A németek halomra döntötték a rekordokat

Németország, világbajnok, focivébé, 2014
Germany's forward Andre Schuerrle (C) holds the trophy as he celebrates with teammates after his team's victory in the final football match between Germany and Argentina for the FIFA World Cup at The Maracana Stadium in Rio de Janeiro on July 13, 2014. AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS
Vágólapra másolva!
A legtöbb döntő, az első európai arany az amerikai kontinensen, az első finálét eldöntő csereember, zsinórban a harmadik elsőség a lőtt gólok számában - néhány a németek 2014-es rekordjai közül.
Vágólapra másolva!

Nemcsak lehengerlő játékot köszönhetünk ezen a világbajnokságon a német válogatottnak, hanem jó néhány rekordot is.

A legfontosabb, hogy először nyert világbajnokságot az amerikai kontinensen más földrészről érkező csapat. Korábban Európában (Brazília, 1958), Ázsiában (Brazília, 2002) és Afrikában (Spanyolország, 2010) egyszer-egyszer már előfordult ez. Európa ráadásul zsinórban harmadszor nyert vb-t, ez még egyik földrésznek sem sikerült. Sőt, Európa a címek számában 11-9-re elhúzott Dél-Amerikától.

A németek nyolcadszor jutottak be a vb döntőjébe, ezzel már egyedül állnak a rangsor élén a hétszer finalista brazilok előtt (igaz, ők csak négyet nyertek meg a nyolcból, míg a brazilok ötöt a hétből). A németek zsinórban a negyedik vb-n jutottak be a négy közé, ez is rekord.

Forrás: AFP/Adrian Dennis

Miroslav Klose amellett, hogy az elődöntőben szerzett góljával egyedüliként lett a vb-k legeredményesebb játékosa (16 találat, eggyel több, mint a brazil Ronaldóé), a megnyert döntővel pedig a győztes meccsek számában (17) lehagyta Cafút.

Sőt, Klose Thomas Müllerrel együtt az első két futballista, aki két világbajnokságon is legalább öt gólt szerzett. Mario Götze az első, aki vb-döntőn csereként győztes gólt szerzett, a Real Madridban játszó Sami Khedira pedig a 10. olyan játékos, aki egyazon évben Bajnokok Ligáját és vébét nyert. Götze egyébként 1966 óta a legfiatalabb (22 év, 39 nap) gólszerző vb-döntőben - akkor a szintén német Wolfgang Weber 22 évesen és 33 naposan talált be.

Az argentinok 24 év után nem találták el a kaput

Tulajdonképpen az is a német válogatott érdeme, hogy Argentína egyszer sem találta el a kaput (a statisztikák ebben a kérdésben nem egységesek, az Origo az Opta adataira hagyatkozik). Márpedig ilyen vb-meccsen legutóbb éppen az 1990-es döntőn történt meg az argentin válogatottal. Ha valaki nem emlékezne: azt a mérkőzést 1-0-ra az NSZK nyerte.

A német válogatott 18 góljával sorozatban harmadszor lett az adott torna legtöbb gólt szerző csapata. (Az abszolút csúcsot egyébként Magyarország tartja a 27 gólos terméssel, még 1954-ből, a 18 a megosztott ötödik helyre elég.)

Ilyenformán Mülleréknek nagy szerepük van abban is, hogy a vb-mezőny beállította az eddigi abszolút gólrekordot. Brazíliában ugyanúgy 171-szer találtak a kapuba a csapatok, mint az 1998-as franciaországi tornán. Értelemszerűen a meccsenkénti gólátlag is ugyanannyi lett, 2,67, aminél csak egy magasabb volt az utóbbi 30 évben, az 1994-es 2,71.

Még ahhoz is van közük, hogy a 2014-es vb beállította a hosszabbításos meccsek rekordját: 1990-ben volt csak ennyi olyan összecsapás, ami a ráadásban (vagy büntetőkkel) dőlt el.

A mostani vébé meccseit átlagban 53 592 néző látta a helyszínen, így a torna a harmadik leglátogatottabb volt. A rangsort az 1994-es egyesült államokbeli vébé vezeti 68 991-es átlagnézőszámmal, a második helyen pedig az 1950-es torna áll 60 773-mal, amelyet szintén Brazíliában rendeztek.