A kapitány, aki betiltotta a zenehallgatást

Belgium's coach Marc Wilmots (R) takes part a training session at Maracana stadium in Rio de Janeiro on June 21, 2014. Belgium will face Russia in their Group H 2014 FIFA World Cup match on June 22. AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV
Belgium's coach Marc Wilmots (R) takes part a training session at Maracana stadium in Rio de Janeiro on June 21, 2014. Belgium will face Russia in their Group H 2014 FIFA World Cup match on June 22. AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV
Vágólapra másolva!
Határozott, szórakoztató, csapatépítő, egó-nyesegető. Korábbi játékosa, Hajnal Tamás értékelte a belga kapitány, Marc Wilmots eddigi munkásságát.
Vágólapra másolva!

A vb-negyeddöntőre készülő belga válogatott szövetségi kapitánya, Marc Wilmots játékostársa, edzője és menedzsere volt Hajnal Tamásnak.

A St. Truidenben a 2004-2005-ös szezonban dolgozott együtt a belga-magyar páros, később Wilmots menedzserként egyengette Hajnal útját. „Hihetetlenül, elszánt, sikeréhes, mindent alárendel a futballnak. Legalább úgy tisztelik a hazájában, mint a németek Beckenbauert” - mondta az Origónak Hajnal, aki minden belga meccs után sms-ben gratulált a belga ikonnak.

Mivel edzője ugyanazon a poszton játszott, mint a magyar középpályás, hasznos tanácsokkal látta el. „Rengeteget köszönhetek neki, bármire szükségem volt, mindenben segített. Elképesztően alázatos ember. És ez látszik a vébén is: nem elégedett meg azzal, hogy a csapata bejutott a legjobb nyolc közé. Szerintem már tudja, hogy lehet legyőzni az argentinokat!

Wilmots azonban most komoly kihívás előtt áll, a Messi-féle argentin válogatottat kellene megállítania. Witsel, Dembele és Fellaini sem biztos, hogy követő emberfogással ki tudja venni a játékból a Barca zsenijét, akit kollektív csapatmunkával lehet semlegesíteni, még csak véletlenül sem szabad neki területet hagyni.

„Wilmotsnak is köszönhetően a belgák óriási önbizalommal várják a negyeddöntőt. A torna eddigi meccsein ők voltak az esélyesek, kérdés, hogy milyen taktikát választ Wilmots az argentinok ellen. Szerintem felesleges volna középpályás letámadással próbálkozniuk, inkább átadják a területet az argentinoknak és kontrákkal próbálják meglepni őket.”

Wilmots edzést vezényel a Maracanában Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

És hogy mi a Wilmots-titok? „Határozott, konzekvens, megköveteli a maximális koncentrációt, ugyanakkor viccelni is lehet vele. A legnagyobb erényének mégis csak azt tartom, hogy elképesztő csapategységet hozott létre. Pedig a belga keretben bőven vannak olyan játékosok, akik hajlamosak az egyénieskedésre. Hazard, Kompany és Witsel sem egyszerű eset, de mindegyikük beállt a sorba.”

A belga kapitány csapategységesítési törekvéseit mi sem bizonyítja jobban, mint hogy megtiltotta a játékosoknak az egyéni zenehallgatást a csapatbuszon. Fülhallgatón sem szabad magukba merülni a játékosoknak, inkább beszélgessenek egymással Wilmots-szabály szerint.

Hajnal egyébként német-drukker, de Wilmots miatt kicsit a belgákhoz is húz a szíve. Csalódott a spanyolokban és James Rodriguezben, utóbbi a kellemes meglepetés. Lenyűgözte Thomas Müller gólérzékenysége és a Robben vezette holland válogatott.

Szalai Ádám friss klubváltását és Pintér Attila eddigi válogatott munkásságát nem kommentálta az 59-szeres válogatott középpályás, a Bundesliga II-ben szereplő Ingolstadt játékosa.