Felforgatja-e Scolari Brazíliát?

focivébé, Brazília-Kolumbia előzetes
(FILES) This combination of photographs created on June 30, 2014, shows Brazil's forward Neymar (L) as he gestures during the Round of 16 football match between Brazil and Chile at The Mineirao Stadium in Belo Horizonte on June 28, 2014 and Colombia's midfielder James Rodriguez (R) gestures as he celebrates after scoring his team's third goal during a group C football match between Colombia and Greece at the Mineirao Arena in Belo Horizonte on June 14, 2014. Brazil will face Colombia on July 4, 2014, in a quarter-final match of the 2014 FIFA World Cup at The Castelao Stadium in Fortaleza. AFP PHOTO / JUAN MABROMATA/PEDRO UGARTE/FILES
Vágólapra másolva!
Neymar a jelek szerint meggyógyult, nem is ő a brazil kapitány legnagyobb problémája, hanem hogy ki játszik az első számú romboló helyén a veszélyes kolumbiaiak ellen. Még az is lehet, hogy a vb kellős közepén felállást vált a csapat.
Vágólapra másolva!

Brazília aggódott egy sort azon, hogy Neymar játszhat-e a Kolumbia elleni negyeddöntőben – azaz marad-e esélye a válogatottnak a torna legjobb formában lévő csapata ellen –, de lehetett azért sejteni, hogy ő csak akkor fog kimaradni a kezdőből, ha egy össztudományos konzílium eltiltja a testmozgástól.

Ki is derült már csütörtökön, hogy rendbe jön, pénteken pedig már egyenesen azt idézték tőle a hírügynökségek, hogy "fájdalmat sem érez", sőt "nagyon jól érezte magát" az edzésen, szóval számíthatunk a brazilok eddigi vb-hősének negyeddöntős szereplésére.

Nem mintha ezzel Luiz Felipe Scolarinak megszűntek volna a gondjai. Teljesen biztos ugyanis, hogy az a játékos, aki Neymar után talán a legfontosabb a Scolair által felépített csapatban, eltiltás miatt nem lehet ott a pályán. És Luiz Gustavót majdnem olyan nehéz lesz pótolni, mint Neymart.

Forrás: Europress/FIFA via Getty Images/Alex Livesey

A Wolfsburg (akkor még a Bayern München) védekezésspecialista középpályása tavaly júniusban győzte meg végleg a kapitányt, hogy nem nélkülözheti a válogatott. Akkor az angolok elleni meccsen csak egy félidőt játszott, a szünet után pedig a brazilok két gólt kaptak a helyére beálló Hernanesről, és csak Paulinho utolsó perces egyenlítésével kerülték el a vereséget. Pláne úgy, hogy Gustavo pár nappal később nagyszerűen játszott a franciák ellen (3-0 – az volt négy év után az első brazil győzelem igazán erős válogatott felett).

Csakhogy Gustavónak nincs igazi helyettese a keretben. Paulinho, Fernandinho, Hernanes és Ramires is sokkal inkább box-to-box (az egész pályát bejátszó) középpályás. Ezért esett Scolari választása Henriquére, amikor Thiago Silva, David Luiz és Dante mellé kereste a negyedik középső védőt, a Napoli futballistája ugyanis tud a védelem előtt is játszani – a Palmeirasban éppen Scolari keze alatt tette elég gyakran.

Fernandinho, Dante, Henrique?

Mihez kezdhet ebben a helyzetben a világbajnok szakvezető? Megkockáztathatja, hogy mégis Fernandinhót játszatja Gustavo helyén, vagy beemelheti a védelembe Dantét, egy sorral feljebb tolva David Luizt, akinek a Chelsea-ből ismerős lehet ez a poszt. Esetleg kipróbálhatja Henriquét - és nem is feltétlenül védekező középpályásként.

Mivel a brazilokra a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a felfutó Dani Alves és Marcelo mögötti űrt kihasználják a villámgyors kolumbiai szélsők, elképzelhető, hogy Scolari Henriquével a fedélzeten átvált a 3-5-2-es felállásra - elvégre 2002-ben már bevált neki.

Pekerman optimista

Kolumbiától bezzeg nem várható semmilyen meglepetés, váratlan változtatás. Nincs is szükség ilyesmire annál a válogatottnál, amely eddig minden meccsén jól és eredményesen focizott, és soraiban tudja a vb legnagyobb felfedezettjét, James Rodriguezt.

José Pekerman, a kolumbiaiak argentin szövetségi kapitánya egészséges önbizalommal állította a meccs előtti nyilatkozatában, hogy a csapata képes lehet elkapni a brazilokat. "Előfordul, hogy egy jó játékosokból álló válogatott nem tud olyan briliánsan játszani, különösen, ha muszáj nyernie. Egy kiegyensúlyozott ellenfél kevesebb sztárral is esélyes lehet iylenkor."

Negyeddöntő
Brazília-Kolumbia
Fortaleza, 22 óra
V.: Carlos Velasco (spanyol)
A várható kezdőcsapatok:
Brazília: Julio César - Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo - Fernandinho, Paulinho - Oscar, Neymar, Hulk - Fred
Kolumbia: Ospina - Zuniga, Yepes, Zapata, Armero - Aguilar, C. Sanchez - Cuadrado, J. Rodriguez, Ibarbo - Gutierrez