Amerikában is egyre népszerűbb a foci

Joachim Löw, Jürgen Klinsmann, foci, foci-vb
UNITED STATES, Washington : US national team coach Jurgen Klinsmann (R) and German national team coach Joakim Loew embrace after an international friendly match between the US and Germany at RFK Stadium in Washington on June 2, 2013 to marrk the 100th anniversary of the US soccer federation. The US won 4-3. AFP PHOTO/Nicholas KAMM
Vágólapra másolva!
Rekordbeállítást érő nézőszámot hozott az Egyesült Államokban a labdarúgó-válogatott Portugália elleni világbajnoki mérkőzése vasárnap. A 2-2-es döntetlennel zárult találkozót az ESPN és Univision csatornákon összesen 24,7 millióan látták - annyian, amennyien a négy évvel ezelőtti dél-afrikai torna fináléját.
Vágólapra másolva!

Az ESPN adatai szerint további 490 ezer szurkoló követte mobil alkalmazásokon keresztül a portugálok elleni döntetlent. A csatorna közvetítéseit a vb első 32 mérkőzése alatt átlagosan 4,3 millióan követték figyelemmel - szemben a dél-afrikai torna 2,9 milliós átlagával, ez 50 százalékos növekedést jelent.

A spanyol nyelvű Univision is növekvő érdeklődésről számolt be: a négy évvel ezelőtti 2,3 millió nézős átlaghoz képest az idei torna első felét 3,4 millióan izgulták végig. Az amerikai-portugál mérkőzés 6,5 milliós nézőszáma a legnézettebb válogatott találkozót jelentette a csatorna történetében.

Löw és Klinsmann a német-amerikai meccsen, utóbbi az USA jelenlegi kapitánya Forrás: AFP/Nicholas Kamm

A nagy érdeklődés hátterében feltehetően az áll, hogy az Egyesült Államok az első fordulóban 2-1-re legyőzte Ghánát. Az együttes az utolsó csoportfordulóban, csütörtökön Németország ellen lép pályára.

A vb világszerte rekordokat döntöget: Brazíliában 42,9 millióan szurkoltak a képernyők előtt a torna nyitómérkőzésén, melyen a házigazda legyőzte Horvátországot. Németországban a portugálok legyőzésekor 26,4 millióan izgultak a televíziót nézve a Nationalelfért, míg Japánban az Elefántcsontpart elleni vesztes találkozó hozott rekordot: azt a meccset 34,1 millióan látták.