Hosszú Katinka királynőhöz méltóan nyerte a 200 vegyest

Hosszú Katinka
Budapest, 2017. július 24. A győztes Hosszú Katinka a női 200 méteres vegyesúszás eredményhirdetésén a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 24-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka immáron hatszoros világbajnok, mert a budapesti vizes világbajnokságon végig vezetve nyerte meg a 200 méteres női vegyesúszást. A nap másik jó híre, hogy Kozma Dominik hetedik idővel döntős a férfi 200 méteres gyorsúszásban. Összefoglaló és nyilatkozatok.
Vágólapra másolva!

Hosszú Katinka világbajnok

A 200 méteres női vegyesúszás döntőjében a négyes pályán úszó

Hosszú Katinka fantasztikus versenyzéssel 2:07.00-ás idővel világbajnok lett.

Hosszú Katinka világbajnok 200 méter vegyesen! Fotó: Szabó Gábor - Origo

A magyar úszónő ebben a számban négy éve verhetetlen. Shane Tusup a szokott helyén a medence mellett ugrálta végig Hosszú Katinka világbajnoki címét. A háromszoros olimpiai bajnok magyar úszónő 91 századmásodperces előnnyel nyert a második helyezett japán Jui Ohasi előtt.

200 m vegyes, világbajnok:
HOSSZÚ KATINKA 2:07.00 p
2. Ohasi Jui (Japán) 2:07.91
3. Madisyn Cox (Egyesült Államok) 2:09.71

A győztes Hosszú Katinka a női 200 méteres vegyesúszás eredményhirdetésén a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában Forrás: MTI/Kovács Tamás

Hosszú Katinka az Origónak

"Elképesztő volt, nem tudom szavakba önteni, milyen érzés itthon világbajnoki címet nyerni.

Ami az úszást illeti, az elején direkt az volt a taktikám, hogy agresszívan kezdek és persze csak magamra koncentrálok, nem figyelem, hogy hol vannak a többiek. Aztán amikor a végén felnéztem a táblára és láttam, hogy a japán lány szintén 2:07-es időt ment, egy fél pillanatra megijedtem, de aztán tudatosult bennem, hogy nyertem. Elmondhatatlanul boldog vagyok" - nyilatkozta Hosszú Katinka az Origo munkatársának, Antalics Ádámnak.

Aranyos Hosszú Katinka Forrás: MTI/Kovács Tamás

Később Hosszú a Duna Aréna közönségének azt mondta, hogy a tavalyi riói olimpián nem érzett olyan boldogságot, mint most, a budapesti vébén.

Shane Tusup, Hosszú Katinka edzője és férje a következőket mondta az M4-en:

"A sportoló karrierjében nehéz hazai pályán versenyezni. Az úszás nem olyan, mint a futball, vagy a kosárlabda.

Hazai közönség előtt, az egyik legelképesztőbb élmény, amelyet átélhet egy sportoló. Hatalmas megtiszteltetés az országot képviselni.

Nehéz a mindennapos rutint véghezvinni, kezelni kell a nyomást. Megvan Magyarország első aranyérme a világbajnokságon, biztos vagyok benne, hogy Katinka fel fog szabadulni. Addig megyünk, ameddig tudunk, meglátjuk, mi lesz a folytatásban. Remélhetőleg élvezte a versenyt a fantasztikus közönség."

A győztes Hosszú Katinka (k), a második helyezett japán Ohasi Jui (b) és a harmadik helyezett amerikai Madisyn Cox a női 200 méteres vegyesúszás eredményhirdetésén Forrás: MTI/Kovács Tamás

100 méter férfi mell

A férfi 100 mellúszással kezdődött a délutáni program, amelyet az esélyeknek megfelelően az olimpiai bajnok Adam Peaty meg is nyert,

méghozzá 57:47 mp-ces új világbajnoki rekorddal.

A brit úszónak ez volt a negyedik vb-aranya.

Adam Peaty új világbajnoki rekorddal nyerte a férfi 100 mellet Fotó: Szabó Gábor - Origo

Sarah Sjöström alig maradt el a világrekordtól

A 100 méteres női pillangóúszást a svéd Sarah Sjöström, a szám olimpiai bajnoka nagyon simán nyerte meg.

A klasszis úszónő mindössze öt századdal maradt el saját világrekordjától.

Sarah Sjöström mindössze 5 századdal maradt el saját világrekordjától Fotó: Szabó Gábor - Origo

Férfi 100 méter hát középfutam

A férfi 100 hát két középfutama is magyarok nélkül zajlott.

Az elsőt Ryan Murphy nyerte 52:95 mp-ces idővel, a másodikban a kínai Xu Jiayu volt a legjobb

tiszteletet parancsoló különbséggel.

Xu Jiayu simán nyerte a második középfutamot Fotó: Szabó Gábor - Origo

Így néz ki a döntő mezőnye:

Julia Jefimova elképesztő úszása

A női 100 méteres mellúszás első középfutamában Julia Jefimova egy századdal maradt el a világcsúcstól. 1:04.36 percet úszott az orosz klasszis.

Julia Jefimova egy századdal maradt el a világcsúcstól Fotó: Szabó Gábor - Origo

A második középfutamot az amerikai Lilly King nyerte, a világcsúcstartó litván Ruta Meilutyte előtt.

Így néz ki a döntő mezőnye:

Új brit rekord az 50 m pillangó döntőjében

A férfi 50 pillangó fináléjában a brit

Benjamin Proud négy századdal előzte meg a brazil Nicholas Santost

és további öttel az ukrán Andrij Govorovot. 22:75 másodperces ideje új brit rekord - az előzőt is ő tartotta, az 22:80 mp volt.

Női 100 hát középfutam

A női 100 hát két középfutama nem hozott nagy izgalmakat: az első elődöntőben az ausztrál Emily Seebohm viszonylag simán, 22 századdal előzte meg az amerikai Olivia Smoligát, míg a másodikban Kylie Masse volt a leggyorsabb. Az 58:18-as ideje csak hat századdal marad el a világrekordtól.

Ez volt az a szám, amelytől Hosszú Katinka visszalépett.

Így néz ki a döntő mezőnye:

Kozma Dominik a döntőben

A férfiak 200 méteres gyorsúszásának első elődöntőjében a hatos pályán úszott Kozma Dominik, aki a vasárnapi 4X100-as váltóban szerzett bronzérme után ezúttal harmadik lett.

Kozma Dominik ott van a döntőben Fotó: Szabó Gábor - Origo

1:45.87-tel óriási egyéni csúcsot úszott, kilenc századdal maradt el Cseh László országos rekordjától. Kozma Dominik végül a hetedik idővel készülhet a férfi 200 gyors döntőjére.

"Délelőtt az volt a cél, hogy az elődöntő meglegyen, most egy kicsit jobban odatettem magam, de maradt még bennem, úgyhogy

"Iszonyatosan szoros versenyt várok, itt már nem számít, ki milyen idővel jutott tovább és melyik pályán úszik, az a 200 méter dönt majd mindenről.

azzal valamelyest talán viszonozni tudnám azt a hatalmas szeretetet és szurkolást, amit a fantasztikus közönségünktől kapok minden egyes alkalommal" - mondta Kozma Dominik az Origónak.