A kapusokat a törzsi ösztön hajtja

kapus focivb Hugo Lloris
France's goalkeeper Hugo Lloris (L) and defender Laurent Koscielny (R) challenge Nigeria's forward Peter Odemwingie as he attempts to score during the round of 16 football match between France and Nigeria at the Mane Garrincha National Stadium in Brasilia during the 2014 FIFA World Cup on June 30, 2014. AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Vágólapra másolva!
A kapusok történelmileg a leginkább alulértékelt játékosok, pedig ezen a világbajnokságon is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. A közbeszédben sokszor szent őrültekként jelennek meg, de ennek is megvan az oka: senkiben nem megy fel úgy az adrenalin meccs közben, mint bennük. Ilyen állapotban hibázni és mennybe menni is könnyű. Ki a világbajnokság legjobbja?
Vágólapra másolva!

A sportok közül talán a futballban jelennek meg leginkább a törzsi ösztönök, az erős, de tudattalan motivációk: az egységes erőfeszítés, a megkülönböztető csapatszínek, a fizikai küzdelem és a területvédelem. Különösen ez utóbbi hangsúlyos: a svájci CIES Football Observatory kutatásai alapján a pályára lépő játékosok közül átlagosan mindig a hazai csapat kapusának a legmagasabb az adrenalinszintje. Bennük él leginkább a zsákmányát féltő ember ösztöne, ők az utolsó védelmi vonal, akik még megállíthatják az ellenséget.

Ennek ellenére a kapusok történelmileg a leginkább alulértékelt játékosok. Egyetlen alkalommal fordult elő, hogy közülük kerüljön ki az aranylabdás, a szovjet válogatott és a Dinamo Moszkva kapusa, Lev Jasin 1963-ban kapta meg az elismerést. Nem valószínű, hogy a brazíliai világbajnokság változtat majd a jelenségen, pedig a kapusoknak több alkalommal is kiemelt szerepük volt.

Hiába a bravúrok, ha van egy potya

Az orosz válogatott tulajdonképpen Igor Akinfejev hibái miatt esett ki, a kapus a vb legnagyobb potyagólját kapta Dél-Korea ellen, majd csúnyán alászaladt egy algériai szögletnek is. Szimbolikus az is, ahogy a csapattal együtt Iker Casillas alól is kiszaladt a sámli, vastagon benne volt a spanyolok kiesésében.

Vincent Enyeamában tökéletesen ölt testet a kapussors kifejezés. 2010-ben kiemelkedően védett Dél-Afrikában, a görögök elleni kulcsmeccsen például kivédte az ellenfél szemét, hogy aztán a meccs végén az ő hibája miatt kapjanak ki. A mostani tornán Franciaország ellen hasonló volt a helyzet: remekül védett, de a hajrában rosszul jött ki egy szögletre, és Pogba könnyű gólt fejelt. Így is két meccset hozott le kapott gól nélkül, ennél jobb mutatója eddig csak egy kapusnak van a vébén.

Ennek ellenére Enyeama a vb egyik legalázatosabb játékosa is, legalábbis erre enged következtetni James Horncastle, a világszerte ismert sportújságíró által a napokban megírt történet. "Túl sok szabadrúgást fúj Messinek, spori!" – fordult Enyeama viccesen Nicola Rizzoli játékvezetőhöz az argentinok elleni csoportmeccs félidejében. "Már kettőt is kapott!" (A nigériai kapus az elsőt még fogta, de a másodikkal szemben már tehetetlen volt.) "Tudom, hogy nagyon nehéz ilyenkor a kapusok dolga" – felelte Rizzoli, de Enyeama egy nevetéssel lerázta magáról a sajnálkozást, mint aki megadja magát Messi tehetségének. "Hát, próbálkozik az ember. De ő fantasztikusan jó, én meg nem annyira. Sőt, hozzá képest egy szar vagyok" – summázta a helyzetet, pedig 13 kaput eltaláló lövésből 10-et aznap este is megfogott.

Védésrekord

Azonban még ezzel is messze elmarad Tim Howard elképesztő teljesítménye mögött: az amerikaiak kapusa 15-ször védett a Belgium elleni nyolcaddöntőn. 1966 óta – mióta az OPTA statisztikákat vezet futballmérkőzésekről – nem volt olyan, hogy egy kapus ennyi védést mutasson be egy vb-meccsen. Igaz, a továbbjutáshoz ez sem volt elég.

Howard mellett a vb másik kapussztárja a mexikói Guillermo Ochoa, aki elsősorban Brazíliát kergette őrületbe a 0-0-ra végződő csoportmeccsen. Neymar fejesénél ő mutatta be a világbajnokság legnagyobb védését is.

A kapusposzt evolúciója az 1990-es vb után kapott új lendületet, amikor az örökös időhúzás miatt szabályba foglalták, hogy a szándékosan hazapasszolt labdákat nem lehet megfogni. Ettől kezdve felértékelődött a kapusok technikai képzettsége, meccsenként 20-30 alkalommal is lábbal kell játékba avatkozniuk, sokszor söprögetőként. Erre talán Manuel Neuer, a német válogatott kapusa a legjobb példa a brazíliai vb-ről, ő az Algéria elleni nyolcaddöntőn összesen hatszor szabadított fel, többször is a kapujából messze kifutva.

Neuer összesített statisztikái négy vb-meccs után Forrás: Origo


A FIFA az úgynevezett Castrol Indexet használja a játékosok posztonkénti rangsorolásához. A kapusoknál ezt a listát a Barcelona és a chilei válogatott egyese, Claudio Bravo vezeti a maximális 10 pontból elért 9.26-os mutatóval. Második a belga Thibaut Courtois (9.05), harmadik pedig a Costa Rica-i Keylor Navas (9.04), de mivel ők még versenyben vannak, meg is előzhetik Bravót a torna legjobb kapusa címért folyó versenyben.

Ha pedig egyszerűen a védési hatékonyságot vesszük alapul, akkor a torna titkos esélyesévé előlépett Kolumbia kapusa, David Ospina nyújtotta a legjobb teljesítményt.


Összességében az látszik, hogy a figyelembe vett mutatóktól függően más-más kapus érdemli meg a torna legjobbja címet, de az biztos, hogy nagyon erős mezőny gyűlt össze ezen a poszton, és hogy a kapusok is legalább annyit tettek hozzá eddig a vb-hez, mint bármely más poszt képviselői.