Nincs még egy olyan csapat, mint a francia

World Cup 2014 - France press conference THOUGHTFUL Didier Deschamps SQUARE FORMAT France's national soccer coach, Didier Deschamps, speaks during a press conference in Brasilia, Brazil, 29 June 2014. France faces Nigeria in a FIFA World Cup 2014 round of
France's national soccer coach, Didier Deschamps, speaks during a press conference in Brasilia, Brazil, 29 June 2014. France faces Nigeria in a FIFA World Cup 2014 round of sixteen match on 30 June 2014. Photo: Marius Becker/dpa
Vágólapra másolva!
Didier Deschamps szövetségi kapitány szerint egészen különleges a világbajnokságon a francia válogatott, mert végig képes uralni a meccseit. Paul Pogba egy francia-brazil meccsről ábrándozik.
Vágólapra másolva!

A franciák úgy verték 2-0-ra a nyolcaddöntőben Nigériát, hogy a 79. percben szerezték az első gólt, ennek ellenére Deschamps azt mondta a mérkőzés után sajtótájékoztatón, hogy nem forgott veszélyben a győzelmük.

"Rengeteg helyzetet dolgoztunk ki, Enyeama nagyon jól védett, de ilyen a kapusok élete, egyet hibázott, és abból gólt kaptak. Olyan volt az ellenfél, amilyenre számítottunk, fizikailag rendkívül erős. Ennek ellenére felőröltük őket, és az utolsó harminc percben már momentumuk sem volt. Az első perctől kezdve irányítottuk a játékot, mi domináltunk, nincs még egy csapat a vébén, amely képes erre” – büszkélkedett Deschamps.

A nigériai szövetségi kapitány, Stephen Keshi felvetésére, mely szerint a játékvezetők a franciáknak fújtak, Deschamps így reagált: "Ha mi veszítettünk volna, akkor lehet, hogy én is keresném a bírókban a hibát, ez normális ilyenkor."

Didier Deschamps Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marius Becker

Kapott kellemetlen kérdéseket is a sajtótájékoztatón a francia kapitány, például megkérdezték tőle, nem tartja-e edzői hibának, hogy a csereként jól beszálló Griezmann helyett Giroud-t nevezte a kezdőbe. "Ön meg tudja mondani, mi történt volna, ha Griezmann kezd? Mert én nem. Giroud fejjátéka nagyon sokat számított a meccsen, jól csinált teret Benzemának, de a végén úgy éreztem, egy gyorsabb játékos kell, ezért hoztam be Griezmannt."

Sérülés miatt Franck Ribéry nem utazott a vébére a válogatottal, és a négy meccsen szerzett négy győzelem (három találkozón gólt sem kaptak a franciák) azt mutatja, hogy nem hiányzik a csapatból a Bayern München sztárja - erre kérdezett rá egy másik újságíró. "Szerintem maga csak valami szaftos sztorit akar írni, ezért kérdezi ezt. Ribéry persze, hogy hiányzik, fantasztikus játékos, de régóta tudjuk, hogy nem számíthatunk rá a vébén, ezért ennek megfelelően készültük, így dolgoztuk ki a taktikát” – szerelte le az újságírót Deschamps, aki világbajnokságon még sohasem kapott ki, sem játékosként, sem edzőként.

A meccs legjobbjának a FIFA az első gól szerzőjét, Paul Pogbát választotta (részletes elemzés a játékáról itt). A Juventus sztárja szerint bárki jöhet ellenfélként. "Nem félünk senkitől. Jöhetnek a németek, az argentinok, de akár a brazilok is. Szívesen játszanék velük, az 1998-as vébédöntőt gyerekként néztem, akkor nem gondoltam, hogy egyszer én is pályára léphetnék egy francia-brazil vb-meccsen."