Kolumbia tartalékosan is oktatott

Japán-Kolumbia, foci-vb, vébé, Brazília 2014
CUIABA, BRAZIL - JUNE 24: Jackson Martinez of Colombia scores his team's second goal past Eiji Kawashima of Japan during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group C match between Japan and Colombia at Arena Pantanal on June 24, 2014 in Cuiaba, Brazil. (Photo by Dennis Grombkowski - FIFA/FIFA via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A biztos továbbjutás tudatában nyolc kezdőjátékosát is lecserélte José Pekerman, a kolumbiai labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, de ez sem látszott meg a teljesítményen: a dél-amerikai együttes harmadik csoportmeccsén 4-1-re verte Japánt. A hajrára beállt Farid Mondragon kapus, aki 43 évesen és három naposan minden idők legidősebb vb-szereplője lett.
Vágólapra másolva!

C csoport, 3. forduló:
Japán - Kolumbia 1-4 (1-1) - az élő közvetítés
Cuiabá, Arena Pantanal
v.: Proenca (portugál)
Japán: Kavasima - Ucsida, Konno, Josida, Nagatomo - Aojama (Jamagucsi, 62.), Haszebe - Okubo, Honda, Kagava (Kijotake, 85.) - Okazaki (Kakitani, 69.)
Kolumbia: Ospina (Mondragon, 85.) - Arias, Valdes, Balanta, Armero - Mejia, Guarin - Cuadrado (Carbonero, 46.), Ramos, Quintero (James Rodriguez, 46.) - Jackson
gól: Okazaki (46.), illetve Cuadrado (17.), Jackson Martinez (55., 82.), Rodriguez (90.)
sárga lap: Konno (16.), illetve Guarin (63.)

A C csoportban a harmadik forduló előtt csak a százszázalékos Kolumbia továbbjutása volt biztos, és az 5-1-es gólkülönbség azért azt is jelezte, hogy a csoportelsőség elvesztéséhez nagyon nagy égszakadás-földindulásnak kellene történnie. A dél-amerikai szövetségi kapitány, José Pekerman ennek megfelelően bátran forgatta csapatát, az elefántcsontpartiak elleni kezdő tizenegyből mindössze hárman maradtak: Zuniga, Zapata, Yepes, Aguilar, Sanchez, James, Ibarbo és Gutierrez ezúttal pihenőt, Arias, Valdes, Alvarez Balanta, Mejia, Guarin, Ramos, Quintero és Jackson pedig lehetőséget kapott.

Jackson Martinez két gólt szerzett. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: FIFA via Getty Images/2014 FIFA/Dennis Grombkowski - Fifa

A két csapat korábban kétszer találkozott egymással, a 2003-as Konföderációs Kupán Kolumbia 1-0-ra nyert, egy 2007-es barátságos mérkőzés pedig gól nélküli döntetlennel ért véget.

Ez a csata is úgy indult, hogy marad a dél-amerikai veretlenség, bő negyedóra után Ramost buktatta Konno, Cuadrado izomból a kapuba vágta a tizenegyest, Kolumbia máris vezetett 1-0-ra.

Az eredmény azonban csalókának tűnt, a japánok irányították a mérkőzést, többet futottak, többet birtokolták a labdát, és az első félidőben 14 kapura lövéssel próbálkoztak – igaz, csak háromszor találták el a kaput. Az aktivitás a félidő utolsó másodperceiben góllá is érett, Honda jobbról érkező beadását Okazaki egy védő takarásában szinte hátrafelé csúsztatta meg, a kolumbiai kapus semmit sem láthatott az egészből (1-1).

Cuadrado büntetőből szerezte az első kolumbiai találatot. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: FIFA via Getty Images/2014 FIFA/Dennis Grombkowski - Fifa

A szünetben Pekerman reagált is a történésekre, kettős cserét határozott el, és a Cuadrado, Quintero kettős helyére Carbonerót, illetve Rodriguezt küldte pályára. Tíz perc alatt bejött a húzás, Kolumbia lendületesebbé vált, és egy gyors akció végén éppen Rodriguez adott gólpasszt Jackson Martineznek (1-2).

Ugyan a statisztika továbbra is japán fölényt mutatott, de amíg Kagaváék sokpasszos játéka teljesen hatástalan volt, addig az ellenfél kis koncentrálással akkor szerezhetett volna gólt, amikor csak akar. A kontrákba azonban hihetetlen hibák csúsztak, volt olyan akció, amikor tiszta helyzetben öt másodpercen belül kétszer is a bekket találták el, de olyan is, hogy az abszolút ziccerben álló csatárhoz olyan lassan gurult a labda, hogy a messziről visszaloholó védők utolérték.

A 82. percben aztán a portói Martinez végre koncentrált, egy kitűnő labdát ziccerben még visszavette a bal lábára, és 14 méterről gyönyörűen csavart a jobb sarokba (1-3).

Jackson Martinez remekelt. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: FIFA via Getty Images/2014 FIFA/Stuart Franklin - Fifa

A hajrában Pekerman kapitány még örömkönnyeket csalt a kolumbiai szurkolók szemébe, mert a 85. percben becserélte Farid Mondragont. A 43. születésnapját múlt szombat ünneplő legendás kapus így minden idők legidősebb világbajnokságon szereplő játékosa lett, a csúcsot eddig a kameruni Roger Milla tartotta, aki 1994-ben 42 éves és 39 napos volt, amikor pályára lépett.

A 4-1-es végeredményt az addig két gólpasszal álló Rodriguez jegyezte, aki elképesztő cselekkel bolondította meg a japán védelmet.

Kolumbia csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe, ahol Uruguayjal találkozik. A másik továbbjutó az Elefántcsontpart ellen 2-1-es sikert arató Görögország lett, és Costa Rica ellen harcolhatja ki a nyolc közé jutást.

A C csoport végeredménye:

1. Kolumbia 3 3 0 0 9-2 9
2. Görögország 3 1 1 1 2-4 4
3. Elefántcsontpart 3 1 0 2 4-5 3
4. Japán 3 0 1 2 2-6 1