Messit így is kihozták a vébé legjobbjának

foci vb 2014, döntő, vb 2014 döntő, arany kesztyű, arany labda, manuel nauer, lionel messi
Germany's goalkeeper Manuel Neuer (L) and Argentina's forward and captain Lionel Messi (R) hold their respective trophies of 'Golden Glove' and 'Golden Ball' during a presentation ceremony after the final football match between Germany and Argentina for the FIFA World Cup at The Maracana Stadium in Rio de Janeiro on July 13, 2014. AFP PHOTO / JUAN MABROMATA
Vágólapra másolva!
A döntőt a németek ellen elveszítő argentin válogatott csapatkapitánya, Lionel Messi lett a labdarúgó-világbajnokság legjobb játékosa.
Vágólapra másolva!

A vébé Aranylabdájára - amelyet négy éve a negyedikként záró uruguayiak vezére, Diego Forlán nyert - összesen tíz játékost jelöltek: négy németet (Mats Hummels, Toni Kroos, Philipp Lahm, Thomas Müller), három argentint (Messi mellett Angel Di Maria és Javier Mascherano), valamint a holland Arjen Robbent, a kolumbiai James Rodriguez és a brazil Neymart.

A FIFA technikai bizottsága végül Messinek adta a díjat, aki a döntőben ugyan kihagyott egy nagy helyzetet a második félidő elején, de a tornán négy góljával és a Svájc elleni gólpasszával így is csapata legjobbja volt, ráadásul huszonhárom helyezetet dolgozott ki, ami nagyon magas szám. Messi előtt utoljára Diego Maradona lett argentinként a vébé legjobbja, aki 1986-ban győzelemre vezette a válogatottját.

A legjobb kapusnak járó Aranykesztyű Manuel Neueré lett, aki a hét meccsen összesen négy gólt kapott, az egyenes kieséses szakaszban csak kettőt. Neuer a 28 lövésből csak négyet nem hárított, ez 85,7 százalékos védési hatékonyságot jelent.

A legjobb kapus és a legjobb játékos Forrás: AFP/Juan Mabromata

A legjobb fiatal játékosnak járó díjat az éppen a németek ellen búcsúztatott franciák középpályása, Paul Pogba kapta. Pogba az öt meccsből négyszer kezdett, a nyolcaddöntőben ő szerzett vezetést Nigéria ellen, és volt egy gólpassza is. Pogba honfitársát, Raphael Varane-t és a holland Memphis Depayt előzte meg. A legjobb fiatal játékosok különversenyében azokat vették számításba, akik 1993. január 1. után születtek.

A gólkirály James Rodriguez lett, aki hat gólt ért el öt meccsén, és nem lepődnénk meg, ha már a nyáron elvinnék a Monacóból. Rodriguez arra is büszke lehet, hogy Kolumbia lett a legsportszerűbb csapat, a játékosok az öt meccs alatt kilencvenszer szabálytalankodtak, de mindössze öt sárga lapot kaptak.