Nem világos, mitől tiltották el Suárezt

HORIZONTAL FOOTBALL WORLD CUP BUST CHILD Uruguay's striker Luis Suarez, banned from football for four months after biting an opponent at the World Cup, holds his children Benjamin and Delfina as he greets fans from his mother's home in Lagomar, in the dep
Uruguay's striker Luis Suarez, banned from football for four months after biting an opponent at the World Cup, holds his children Benjamin and Delfina as he greets fans from his mother's home in Lagomar, in the department of Canelones, near Montevideo, on June 27, 2014. Suarez, 27, returned home to a hero's welcome from hundreds of fans at Montevideo airport early Friday. Uruguay's President Jose Mujica went to the airport intending to greet the star striker, but left because Suarez's flight was delayed. AFP PHOTO/Pablo BIELLI
Vágólapra másolva!
Érdekes helyzet állhat elő, ha a következő szezon kezdetén a FIFA, az angol szövetség és Luis Suárez klubja más-más módon értelmezi majd a játékos eltiltásának hatályát. Ilyen jellegű büntetés ugyanis még nem volt, és messze nem egyértelmű, mire vonatkozik.
Vágólapra másolva!

Két héttel az után, hogy a FIFA bejelentette, négy hónapra "minden futballal kapcsolatos tevékenységtől" eltiltja a Giorgio Chiellinit megharapó Luis Suárezt, még mindig nem tudni, ez pontosan mit jelent - írja a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

A FIFPro nemzetközi játékos-szakszervezet szerint a rendelkezés nem egyértelmű, a FIFA pedig nem volt hajlandó a BBC kérdésére részletezni az eltiltás hatályát. Annyit közölt csak, hogy Suárez nem edzhet a klubjával, és nem léphet be egyetlen stadionba sem. Részt vehet viszont egy esetleges új szerződéshez szükséges orvosi vizsgálaton.

Ennél azonban sokkal több élethelyzetben vetődhet fel a kérdés, hogy a tiltás mire vonatkozik. A BBC eljuttatott egy több mint 20 szcenáriónól álló kérdéssort a Liverpool FC-nek, az angol szövetségnek és az angliai játékosszervezetnek (PFA), de csak az utóbbi írta meg, hogy értelmezése szerint az uruguayi mit tehet, és mit nem a négy hónap alatt.

A PFA szerint Suáreznek tilos (többek között):
- belépni a Liverpool FC melwoodi edzőközpontjába
- a Liverpool FC bármely sportlétesítményét használni
- meglátogatni bármely profi, válogatott, tartalék vagy ifjúsági mérkőzést
- jótékonysági meccsen játszani
- díjakat átadni egy gyerektornán
- meglátogatni egy szurkolói klub rendezvényét
- a labdarúgást támogató szponzorok remndezvényei részt venni
- részt venni bármilyen kampányban a Liverpool FC-t vagy az uruguayi válogatottat képviselve

A PFA szerint Suáreznek szabad (többek között):
- új klubhoz igazolni
- klublétesítményektől távol, egyedül edzeni
- interjúkat adni
- a családjával vagy a barátaival focizni
- a közösségi médiában futballról beszélni
- amatőr mérkőzéseket látogatni, ha azokat nem stadionban rendezik
- focimeccset nézni otthon vagy nyilvános helyen
- játékkonzolon focis játékot játszani

Kérdés, mit gondol minderről a FIFA.