Németország zsinórban negyedszer vb-elődöntős

német francia negyeddöntő
Mats Hummels (R) of Germany celebrates with Thomas Mueller (C) and Benedikt Hoewedes (L) after scoring the 0-1 during the FIFA World Cup 2014 quarter final soccer match between France and Germany at Estadio do Maracana in Rio de Janeiro, Brazil, 04 July 2014. Photo: Marcus Brandt/dpa (RESTRICTIONS APPLY: Editorial Use Only, not used in association with any commercial entity - Images must not be used in any form of alert service or push service of any kind including via mobile alert services, downloads to mobile devices or MMS messaging - Images must appear as still images and must not emulate match action video footage - No alteration is made to, and no text or image is superimposed over, any published image which: (a) intentionally obscures or removes a sponsor identification image; or (b) adds or overlays the commercial identification of any third party which is not officially associated with the FIFA World Cup) EDITORIAL USE ONLY
Vágólapra másolva!
Bár nagyon vártuk, a Franciaország-Németország mérkőzés közepes színvonalat, néhol kifejezetten gyenge iramot, és egyetlen gólt hozott. A zsinórban negyedik világbajnoki elődöntőjükre készülő németek simán levédekezték az erőtlenül támadó, későn kockáztató franciákat, és úgy jutottak tovább, hogy igazán meg sem kellett izzadniuk érte. 
Vágólapra másolva!

Franciaország-Németország 0-1 (0-1) - Az élő közvetítés
Rio De Janeiro, Maracana-stadion, vezette: Nestor Pitana (argentin)

Franciaország: Lloris - Debuchy, Varane, Sakho (Koscielny, 72.), Evra - Cabaye (Remy, 73.) - Pogba, Matuidi - Valbuena (Giroud, 85.), Benzema, Griezmann

Németország: Neuer - Lahm, J. Boateng, Hummels, Höwedes - Schweinsteiger, Khedira - T. Müller, T. Kroos (Kramer, 90+2.), Özil (Götze, 83.) - Klose (Schürrle, 69.)

Gól: Hummels (13.)
Sárga lap: Khedira (54.), Schweinsteiger (80.)

Franciaország és Németország összecsapása minden körülmények között rangadó, ráadásul most úgy találkoztak a világbajnokság negyeddöntőjében, hogy mindketten jó formában, meglehetősen hasonló formációban és taktikával léptek pályára.

A németek 4-3-3-as felállásában Philipp Lahm visszakerült a jobbhátvéd posztjára, a csatársorban pedig Müller kihúzódott jobbra, helyet csinálva Miroslav Klosének, akinek egyetlen gólra volt szüksége ahhoz, hogy a vébék történetének legeredményesebb csatára legyen. A franciáknál Olivier Giroud kispadra szorulása volt meglepetés, így Karim Benzema lett a center, a szélen pedig a gyors Antoine Griezmann kapott szerepet.

Németország bekezd

Bár az első veszélyes lövés a franciáké volt (Benzema lőtt mellé a 16-oson belülről), a németek a 13. percben megszerezték a vezetést. Toni Kroos 35-ről a kapu felé csavart szabadrúgásába csúsztatott bele a Raphael Varane ellen párharcot nyerő Mats Hummels, Hugo Llorisnak esélye sem volt felső lécről bevágódó fejes hárítására.

A védők mindkét oldalon megnyerték a párharcok nagy részét. További képekért kattintson! Forrás: AFP/Christophe Simon

A németek uralták a játékot, többet volt náluk a labda, a franciák nem találták a letámadás ellenszerét, és alig tudták átvinni a félpályán a labdát. Bő félóra kellett, hogy életjeletek mutassanak, a 34. percben Valbuena lövését kellett védenie Manuel Neuernek, a kipattanónál pedig Hummels mentett nagyot Benzema elől. Néhány perccel később újra Benzema került helyzetbe, de Neuer simán fogta a lövését.

A félidő vége már a franciáké volt, de a németek magabiztosan játszottak, nem adtak sok esélyt Franciaországnak. A második félidőt jobban kezdték a franciák, élet költözött a játékukba, elkezdték kihasználni Valbuena és Griezmann sebességét, de ez inkább jó támadásokban, mint helyzetekben mutatkozott meg. Franciaország lassan elkezdte kiegyenlíteni a labdabirtoklási arányt, a kapura lövési mutatóban pedig gyorsan meg is előzte Németországot.

Erőtlen francia feltámadás

A németek nagyon tudatosan játszottak, a területet átadták ugyan, de a Özil és Kroos passzaiból néha vezettek egy-egy gyors támadást, amit rendszeresen lövésig vittek. Nem volt sok helyzet a meccsen, ziccert egyáltalán nem láttunk, mert a védők mindkét oldalon keveset hiábáztak. Fogyott az idő, és Franciaország nemhogy az egyenlítésig nem jutott el, de igazán lehetősége sem volt rá.

A 73. percben Didier Deschamps kockáztatás gyanánt támadó középpályást (Loic Remy) hozott be az ütközőembere (Yohan Cabaye) helyére, de ennél talán többet is tehetett volna, mert ebben a változtatásban nem volt benne, hogy gyökeresen megváltozik a mérkőzés képe. Nem is történt meg, a franciáknak ugyanolyan helyzetecskéik voltak, mint az első félidőben, de összesen négy kaput eltaláló lövésükből egyik sem volt nagyon veszélyes.

Nem érdemelt egyenlítést Franciaország. További képekért kattintson! Forrás: AFP/Pedro Ugarte

A németek simán kibekkelték a fantáziátlan, kiszámítható francia támadásokat, sőt a hajrában majdnem eldöntötték a meccset. Egy gyors kontra végén Özil centerezett a bal oldalról, Müller luftot rúgott, de a hosszún érkező Schürrlének pont jó volt a passz, de lapos lövését Lloris lábbal védte. Deschamps egészen a 85. percig várt, hogy beküldje Giroud-t, nem mert korábban komoly kockázatot vállalni, így viszont már olyan nagyon sok értelme nem volt a csatár beküldésének.

A franciák az utolsó percekben igazi nyomás alá sem tudták helyezni a német kaput. A legvégén Benzema rövid felsőbe tartó lövése volt a legveszélyesebb helyzetük, de ezt védte Neuer. Franciaország úgy esett ki, hogy esélye sem volt, az egyébként szintén nem sziporkázó németek simán levédekezték őket. Csalódás volt a mérkőzés, sokkal többet vártunk a csapatoktól, elsősorban Franciaországtól.

Ennyi történt a meccsen. További képekért kattintson! Forrás: AFP/Marcus Brandt