Mit tud a dühös Ronaldo?

Portugal's forward Cristiano Ronaldo and teammates take part in a training session at the Arena Amazonia in Manaus on June 21, 2014, on the eve of a group G match against USA during the 2014 FIFA World Cup. AFP PHOTO/ FRANCISCO LEONG
Portugal's forward Cristiano Ronaldo and teammates take part in a training session at the Arena Amazonia in Manaus on June 21, 2014, on the eve of a group G match against USA during the 2014 FIFA World Cup. AFP PHOTO/ FRANCISCO LEONG
Vágólapra másolva!
Belga-orosz, Dél-Korea - Algéria meccseket rendeznek ma a H csoportban, este pedig jön egy tüzes kis meccs a G-ből: Egyesült Államok-Portugália.
Vágólapra másolva!

A belga válogatott az oroszok ellen kiharcolhatja a továbbjutást a H csoportban. Algéria a versenyben maradásért küzd Dél-Koreával. A torna sötét lovának tartott belgák az első körben hátrányból fordítva győzték le 2-1-re Algériát, míg Oroszország ikszelt Dél-Koreával.

"Igyekszünk minden meccsen fölényben futballozni, és mindig győzni akarunk" - jellemezte a belgák hozzáállását Marc Wilmots szövetségi kapitány, aki hozzátette, ha az oroszok védekező felállásban lépnek pályára, az azt jelzi, hogy "az ellenfelek most már tisztelik a belga válogatottat."

A csapatkapitány, Vincent Kompany kisebb sérüléssel bajlódik, de Wilmots szerint a Manchester Cityvel védője teljes értékű edzésmunkát tud végezni. A belgák ha nyernek, bejutnak a 16 közé: "Kedvező helyzetben vagyunk, ez most az a szituáció, amelyben nem szabad őrültségeket elkövetnünk."

Marc Wilmots edzést tart a Maracanában Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Az oroszoknál a legnagyobb kérdés az, hogy Fabio Capello szövetségi kapitány a kezdőcsapatba jelöli-e Igor Akinfejev kapust, aki potyagólt kapott a dél-koreaiak elleni mérkőzésen. A sajtó előtt legalábbis megvédte az olasz edző a kapust.

A várható kezdőcsapatok:
Belgium: Thibaut Courtois - Toby Alderweireld, Vincent Kompany, Jan Vertonghen, Daniel Van Buyten - Kevin De Bruyne, Nacer Chadli, Axel Witsel, Mousa Dembele - Eden Hazard, Romelu Lukaku
Oroszország: Igor Akinfejev - Vaszilij Berezuckij, Szergej Ignasevics, Andrej Escsenko, Dmitrij Kombarov, Jurij Zsirkov - Gyenyisz Glusakov, Alekszandr Szamedov, Viktor Fajzulin, Oleg Satov - Alexandr Kokorin
játékvezető: Felix Brych (német)

A nap másik meccsét akár vigaszágnak is hívhatnánk. Algéria - amely 28 év szünet után először szerzett gólt vb-n az első fordulóban - még soha nem jutott túl a csoportkörön, míg Dél-Korea csapata 2002-ben, hazai környezetben negyedikként zárt.

A várható kezdőcsapatok:
Dél-Korea:
Dzsung Szung Rjong - Li Jong, Jun Szuk Jung, Kim Jung Gvon, Hong Dzsong Ho - Ki Szung Jung, Han Kuk Jung, Li Csung Jong, Szon Hung Min, Ku Dzsa Csol - Pak Csu Jung
Algéria: Rais Mbolhi - Madzsid Bugerra, Fauzi Gulam, Rafik Halisz, Carl Medzsani - Nabil Bentaleb, Sofiane Feguli, Rijad Mahrez, Medi Musztafa, Szafír Taider - El Arabi Szudani
játékvezető: Wilmar Roldan (kolumbiai)

H csoport, 2. forduló:
Belgium-Oroszország, Rio de Janeiro 18.00
Dél-Korea - Algéria, Porto Alegre 21.00

A csoport állása:
1. Belgium 3 pont, 2. Dél-Korea és Oroszország 1 (1-1), 4. Algéria 0

Éjféltől az Egyesült Államok Portugáliaval meccsel. A portugálokat az első körben 4-0-ra legázolták a németek, az USA bezzeg 2-1-re elpáholta Ghánát.

A nagy kérdés: egészséges lesz-e C. Ronaldo? A kétszeres aranylabdás térdsérüléssel bajlódik, szerdán hamarabb fejezte be az edzést, mint társai, de a válogatott stábja semmit sem közölt a Real Madrid támadójának állapotáról. Egyes hírek szerint a karrierjét is veszélyeztetik, ha túlterhelik, más viszont azt is tagadja, hogy korábban abba kellett hagynia az edzést.

"Én nem vagyok orvos, de amit láttam, az alapján azt mondom, rendben van" - nyilatkozta például Miguel Veloso, a csapat középpályása, aki hozzátette, Ronaldo teljes értékű edzésmunkát végzett.

A portugálok történetük legnagyobb különbségű világbajnoki vereségéből "lábadoznak", ráadásul a németek elleni meccsen Pepe, a védelem meghatározó alakja piros lapot kapott, ezért most nem játszhat.

Paolo Bento szövetségi kapitánynak ráadásul Fabio Coentrao helyettesét is meg kell találnia az összecsapásig, amely a portugálok számára óriási téttel bír: ha kikapnak, nagy valószínűséggel kiesnek, ha viszont győznek, marad reális esélyük a nyolcaddöntőbe jutásra.

Lehet, hogy sérült, lehet, hogy pipa Forrás: AFP/Francisco Leong

Az amerikaiak viszont biztos nyolcaddöntősök lennének egy győzelemmel. Jürgen Klinsmann kapitány kicsit talán tart a portugáloktól, akik "meglehetősen felbőszülten érkeznek a meccsre. Nem tudom, Ronaldo mire képes, amikor dühös, de nekünk csak az lehet a célunk, hogy megmutassuk az ellenfélnek, mennyire jók vagyunk."

A két együttes csupán egy tétmérkőzést vívott eddig egymással, mégpedig a 2002-es vb csoportkörében. Akkor az amerikaiak 3-2-re nyertek, s azzal bejutottak a legjobb 16 közé.

A várható kezdőcsapatok:
Egyesült Államok: Tim Howard - Fabian Johnson, John Brooks, Geoff Cameron, DaMarcus Beasley - Kyle Beckerman, Michael Bradley, Jermaine Jones, Alejandro Bedoya - Clint Dempsey - Aron Johansson
Portugália: Rui Patricio - Joao Pereira, Ricardo Costa, Bruno Alves, Andre Almeida - Miguel Veloso, Joao Moutinho, Raul Meireles - Cristiano Ronaldo, Helder Postiga, Nani
játékvezető: Nestor Pitana (argentin)

G csoport, 2. forduló:
Egyesült Államok-Portugália, Manaus 24.00

A csoport állása:
1. Németország 4 pont, 2. Egyesült Államok 3, 3. Ghána 1, 4. Portugália 0.