Alpesi Messi vs Messi

nigéria - argentína, f-csoport, foci vb 2014, gól, messi
PORTO ALEGRE, BRAZIL - JUNE 25: Lionel Messi of Argentina celebrates scoring his team's second goal and his second of the game during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group F match between Nigeria and Argentina at Estadio Beira-Rio on June 25, 2014 in Porto Alegre, Brazil. (Photo by Ian Walton/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Elérkezett az utolsó két nyolcaddöntő a vébén, este Argentína-Svájc, késő este Belgium-Egyesült Államok találkozót rendeznek.
Vágólapra másolva!

Argentína-Svájc, Sao Paulo 18.00

Az alpesi Messinek is nevezett Xherdan Shaqiriben bíznak a svájciak az Argentína elleni vb-nyolcaddöntő előtt.

A 22 éves középpályás az utolsó csoportfordulóban mesterhármast ért el Honduras ellen, s ezzel a legjobb 16 közé vezette csapatát. Az argentin válogatott játékosai persze tudják, hogy rövid pórázon kell tartani a játékost.

A svájciak ennél is jobban tudják, hogy a négyszeres aranylabdás Lionel Messit kell valahogy megállítaniuk. "Világos, hogy nagyon nehéz lesz teljesen kizárni Messit a játékból, hiszen döntő pillanatokban képes váratlan megoldásokra" - mondta a 27 éves klasszisról a svájci hálóőr, Diego Benaglio.

Messi az utolsó négy válogatott meccsen mind lőtt gólt Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Ian Walton

Ottmar Hitzfeld svájci kapitány arra épít, hogy nincs vesztenivalójuk: "Történelmet írhatunk kedden, egy mérkőzésen bármi megtörténhet." Svájc 1954 után juthat ismét a legjobb nyolc közé egy vébén.

A két csapat eddig hatszor találkozott, négy argentin siker és két döntetlen született, a gólkülönbség 14-3. Utolsó mérkőzésüket 2012-ben vívták, Messi triplájával 3-1-re nyert Argentína. A Barcelona támadója minden tétmérkőzést figyelembe véve 396 találatnál jár, így akár már a vébén megszerezheti 400. gólját.

A két együttes a torna legsportszerűbb csapatai közé tartozik: mindössze egy-egy sárga lapot kaptak a csoportkör három fordulója alatt.

A találkozó győztese a Belgium-Egyesült Államok mérkőzés továbbjutójával találkozik a negyeddöntőben.

Várható kezdőcsapatok:
Argentína: Sergio Romero - Ezequiel Garay, Pablo Zabaleta, Marcos Rojo, Federico Fernandez - Fernando Gago, Angel Di Maria, Javier Mascherano - Ezequiel Lavezzi, Gonzalo Higuain, Lionel Messi
Svájc: Diego Benaglio - Stephan Lichtsteiner, Ricardo Rodriguez, Johan Djourou, Fabian Schär - Gökhan Inler, Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri - Valon Behrami, Admir Mehmedi, Josip Drmic
játékvezető: Jonas Eriksson (svéd)

Belgium-Egyesült Államok, Salvador 22.00

A legutolsó nyolcaddöntőből a bátran támadó amerikaiak vagy a nem túl meggyőzően, de eredményesen focizó belgák kerülhetnek a legjobb nyolc közé.

Jürgen Klinsmann az egyenes kieséses szakaszra is támadójátékot ígért: "Elég magabiztosak vagyunk, hogy legyőzzük őket. Persze tudjuk, hogy ehhez a teljesítőképességünk határáig el kell mennünk." Az USA az egyik legnehezebb négyesből jutott tovább, a legutóbb bronzérmes németek mögött, de a négy éve nyolcaddöntős portugálok és a negyeddöntős ghánaiak előtt.

Marc Wilmots a fizikálisan erős amerikaiakra utalva azt mondta: háborúra készülnek. A belgákat ért kritikákat, mely szerint a százszázalékos teljesítményük ellenére nem játszanak jól, visszautasította.

Wilmots vs Klinsmann Forrás: AFP/Martin Bureau

"Mit jelent, hogy szépen játszani? Minden meccset a taktikai küzdelem és a fizikai állóképesség jellemez, de a végén csak az eredmény számít, teljesen mindegy, milyen stílussal nyer egy csapat" - mondta Wilmots, aki három játékosára sem számíthat, ugyanis Steven Defour eltiltott, míg Laurent Ciman és Anthony Vanden Borre sérült.

A csapatok eddig ötször találkoztak, elsőre - 1930-ban - még nyertek az amerikaiak, ám aztán négy belga siker következett. A legutóbbi összecsapást tavaly májusban rendezték, akkor az európai válogatott 4-2-re nyert Clevelandben.

Várható kezdőcsapatok:
Belgium: Thibaut Courtois - Toby Alderweireld, Vincent Kompany, Daniel van Buyten, Thomas Vermaelen - Axel Witsel, Marouane Fellaini, Dries Mertens - Eden Hazard, Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku
Egyesült Államok: Tim Howard - Omar Gonzalez, Fabian Johnson, Matt Besler, DaMarcus Beasley - Kyle Beckerman, Graham Zusi, Michael Bradley, Jermaine Jones, Brad Davis - Clint Dempsey
játékvezető: Djamel Haimoudi (algériai)