Csak a futball enyhíthet a háborús sebeken

Safet Susic, bosnyák fociválogatott, Bosznia-Hercegovina
SLOVAKIA, ZILNA : Bosnia's head coach Safet Susic (R) celebrates with his team after beat Slovakia 2-1 in the FIFA World Cup 2014 qualifying football match Slovakia vs Bosnia-Herzegovina in Zilna on September 10, 2013. AFP PHOTO / SAMU...
Vágólapra másolva!
Alapcsapatát nagyon erősnek tartja, az egyik legjobb kapus nála véd, így nem tart semmitől Safet Susic, a bosnyák labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A vb-újonc Argentína ellen kezd, és szeretné futballsikerekkel feledtetni a háborús emlékeket.
Vágólapra másolva!

35 évvel ezelőtt a jugoszláv labdarúgó-válogatott 4-2-re legyőzte Belgrádban a világbajnoki címvédő argentinokat. Az 1979-es összecsapás hőse a mesterhármast elérő Safet Susic volt, aki most bosnyák szövetségi kapitányként az ország első világbajnoki mérkőzésén éppen Argentína ellen vezetheti csatába tanítványait.

"Amióta Bosznia-Hercegovina függetlenné vált, ez a világbajnoki szereplés az ország legnagyobb sikere. Túl vagyunk egy szörnyű háborún, de a sebek még frissek. Az emberek még mindig szenvednek, és a futball talán az egyetlen dolog, ami valami pozitívumot hoz az életükben" - nyilatkozta Susic.

Susic ünneplésre készülne a vébén is Forrás: AFP

Az 59 éves szakember nem tartja tapasztalatlannal csapatát. "Lehet, hogy vannak hibáink, de az alapcsapatunk nagyon erős. Olyan játékosaink vannak, mint Dzeko és Pjanic, akiknek bármelyik vb-résztvevő csapatban helyük lenne. Sokan mondják, hogy a védelmünk a leggyengébb. Ezzel nem értek egyet, hiszen az egyik legjobb kapus, Asmir Begovic nálunk véd, és a leverkuseni Emir Spahic köré nagyon jó védelmet szerveztünk."

Azt nem tudta biztosra mondani, hogy Brazíliában egy vagy két csatárral támad majd csapata. "Én még mindig afelé hajlok, hogy Dzeko és Ibisevic miatt kétcsatáros rendszerben kellene játszanunk, de lehetséges, hogy a vébé közben visszatérünk a régi formációra. Majd meglátjuk. Argentína ellen kezdünk, ez a válogatott azon négy csapat egyike, amely véleményem szerint világbajnok lehet. De nem szabad alábecsülni Nigériát és Iránt sem"