Számmisztika is segítheti Brazíliát

Neymar, Bernard, brazil fociválogatott, foci, foci-vb
BRAZIL, Brasília : Brazil's Neymar (front) celebrates his goal against Australia with teammate Bernard during their friendly football match at the Mane Garrincha National stadium, in Brasilia, Brazil, on September 7, 2013. AFP PHOTO /VANDERLEI ALMEIDA
Vágólapra másolva!
A világbajnokság előtt az ínyencek brazil-argentin döntőről álmodtak, a július 13-i álomfinálé akár Neymar és Di María nélkül is összejöhet, bár ehhez a németeknek és a hollandoknak lesz egy-két szavuk. De vajon pótolható-e Neymar? Regenerálódnak-e a németek? Maradona örökébe léphet-e Messi? Mit talál ki Van Gaal? Lássuk, mi ígér a jelen és a múlt a kétfelvonásos Dél-Amerika - Európa csatában!
Vágólapra másolva!

Brazília - Németország (kedd, 22 óra, Belo Horizonte)

A német válogatott a csoportkör után két nehéz mérkőzésen jutott a legjobb négy közé, Algériát csak hosszabbításban gyűrte le, Franciaország ellen pedig Mats Hummels fejesgóljára volt szükség az 1-0-s sikerhez.

Joachim Löw együttese a vasárnapot kisebb átmozgatással, pihenéssel és regenerálódással töltötte, a szövetségi kapitány szabad délutánt engedélyesett játékosainak, hogy találkozhassanak a feleségekkel, barátnőkkel, családtagokkal. A keret egyébként is jó állapotban van, Shkodran Mustafi az egyetlen komoly sérült, Bastian Schweinsteiger kisebb kezeléseket kap, Per Mertesacker pedig megfázott, de a maradék húsz játékos - még a nyakhúzódással bajlódó cserekapus, Roman Weidenfeller is - megmozgathatta fáradt testrészeit a délelőtti közös, nagyon laza edzésen.

"Nagyon készülünk az elődöntőre, de most a regeneráció a legfontosabb. A negyeddöntőben megfáradt csontoknak pihenésre van szüksége, csak egy ilyen nap után lehet személyi döntésekről beszélni a következő mérkőzést illetően" - nyilatkozta Löw. A szakember úgy döntött, szakít az eddigi hagyománnyal, és kivételesen nem két, csak egy nappal a mérkőzés előtt utaztatja játékosait a mérkőzés helyszínére. "Sokkal fontosabbnak érzem, hogy most egy nappal többet legyünk a bahiai főhadiszálláson" - mondta.

Löw kapitány a regenerációban bízik Forrás: AFP/Franck Fife

Brazília sokkal inkább aggódik, hiszen két kulcsember is kiesett. Neymar csigolyatörést szenvedett, Thiago Silva két sárga lapja miatti eltiltását tölti -, kérdés, hogy ki pótolhatja (pótolhatja-e egyáltalán valaki) őket.

A legtöbb világbajnoki mérkőzést játszott Lothar Matthäus szerint Neymar kiválása a problémásabb, hiszen David Luiz mellé betehető a Bayern München középső védője, Dante, elöl azonban nincs még egy olyan kvalitású futballista, mint a Barcelona fiatalja.

"Nem hiszem, hogy akár a német játékosok, akár a szurkolók örülnének Neymar sérülésének, ez ellentétes lenne a sportszerűség szellemével. Azért vagyunk itt, hogy a világ legjobbjai ellen játsszunk. Brazíliának szembe kell néznie a ténnyel, hogy bár sok kiváló játékosa van, Neymart senki sem helyettesítheti csak úgy, a pótlása most igazi csapatmunka lesz" - nyilatkozta az egykori magyar kapitány.

Az O Tempo már megtalálta a megoldást, a brazil lap a számmisztika segítségével, Bernard bevetésével nyerne világbajnokságot. Az újság emlékeztetett arra, hogy 1962-ben hasonló volt a helyzet, akkor a 10-es mezben játszó Pelé már a második mérkőzésen megsérült, a helyére állított, 20-as mezben szereplő Amarildo pedig három gólt szerzett, kettőt a spanyolok ellen, a harmadik csoportmeccsen, egyet pedig a csehszlovákok ellen, a döntőben.

52 évvel később a helyzet hasonló, a 10-es mezben szereplő Neymar sérülése után a 20-as mezt viselő Bernard lehet a megoldás. Nemcsak azért, mert Belo Horizonte-i születésű támadó középpályás duplán hazai környezetben játszhatna az elődöntőn, hanem azért is, mert az összes alternatívát figyelembe véve az Atlético Mineiro egykori, a Sahtar Donyeck jelenlegi játékosának játékstílusa hasonlít a leginkább Neymaréra. Az esélyei mindenesetre megnőttek azzal, hogy Willian összeszedett egy kisebb sérülést a szombati edzésen. Az 1962-es párhuzam azonban csak akkor állna meg, ha a válogatottnak lenne egy Garrinchája is: Pelé helyére ugyan Amarildo került Chilében, de a vezér szerepét Garrincha vette át.

Elképzelhető, hogy Bernard pótolhatja Neymart Forrás: AFP/Vanderlei Almeida

A Marca beszámolója szerint Luiz Felipe Scolari élete legborzasztóbb pillanatait élte át Neymar sérülésekor. Miután a kolumbiai Camilo Zuniga beletérdelt a gerincébe, a csatár azt mondta a segítéségre siető Marcelónak, hogy nem érzi a lábát. "Marcelo azonnal hívta az orvosokat, óriási volt a zűrzavar. Komoly sokként éltük meg, hogy hordágyon, sírva vitték el. Fontos emberünk, egy Neymarral többek vagyunk mindenki másnál. Arra kértem, ha tud, akkor jöjjön ki a mérkőzésre, akár a lelátóra, akár a kispadra. Már a jelenléte inspiráló lenne" - tette hozzá Scolari.

Ugyan a futballistának a harmadik ágyékcsigolyája eltört, a brazil csapat orvosa, Jose Luiz Runco szerint semmi sem veszélyezteti a pályafutását. "Tíz napig még biztosan komoly fájdalmat érez, a teljes felépülése 30-45 napot vesz igénybe, de szerencsére nincs semmilyen neurológiai károsodása. Már néhány lépést is megtehet, így ha jobban érzi magát, nincs akadálya annak, hogy Belo Horizontéba utazzon, és a helyszínen tekintse meg az elődöntőt."

A két csapat a német újraegyesítés óta kilencszer találkozott egymással, Németország kétszer győzött (1993-ban Kölnben 2-1-re, 2011-ben Stuttgartban 3-2-re, mindkétszer barátságos mérkőzésen), két döntetlen mellett a brazilok ötször nyertek. Ebből háromszor tétmérkőzésen: az 1999-es Konföderációs Kupán 4-0-ra, a 2005-ös Konföderációs Kupa-elődöntőben 3-2-re, míg a 2002-es világbajnoki döntőben 2-0-ra.

Hollandia - Argentína (szerda, 22 óra, Sao Paulo)

A holland válogatott lehetett volna az egyetlen csapat a négy között, amely hosszabbítás nélkül, erőit jól beosztva feltartóztathatatlanul menetel. Spanyolország (5-1), Ausztrália (3-2), Chile (2-0) és Mexikó (2-1) legyőzése után azonban Costa Ricán fennakadt Louis van Gaal együttese. Hiába volt az őrült nagy mezőnyfölény és három kapufa, a közép-amerikaiak kihúzták a tizenegyesrúgásokig.

A csata persze ezúttal is Van Gaal zsenialitásáról szólt. A nyolcaddöntőben szemrebbenés nélkül lekapta a pályáról Robin van Persie-t, hogy Klaas-Jan Huntelaart becserélje, aki végül gólpasszt adott és gólt lőtt a hajrában, gyászba borítva ezzel egész Mexikót. A szombati negyeddöntőben aztán a Manchester United új menedzsere olyat tett, amit kollégái közül talán még senki: lekapta a 120. percben Jasper Cillessent, és beküldte a Newcastle kapusát, Tim Krult. A váltás ezúttal is bevált, Krul két tizenegyest is kihalászott, nagyban hozzájárulva Hollandia elődöntős szerepléséhez.

A zseniális kapuscsere: Cillessen le, Krul be Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Van Gaal elárulta, hogy az ötlet nem hirtelen jött, előre eltervezte a cserét, csak Cillessent nem avatta be ebbe. Az Ajax kapusa dühösen ment le a pályáról, és a kispadok előtt földhöz vágta a kesztyűit, majd felrúgta a vizes palackokat. Utólag azonban bocsánatot kért. "Nekem senki sem szólt, csak azt láttam, hogy Tim melegíteni ment. Elborult az agyam, csalódott voltam, ezért reagáltam úgy, ahogy. De közvetlenül a mérkőzés után bocsánatot kértem Frans Hoek kapusedzőtől, és ezt az egész csapat előtt meg fogom ismételni. Nyertünk, és Tim fantasztikus munkát végzett, ez a legfontosabb" - idézte a Voetbal International.

Van Gaal azt mondta, a cserétől függetlenül Cillessen maradt az első számú kapus, ő fog kezdeni az elődöntőben. Nigel de Jong sérülés miatt biztosan nem játszhat, és kérdéses még Leroy Fer szereplése is.

Argentína vesztesége sokkal nagyobb: megsérült az egyik legjobb formában lévő szélső, Angel di María. A Svájc elleni nyolcaddöntő 118. percében győztes gólt szerző klasszis a belgák ellen fél óra után, egy blokkolt lövés miatt izomszakadást szenvedett. A sérülése nem súlyos, de egy hét alatt biztosan nem gyógyul meg, így nemcsak az elődöntő úszott el számára, hanem az esetleges finálé is.

Di María kiesése nagy veszteség Argentínának Forrás: AFP/Christophe Simon

Alejandro Sabella kapitány viszont nincs olyan rossz helyzetben, mint brazil kollégája, a legjobb formában lévő játékosa, Lionel Messi ugyanis egészséges, és készen áll arra, hogy végre felnőjön Diego Maradona örökségéhez, és döntőbe vezesse a csapatát.

"Egy olyan játékos, aki sohasem veszíti el a labdát olyan, mint a víz a sivatagban. Amikor bajban voltunk, de nála volt a labda, mindig éltető, friss szellőt hozott a játékunkba" - méltatta a Barcelona légiósát a szövetségi kapitány.

A két válogatott korábban nyolc alkalommal találkozott egymással, négy holland győzelem és három döntetlen mellett Argentína csak egyszer nyert: az 1978-as világbajnoki döntőben, Buenos Airesben, hosszabbítás után 3-1-re. A felek ezen kívül még háromszor csaptak össze világbajnokságon: az 1974-es csoportmeccsen 4-0-ra, az 1998-as negyeddöntőben 2-1-re győztek a hollandok, a legutolsó egymás elleni csata, az 2006-os csoporttalálkozó pedig gól nélküli döntetlent hozott.