Sima győzelemmel vb-elődöntős a férfipóló-válogatott

Vágólapra másolva!
Bejutott az elődöntőbe a magyar férfivízilabda-válogatott a Melbourne-ben zajló világbajnokságon, miután szerdán, a negyeddöntőben 13-6-ra legyőzte Németország csapatát.
Vágólapra másolva!

Tomka Tivadar helyszíni jelentése Melbourne-ből

negyeddöntő:
Magyarország - Németország 13-6 (4-2, 1-0, 4-2, 4-2)
gól
: Varga Dániel 4, Kiss G., Biros, Madaras 2-2, Kásás, Kis G., Molnár 1-1, illetve Nossek 3, Politze 2, Naroska 1

A bemelegítésnek számító csoportkör után, ahol három győzelmet aratott Kemény Dénes csapata, az egyenes kieséses szakasz első állomásán a német gárda került a mieink útjába. Hogy ki számított a mérkőzés esélyesének, ahhoz elég annyi, hogy 1983 óta mindig nyertünk a németek ellen, a legutóbbi találkozáskor, a hónap elején Debrecenben 17-6-ra bizonyultak jobbnak Kásásék.

A németek a mieink nagy riválisával, a szerbekkel voltak egy csoportban, és 11-7-re kaptak ki a címvédőtől, majd tízzel verték Japánt, aztán az olaszok ellen is beleszaladtak egy nagy zakóba (3-8), ezzel a harmadik helyen végeztek a kvartettben. A negyeddöntőért az amerikaiak következtek Hagen Stamm fiai számára, akik némileg váratlanul 6-3-as győzelmet arattak a tengerentúliak ellen.

Forrás: MTI

Kemény Dénes alaposan kivesézte a németek játékát

A negyeddöntőben tehát felszabadultan pólózhattak a németek, hiszen ez már jutalomjátéknak számított nekik, más kérdés, hogy nem igazán hálás feladat a magyarok ellenfelének lenni. Molnár Tamásé volt a meccs első helyzete, de a szépen kijátszott akció végén Tchigir nagyot védett. A túloldalon Nossek pontosabban célzott, de mielőtt még a németek kiörömködhették volna magukat Kiss Gergely gyorsan válaszolt.

Egy elrontott támadás után visszakaptuk a labdát, amit Varga Dániel küldött a kapus helyére, ezzel vezettünk először a mérkőzésen. Szécsi Zoltán védései után rendre sikerült lefordulni, Biros Péter ziccerénél a léc még kisegítette Tchigirt, de Madaras már nem hibázott, amikor egy az egyben vitte a labdát a 39 éves kapusra.

Varga Dániel is egy gyors akció végén maradt egyedül, így még arra is volt ideje, hogy benézzen középre, aztán inkább mégis maga zárta le góllal a támadást, amire Politze előnyből felelt, így 4-2-es magyar vezetéssel zárult az első negyed. A másodikban a kihagyott ziccerek domináltak, a legszebb megmozdulás Kásás nevéhez fűződik, aki 8 méterről svédcsavarral próbálta meglepni Tchigirt, aki bravúrral tolta fölé a labdát.

A 8 perc végén Benedek álompassza után Biros gondoskodott arról, hogy ne teljen el negyed magyar találat nélkül, annyira egyedül volt középen, hogy azt is megnézhette, hogy hova lője a labdát, végül a bal felsőt választotta.

Forrás: EPA

Biros Péter (fehér sapkában) kétszer mattolta Tchigir kapust

Szécsi a fordulás után is megőrizte jó formáját, Varga Dániel pedig a lövőkedvét, vagy tíz méterről tüzelt a jobb sarokba, miután kiszúrta, hogy Tchigir kicsit elbambult. Kásás finomabb megoldást választott, a csapatkapitányi tisztségről Benedek visszatérése miatt lemondó klasszis pazarul ejtett, megszerezve hetedik gólunkat, a nyolcadikat a Kiss Gergő passzát a léc alá vágó Varga Dániel jegyezte.

A sorozatot Nossek nagy bombája törte meg, Kásás rá nem jellemző módon ötméterest rontott, Politze pedig közelebb hozta a németeket, igaz, így sem kellett túlságosan izgulni, mert ekkor is még néggyel vezettek a mieink, Kis Gábor centergólja után viszont megint öttel.

A záró játékrészben Nossek szerezte meg önmaga harmadik, a germánok ötödik találatát, amit a Kemény-legények, Ludas Matyit idézve, háromszor fizettek vissza, sorrendben Kiss, Molnár, majd Biros küldte a játékszert az egyébként jól védő Tchigir mögé. Naroska azt hihette, hogy övé volt az utolsó szó, amikor egy kipattanót begyötört Szécsi ketrecébe, de csalódnia kellett, mert Madaras szinte a dudaszó pillanatában engedte el a rettegett balost, kialakítva ezzel a 13-6-os végeredményt.

A döntőbe jutásért pénteken az olaszokat verő spanyolok következnek, a másik elődöntőben pedig a szerbek és a horvátok csatáznak majd.

A mérkőzés után elsőként Biros Pétert sikerült "mikrofonvégre" kapni.
- Kintről nagyon könnyed győzelemnek tűnt ez a mérkőzés.
- Az első negyedben azt játszottuk, amit elterveztünk, aztán a második negyedről sok szót nem ejtenék, mert föl-le úszkálás történt a vízben. Nem tudom, hogy mi történt velünk, de rengeteget hibáztunk.

- Aztán a mérkőzés második felében, mintha összeállt volna a csapat.
- A védekezésünk sokat javult, és a támadásokat is eredményesen fejeztük be, ez kellett ahhoz, hogy nyugodtan fussunk neki az utolsó negyednek.

- A közvélemény azt mondta a negyeddöntők párosítása előtt, hogy a magyarok vannak a legkönnyebb helyzetben. Egyetért vele?
- Lehet, hogy sokan lebecsülték ezt a német csapatot, de jól játszott, és nem véletlen, hogy a legjobb 8 közé került. Voltak periódusok, amikor kifejezetten haraptak a germánok, de jól felkészültünk belőlük.

- Jönnek a spanyolok az elődöntőben.
- Valóban, és kiváló centereik vannak, nem vehetjük félvállról az ütközetet. Alaposan fel kell térképeznünk az ellenfelet, természetesen a döntőbe jutás a cél!

Kemény Dénes szövetségi kapitány nincs kibékülve a játékvezetéssel: "A bíráskodással nem igazán tudok mit kezdeni, mert nem tudom, hogy éppen mikor, mi, miért történik. Inkább csak tördelik a játékot a bírók, ami egyáltalán nem használ a sportág népszerűségének. Mindenesetre megyünk tovább az úton, most a spanyolok következnek."

A mérkőzés legeredményesebb játékosának Varga Dániel bizonyult: "Küzdelmes találkozót vívtunk, örülök, hogy négy gólommal hozzájárulhattam a továbbjutáshoz. A horvát-szerb összecsapáson számomra egyértelmű a horvát továbbjutás."

További eredmények:
negyeddöntők:
Spanyolország - Olaszország 7-5 (1-1, 3-2, 0-1, 3-1)
Szerbia - Görögország 8-3 (2-1, 0-1, 3-0, 3-1)
Horvátország - Oroszország 13-3 (4-0, 4-1, 2-1, 3-1)

a 9-12. helyért:
Egyesült Államok - Kanada 16-11

a 13. helyért:
Kína - Dél-afrikai Köztársaság 13-12

a 15. helyért:
Új-Zéland - Japán 10-9