon szerepelt, amúgy viszont Gáspárék "társa" a dél-karolinai egyetemen. Júliusban kiderült, Cserny Réka is a tengerentúlon tanul tovább, elfogadva a világhírű Harvard egyetem ösztöndíját, ezzel valószínűleg hosszú időre eltűnve a magyar kosárlabdaéletből. Cserny az Eb-t már ki is hagyta. Az egykori ferencvárosi kosárlabdázó, Farkas Orsolya jelenleg üzleti tanulmányokat folytat New Hampshire-ben.

Pincési László

Korábban: