Az első komoly ellenfél előtt megrogyott az orosz csapat

Luis Suárez, urugay, foci vb
Luis Suárez szabadrúgásból szerezte meg a vezetést Uruguaynak
Vágólapra másolva!
A házigazda orosz válogatott 3-0-ra kikapott Uruguaytól a labdarúgó-világbajnokság A-csoportjának 3. fordulójában, ezzel Óscar Tabárez csapata az első helyen jutott tovább a legjobb 16 közé, míg az oroszok második helyen mentek tovább. A mérkőzés online közvetítése a linkre kattintva olvasható.
Vágólapra másolva!

Mindkét csapat hibátlan mérleggel várta a csoport rangadóját, igaz, a házigazda oroszok örömfocival szereztek 6 pontot, míg az uruguayiak szenvedve győzték le Egyiptomot és Szaúd-Arábiát. A mérkőzés tétje a csoportelsőség volt, a győztes a B-csoport második helyezettjével találkozik a szombati nyolcaddöntőben, Szocsiban.

Az orosz és az uruguayi szurkolók boldogan fotózkodtak a mérkőzés előtt Forrás: AFP/Maxim Zmeyev

A dél-amerikaiak már a találkozó elején jelezték, hogy győzni jöttek Szamarába. Matias Vecino első percben megeresztett távoli lövése nem sokkal kerülte el az orosz kapu jobb alsó sarkát.

A 10. percben Uruguay megszerezte a vezetést.

Egy kontratámadás végén Rodrigo Bentancur tört volna kapura, de Jurij Gazinszkij a tizenhatos vonala előtt felrúgta. A szabadrúgást Luis Suárez végezte el, aki nagy erővel a bal alsó sarokba helyezett.

Az FC Barcelona csatára már a hetedik világbajnoki gólját szerezte. Nála csak az 1950-es világbajnok csapat támadója, Óscar Míguez szerzett több gólt. Szám szerint nyolcat.

A 12. percben a világbajnokságon már három találatig jutó Gyenyisz Cserisev villant orosz részről, de az uruguayi kapus, Fernando Muslera bravúrral hárította a 10 méterről leadott lövést.

A hazaiaknak idejük sem volt visszajönni a meccsbe, ugyanis a 23. percben a dél-amerikaiak kétgólosra növelték az előnyüket.

Egy jobb oldali szögletet Artyom Dzjuba középre fejelt ki, az érkező Diego Laxalt pedig 18 méterről kapásból visszalőtte a labdát, ami a kapu előtt álló Cseriseven megpattant, így Igor Akinfejevnek esélye sem volt a hárításra.

Öt perccel később Uruguay lezárhatta volna a mérkőzést. Luis Suárez kiugratásával Rodrigo Bentancur lépett ki ziccerben, de Akinfejev lábbal védett.

A 37. percben újabb gól nem született, de mégis eldőlt a mérkőzés.

A bal oldalon elszaladó Laxaltot Igor Szmolnyikov kaszálta el, aki a szenegáli Malang Diedhiou játékvezetőtől megkapta a második sárga lapját, így megfogyatkoztak az oroszok.

A francia Marcel Desailly 1998-as vb-döntőbeli kiállítása óta Igor Szmolnyikov az első játékos, akit hazai csapatból leküldtek a pályáról világbajnokságon.

A második félidőben kissé alábbhagyott az uruguayi csapat lendülete, míg az emberhátrányban játszó oroszokban nem volt elég átütőerő, és viszonylag hamar beletörődtek, hogy esélyük sincs az egyenlítésre.

Edinson Cavani első gólja sokat váratott magára Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A 64. percben Edinson Cavani megszerezhette volna első gólját a tornán. Luis Suárez átadása után került ziccerbe a PSG gólkirálya, de Szergej Ignasevics tíz méterre a kaputól szerelni tudta.

Tíz perccel később szépíthetett volna a házigazda.

Roman Zobnyin egy labdaszerzés után Artyom Dzjubához passzolt, az orosz csatár egy szép bokacselt követően 12 méterről lőtt, de a labdája méterekkel elkerülte a kaput, így az uruguayi Fernando Muslera hálója továbbra is érintetlen maradt a világbajnokságon.

A 80. percben újra Cavanival akartak gólt rúgatni. Suárez lépett ki ziccerben, lövés helyett inkább a hosszú oldalon érkező társát akarta kihagyhatatlan helyzetbe hozni, de a passza túl hosszúra sikerült.

A vereség ellenére az orosz kapus, Igor Akinfejev volt a hazai csapat legjobbja Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A 85. percben ismét Cavani került helyzetbe, átcselezte magát az orosz védelmen, majd 11 méterről lőtt, de belevetődtek a labdájába. A jobb oldali szögletet Giorgian De Arrascaeta csavarta kapura, Akinfejev azonban akrobatikus mozdulattal hárított.

A 90. percben Cristian Rodriguez 17 méterről bombázott kapura, de Akinfejev újabb parádés mozdulatot bemutatva szögletre mentett. A beívelés után Diego Godin közeli fejesét újabb bravúrral védeni tudta, de a kipattanóra érkező Cavani közelről a hálóba lőtt, kialakítva ezzel a végeredményt.

Ezzel a győzelemmel Uruguay hibátlan mérleggel jutott tovább az A-csoportból, míg a második helyen a házigazda orosz csapat lépett tovább a nyolcaddöntőbe.

Uruguay-Oroszrszág 3-0 (2-0)
Szamara, Szamara Aréna, 41 970 néző
Játékvezető: Diedhiou (szenegáli)
Uruguay: Muslera – Coates, Godín, M. Cáceres, Laxalt – Nández (C. Rodríguez, 73.), Vecino, Torreira, Bentancur (De Arrascaeta, 63.) – L. Suárez, Cavani (Maxi Gómez, 93.). Szövetségi kapitány: Óscar Tabárez.
Oroszország: Akinfejev – Szmolnyikov, Kutyepov, Ignasevics, Kudrjasov – Zobnyin, Gazinszkij (Kuzjajev, a szünetben)) – Szamedov, Al. Mirancsuk (Szmolov, 60.), Cserisev (Fernandes, 38.) – Dzjuba. Szövetségi kapitány: Sztanyiszlav Csercseszov.
Gólszerzők: Suárez (10.), Cserisev (23. – öngól), Cavani (90.)
Sárga lap: Bentancur (63.), ill. Gazinszkij (9.), Szmolnyikov (27.),
Kiállítva: Szmolnyikov (36.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Hollandia 3 2 0 1 5-1 4 7
GY
D
GY
2.
Szenegál 3 2 1 0 5-4 1 6
V
GY
GY
3.
Ecuador 3 1 1 1 4-3 1 4
GY
D
V
4.
Katar 3 0 3 0 1-7 -6 0
V
V
V