Cristiano Ronaldo borzalmas meccse: kimaradt 11-es, elmaradt kiállítás

Quaresma, Ronaldo, foci vb, portugália
Ricardo Quaresma csodálatos góllal szerzett vezetést Portugáliának
Vágólapra másolva!
A portugál labdarúgó-válogatott 1-1-s döntetlent játszott Iránnal az oroszországi világbajnokság B-csoportjának 3. fordulójában. Fernando Santos csapata a második helyen jutott tovább a kvartettből, miután a spanyolok 2-2-es döntetlent játszottak Marokkóval. A nyolcaddöntőben a portugálok szombat este Uruguay ellen lépnek pályára Szocsiban, míg a spanyolok vasárnap délután Moszkvában játszanak a házigazda oroszok ellen.
Vágólapra másolva!

A találkozó előtt a Cristiano Ronaldo nevével fémjelzett portugál válogatott állt a B-csoport második helyén, de csak azért, mert a FIFA Fair Play pontszámban gyengébb volt a mutatója, mint az éllovas spanyoloknak. A két sztárcsapat két mérkőzésen 4 pontot gyűjtött, 4 gólt szerzett, és 3-at kapott, vagyis minden mutatóban egyformán álltak.

Fernando Santos együttesének tehát korántsem volt mindegy, hogy mekkora gólkülönbséggel győzi le azt az Iránt, amelynek papíron szintén volt még esélye a továbbjutásra.

Cristiano Ronaldo a 2006-os világbajnokságon is betalált Irán ellen Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andreas Gebert

Cristiano Ronaldo 12 évvel ezelőtt Irán ellen lőtte első vb-gólját a 2006-os németországi tornán. A portugálok akkor Deco és Ronaldo találataival 2-0-ra nyertek csoportmérkőzésen.

A jóval esélyesebb portugálok már a mérkőzés elején nekiestek az irániaknak. A 3. percben a világbajnokságon már 4 négy gólt szerző Cristiano Ronaldo tört be balról a tizenhatoson belülre, majd 13 méterről kapura bombázott, de Alireza Bejranvand magabiztosan fogta a labdát.

A 9. percben óriási helyzetet hagytak ki a portugálok.

Az irániak kapusa, Bejranvand mozdult ki egy belőtt labdára, de a saját védője, Szaid Ezatolahi akadályozta a védésben. A labda kipattant róla, egyenesen a lendületből érkező Joao Marióhoz, aki 16 méterről az üres kapu fölé lőtt.

A 13. percben Ricardo Quaresma bolondította meg az iráni védelmet, a szélről belőtt labdája kicsúszott Bejranvand kezéből, de szerencséjére nem érkezett portugál támadó a lecsorgóra.

A következő húsz percben a portugálok domináltak, de igazán komoly helyzeteket nem tudtak kialakítani. A védekezésükre is oda kellett figyelniük, mert az iráni kontrák rengeteg veszélyt hordoztak magukban, csak a kapu előtt többnyire hiba csúszott az utolsó passzokba.

Alireza Bejranvand volt az iráni csapat egyik legtöbbet foglalkoztatott tagja Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A 40. percben Cristiano Ronaldo unta meg a tétlenséget, jó harminc méterről kapura bombázott, de a lövés középre ment, így Bejranvand könnyedén fogta a labdát.

A lefújás előtt nem akármilyen góllal szerezték meg a vezetést a portugálok.

Ricardo Quaresma indult meg a jobb oldalon, kényszerítőzött Adrien Silvával, majd 17 méterről, rá jellemzően külsővel tekert a jobb felső sarokba.

Ricardo Quaresma 34 évesen és 272 naposan a történelem második legidősebb játékosa, aki gólt szerzett élete első világbajnokságán.

A korelnök az iráni Yaha Golmohammadi, aki a 2006-os tornán Mexikó ellen volt eredményes 35 évesen és 84 naposan.

Az 51. percben tizenegyeshez jutott Portugália.

Cristiano Ronaldo balról befelé cselezett, majd a tizenhatos vonalán Szaid Ezatolahi oldalról felborította. A paraguayi Enrique Caceres továbbot intett, de egy perccel később rászóltak a fülére, hogy nézze vissza az esetet, majd miután ezt megtette, büntetőt ítélt.

A labda mögé az ötszörös aranylabdás állt oda, azonban a félmagasan balra lőtt tizenegyesét Alireza Bejranvand hárította.

Ez volt az oroszországi világbajnokság 19. tizenegyese, ennyit még soha nem ítéltek egy tornán sem.

A folytatásban a portugálok próbálták megszerezni a második gólt, míg az irániak – akiknek papíron még mindig megvolt az esélyük a továbbjutásra – nem voltak hajlandók támadni, továbbra is zártan védekeztek, pedig fél órával a kiesésük előtt már nyugodtan vállalhattak volna némi kockázatot.

A 81. percben komikus jelentnek lehettünk szemtanúi.

Cristiano Ronaldót könnyen kiállíthatták volna Forrás: AFP/Jack Guez

Cristiano Ronaldo hátulról megütötte Morteza Puraligandzsit, de a játékvezető nem észlelte az esetet, azonban a moszkvai VAR-központból a fülére szóltak, hogy talán illene megnéznie. Ezt követően Enrique Caceres két percen keresztül nézte a visszajátszást, majd úgy döntött, hogy a portugál támadó cselekedete csak sárga lapot ér.

A 93. percben a sors némileg kárpótolta Iránt.

Egy iráni fejes után Cedric Soares kezére pattant a labda, a játékvezető pedig ismét segítségül hívta a videobírót, majd némi mozizás után a tizenegyes pontra mutatott. A labda mögé Karim Anszarifard állt oda, és higgadtan a bal felső sarokba lőtt.

A 94. percben Irán kiejthette volna Portugáliát.

Egy lecsorgó lövés Vahid Amiri elé pattant, aki kilépett ziccerben, de hat méterről az oldalhálóba lőtt a kivetődő Rui Patricio mellett.

Mivel a spanyol válogatott a csoport másik mérkőzésén 2-2-es döntetlent játszott Marokkóval, első helyen jutott tovább, míg a portugáloknak a második hely maradt. A nyolcaddöntőben a portugálok szombat estet Uruguay ellen lépnek pályára Szocsiban, míg a spanyolok vasárnap délután Moszkvában játszanak a házigazda oroszok ellen.

Irán-Portugália 1-1 (0-1)
Szaranszk, Mordovija Aréna.
Játékvezető: Enrique Cáceres (paraguayi)
Irán: Beiranvand – Rezaeian, Hosszejni, Puraligandzsi, Hadzsszafi (Mohammadi, 56.) – Taremi, Dzsahanbahs (Goddosz, 70.), Ezatolahi (Anszarifard, 76.), Ebrahimi, Amiri – Azmun. Szövetségi kapitány: Carlos Queiroz
Portugália: Rui Patrício – Cédric, Pepe, José Fonte, Guerreiro – Quaresma (Bernardo Silva, 70.), W. Carvalho, Adrien Silva, Joao Mário (Moutinho, 84.) – André Silva (G. Guedes, 96.), C. Ronaldo. Szövetségi kapitány: Fernando Santos
Gólszerzők: Anszarifard (93. – 11-esből), ill. Quaresma (45.)
Sárga lap: Hadzsszafi (52.), Azmun (54.), ill. Guerreiro (33.), Quaresma (64.), Ronaldo (83.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Anglia 3 2 0 1 9-2 7 7
GY
D
GY
2.
USA 3 1 0 2 2-1 1 5
D
D
GY
3.
Irán 3 1 2 0 4-7 -3 3
V
GY
V
4.
Wales 3 0 2 1 1-6 -5 1
D
V
V