Mi lesz így Brazíliával?

focivébé, foci-vb, Brazília-Chile
BELO HORIZONTE, BRAZIL - JUNE 28: Neymar of Brazil receives treatment as head coach Luiz Felipe Scolari of Brazil reacts during the 2014 FIFA World Cup Brazil round of 16 match between Brazil and Chile at Estadio Mineirao on June 28, 2014 in Belo Horizonte, Brazil. (Photo by Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Neymar sérülése már önmagában óriási csapás Brazíliának, és ha hozzávesszük, hogy az eltiltott Thiago Silva sem lesz ott a pályán Németország ellen, még lehetetlenebbnek tűnik a küldetés. Mihez kezdjenek most a brazilok így, hogy a támadások és a védekezés vezére is kiesett?
Vágólapra másolva!

A brazilok 4-2-3-1-es felállása azért működött eddig a világbajnokságon (már amikor működött), mert a védelmet Thiago Silva, a támadásokat Neymar irányította magas szinten. A két kulcsember nélkül Luiz Felipe Scolarinak mindent újra kell gondolnia, amire eddig felépítette a csapata játékát, az sem kizárt, hogy alapjaiban kell felforgatnia a csapatát, mert egyszerű személycserékkel nem megoldhatóak a brazilokat sújtó problémák.

A brazil sajtó szerint Scolari nem fog változtatni csapata felállásán, ugyanabban a formációban szerepelteti majd Brazíliát, de nagy változások azért várhatók a két hiányzó kulcsember miatt.

Hátul nem olyan nagy a baj

Még az sem egyértelmű, hogy Németország ellen ki fog jobban hiányozni a két sztár közül. Biztosan többet kell majd védekezni, mint eddig bármikor a vébén, így egy Thiago Silvához hasonló játékintelligenciával bíró védő kiesése óriási gond. Különösen ha azt is hozzátesszük, hogy bár David Luiznak is jó tornája van, folyamatosan a PSG védője mutatja neki, hova helyezkedjen, és ő zár be mögé, amikor Luiz veszélyes kalandokra indul a labdával.

Thiago Silva esetében nincs nagy variációs lehetőség, szinte biztos, hogy a Bayern München középhátvédje, Dante foglalja majd el a helyét a védelem közepén. Dante jó felépítésű, remek védő, alapesetben nem rossz választás, de hogy mennyire érti meg magát David Luizzal, mennyire lesz képes Silvához hasonlóan korrigálni partnere hibáit, és főleg ő maga mennyire lesz magabiztos beugróként, az csak a meccsen derül ki.

Nem (csak) a góljai miatt fog hiányozni Forrás: AFP/Fabrizio Bensch

Annyiból feltétlenül szerencsés Dante helyzete, hogy gyakorlatilag a teljes német támadógépezetet ismeri, Thomas Müller, Mario Götze, Toni Kroos és Bastian Schweinsteiger ellen játszik minden egyes edzésen. Hogy ez a támadóknak vagy a védőknek jelent-e nagyobb előnyt, azt kedden megtudjuk.

Pótolni a pótolhatatlant

Neymar pótlása azonban nem oldható meg egy egyszerű személycserével – sikeresen legalábbis biztosan nem. Neymar szerepe ugyanis nem csak a gólszerzésben nagy, de toronymagasan ő adja a legtöbb kulcspasszt meccsenként (2,5, a következő Oscar 1,5-tel), nem túlzás kijelenteni, hogy nélküle a teljes brazil támadójáték megbénul. Az pedig nyilvánvaló, hogy az egy-egy játékosuktól erősen függő csapatok egy ilyen hosszú tornán mekkora veszélynek vannak kitéve az ilyen esetek miatt.

Ez részben annak a nehezen feldolgozható ténynek is köszönhető, hogy Brazília világbajnoki keretében csak két szerény képességű center található. Fred és Jo talán az egész mezőny leggyengébb középcsatárai, utóbbi még semmit sem csinált, előbbi egy műeséssel kiharcolt büntetőnél és egy lesgólnál tart a tornán. Helyzetbe sem nagyon tudnak kerülni, és még nehezebb lesz a dolguk Németország ellen, ahol Neymar nem vonja magára a védők figyelmének jelentős részét.

Éppen ezért az valószínűleg kevés lesz Scolaritól, hogy betolja Williant (esetleg Bernardot) Neymar helyére, és felteszi ugyanazt a 4-2-3-1-et, amit eddig játszott a csapata a vébén. Mivel Thiago Silva eltiltása és az ellenfél erőssége miatt eközben a védekezést is meg kell erősíteni, nem tartjuk kizártnak, hogy Scolari a csapat szerkezetéhez is hozzányúl, és más formációban küldi pályára Brazíliát.

Ki fog itt gólt lőni?

Akármit is tervez Scolari, az elkerülhetetlennek tűnik, hogy Fred és Jo helyére feltolja Hulkot középcsatárnak. A Zenit légiósának sincs valami nagy vébéje (bár Kolumbia ellen jól játszott), de nem tud olyan rossz lenni, mint az eddig kipróbált két center. A védekezés amúgy sem erős oldala, így egy sorral hátrébbról sem fog annyira hiányozni, és biztosan nagyobb eséllyel küzd majd a német középső védőkkel, mint az ügyetlen Fred vagy a súlytalan Jo.

Vérhólyag Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Clive Brunskill

Scolarinak úgy kell megoldania a Hulk mögötti mozgást, hogy egyrészt elég labda jusson el a csatárhoz, másrészt a középpálya védekező képessége is erős maradjon. Szerencséjére a keretében több olyan játékos is található, aki nemcsak remekül passzol, de ütközni is tud, ha a helyzet úgy hozza. Egy Fernandinho-Luiz Gustavo-Hernanes hármas sokat érhet a pálya közepén, de ebbe a sorba bármikor becserélhető Paulinho és Ramires is. Ha a két szélt Willian és Oscar lezárja a német szélső védők előtt, Brazília már egy lépéssel előrébb van.

A brazil sajtó is csak találgat, az optimistább hangvételű cikkek azt pedzegetik, hogy Neymar árnyékából kilépve több játékosnak (legfőképp Oscarnak) lehetősége lesz megmutatni a tudását. A Chelsea fiatalján nagyon sok múlik majd Németország ellen, hiszen bár a statisztikák alapján alig marad el Neymartól, azt eddig nem volt sansza megmutatni, hogy adott esetben vezére is tud lenni a brazil válogatottnak.

Scolarinak mindent újra kell gondolnia Neymar nélkül Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Pool

Vannak, akik már most Scolari válogatási elveit támadják. Szerintük az egyetlen brazil, akiben megvan a Neymar-féle X-faktor, az Ronaldinho, akit kihagyott a keretéből a kapitány. Sőt, Neymar sérülése után többen feltették azt a kérdést is, miért nincs a keretben a remekül cselező, szélvészgyors Lucas Moura (PSG) sem.