Argentína csak Messiben bízhat

Lionel Messi argentin labdarúgó, foci-vb
BELO HORIZONTE, BRAZIL - JUNE 21: Lionel Messi of Argentina is challenged by Ehsan Haji Safi (L) and Reza Ghoochannejhad of Iran during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group F match between Argentina and Iran at Estadio Mineirao on June 21, 2014 in Belo Horizonte, Brazil. (Photo by Ronald Martinez/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Argentína veretlen a vébén, de alaposan megszenvedett a szervezetten védekező ellenfelekkel. Belgium egységesebb, jobb csapat benyomását kelti, de nincs olyan klasszisa, mint Lionel Messi. Mindenkét fél szempontjából a Barca klasszisa lesz a kulcsember a meccsen.
Vágólapra másolva!

Argentína rendszeresen ott van a legjobb 16 között, többször bejutott a nyolc közé is, de az elődöntőt utoljára 1990-ben érte el. Akkor Diego Maradona vezetésével a döntő is összejött, és a csapat most is hasonló helyzetben van, mint 24 évvel ezelőtt: Lionel Messinek ugyanúgy a hátára kell vennie az argentin válogatottat, ahogy annak idején Maradona tette.

Mindenki Messitől várja, hogy a különbséget jelentse. Nélküle Argentína nem különösebben erős, és még a fenomenális támadóval is sokszor döcög a csapat játéka, és ha csak a Svájc elleni játékát nyújtja, Belgium szinte biztosan legyőzi. Messi azonban bármikor képes a nyakába venni a csapatát, egy-egy zseniális megmozdulással pedig el lehet dönteni egy ilyen szoros mérkőzést.

Messitől várják a mannát

„Nem kétséges, hogy jelen pillanatban Messi a világ legjobb játékosa. Óriási teher van a vállán, de hozzá van szokva, hogy mindenki tőle várja a csodát – mondta Carlos Bilardo, aki 1986-ban nemcsak világbajnoki címig vezette Argentínát, de az elődöntőben pont Belgiumot búcsúztatta.

Messi egyedül van Forrás: Europress/Getty Images/Matthias Hangst

Egyetért az argentin szakemberrel Jan Vertonghen is, legalábbis abban, hogy Messi a legjobb játékos. „Ő a legfontosabb embere Argentínának, de ha úgy védekezünk, mint a legutóbbi mérkőzéseinken, akkor Sergio Agürerót, Higuaint és őt is meg tudjuk állítani – mondta a belga védő.

Belgium lassan melegedett be, a csoportkör néhol felejthető játékát az Egyesült Államok ellen nagyszerű teljesítménnyel feledtette Belgium, amely szervezett, jó csapat benyomását kelti. Talán a sajtó túl sokat lát a párharcba, de sokan igyekeznek Thibaut Courtois és Lionel Messi párharcára kihegyezni a meccset, mert a klubszezon során az argentin klasszisnak nem igazán ment a góllövés a belga kapus csapata, az Atlético Madrid ellen.

A hamis kilences posztján szereplő Messi levédekezésében komoly szerepe lesz a két belga védekező középpályásnak, Axel Witselnek és Mousa Dembélének sokszor kell majd felvennie a visszalépő argentint, hogy ne tudja lendületből a védelemre vezetni a labdát.

A száraz tények

Bár mindkét csapatban bőven van még tartalék az eddig látottak alapján, Argentína és Belgium is veretlenül jutott be a negyeddöntőbe. A két csapat próbálkozik a legtöbb kapura lövéssel a világbajnokságon, Argentína 83, Belgium 80 kísérletnél jár, de a belgák találták el az egész mezőnyből a legtöbbször (32) aktuális ellenfelük kapuját. Az argentinoknak is van egy rekordjuk: ők birtokolják az összes csapat közül a legnagyobb arányban a labdát (64,3 százalék).

Belgium győz! Forrás: MTI/AP/Felipe Dana

Belgiumnak nincs eltiltottja, Anthony van der Borre kivételével minden játékosára számíthat Marc Wilmots, Argentínából azonban biztosan hiányozni fog az eltiltott Marcos Rojo (valószínűleg José Basanta pótolja majd a balhátvédet), és kérdéses Sergio Agüero játéka is. Az argentin sajtó úgy tudja, a ManCity sztárjával amúgy is elégedetlen Alejandro Sabella, így valószínű, hogy Ezequiel Lavezzi vagy Rodrigo Palacio kezd Gonzalo Higuain és Messi mellett a támadósorban.