Belegázoltak Cristiano Ronaldo önérzetébe

Cristiano Ronaldo edzés
Portugal's forwards Cristiano Ronaldo (R) and Nani take part in a training session at the team's base camp in Campinas on June 13, 2014, during the 2014 FIFA World Cup football tournament in Brazil. AFP PHOTO/ FRANCISCO LEONG
Vágólapra másolva!
Újabb hat csapat mutatkozik be a világbajnokságon, köztük két nagyágyú, Németország és Portugália, amelyek egymás ellen kezdik meg a tornát. Mindkét csapatban összedrótozták a sérülteket, így Cristiano Ronaldo is ott lehet a pályán, aki zokon vette, hogy megkérdezték tőle, nincs-e hiányérzete a korábbi vébék gyenge szereplése miatt.
Vágólapra másolva!

G csoport, 1. forduló:
Németország - Portugália, Salvador (Fonte Nova Aréna) 18.00
játékvezető: Milorad Mazic (szerb)
A várható kezdőcsapatok:
Németország: Neuer - J. Boateng, Hummels, Mertesacker, Höwedes - Kroos, Lahm - Götze, Özil, Podolski - T. Müller.
Portugália: Rui Patricio - Joao Pereira, Pepe, Bruno Alves, Fabio Coentrao - Miguel Veloso, Joao Moutinho, Raul Meireles - Cristiano Ronaldo, Hugo Almeida, Silvestre Varela.

Ünnepi meccsre készül a német válogatott, a háromszoros világbajnoknak ugyanis a portugálok elleni rangadó lesz a 100. találkozója a vébéken, az eddigi 99 összecsapás mérlege: 60 győzelem, 19 döntetlen és 20 vereség.

A németeknél többen is sérüléssel bajlódtak a felkészülés során, de Neuernek rendbe jött a válla, és ott lehet a kezdőben, ahogy a bokáját fájlaló Lahm is, aki a Bayernben idén látott szerepkörében, azaz középpályásként kap majd szerepet. Alapesetben Schweinsteigernek is ott lenne a helye a kezdőben, de neki a térdével voltak gondjai, és bár a vasárnapi vizsgálatok azt mutatták, hogy játszhat, lehet, hogy Löw kapitány nem kockáztatja meg a szerepeltetését. Ami biztosnak tűnik, hogy elöl nem a vb-rekordra hajtó Klose, hanem Thomas Müller kezd majd, megtámogatva a Kroos, Özil, Podolski, Götze négyessel.

A portugáloknál a legnagyobb sztár, Cristiano Ronaldo miatt aggódott mindenki, akinek a bal térde és a bal combja is megsínylette a hosszú klubszezont. A vasárnapi sajtótájékoztatón Ronaldo azt mondta, készen áll a játékra, de ha csak minimális fájdalmat is érez, akkor egyből szólni fog Paulo Bento kapitánynak.

Ronaldo kötéssel a térden edzett, de készen áll a játékra Forrás: AFP/Francisco Leong

A 29 éves Ronaldo már 2006-ban és 2010-ben is ott volt a vébén, de tíz eddigi meccsén csak két gólt szerzett, pedig 48 alkalommal próbálkozott lövéssel. "Nem hiszem, hogy bárkinek bizonyítanom kéne bármit, ha megnézik az eddigi statisztikáim, a számok önmagukért beszélnek. Nagyszerű karrier van mögöttem, semmin nem kell változtatnom, csak folytatni mindent úgy, ahogy eddig csináltam" - mondta kissé morcosan Ronaldo, amikor megkérdezték tőle, nincs-e hiányérzete amiatt, hogy eddig a vébéken nem sikerült nagyot alkotnia.

A portugáloknál Ronaldo mellett Pepe és Raul Meireles is felépült, úgyhogy a csoportelsőség szempontjából döntő fontosságú meccsen mindketten ott lesznek a pályán. A statisztika német siker ígér, a Nationalelf ugyanis a 2006-os vébén, valamint a 2008-as és a 2012-es Eb-n is győzött a portugálok ellen, akik legutóbbi hét vb-meccsükből csak egyet tudtak megnyerni (7-0 Észak-Korea ellen 2010-ben). Az is a németek mellett szól, hogy utoljára 1986-ban nem tudták megnyerni a nyitómeccsüket, azóta hatszor rajtoltak sikeresen.

Ghána - Egyesült Államok, Natal (Dűnék Arénája) 24.00
játékvezető: Jonas Eriksson (svéd)
A várható kezdőcsapatok:
Ghána: Kwarasey - Afful, Boye, Jonathan, K. Asamoah - Essien, K-P. Boateng, Muntari, Asamoah Gyan - J. Ayew, A. Ayew.
Egyesült Államok: Howard - F. Johnson, Besler, Cameron, Beasley - Beckerman, Bradley, J. Jones, Bedoya - Dempsey, Altidore.

A G csoport másik meccsén Ghána az Egyesült Államokkal találkozik. Ez a párosítás sorozatban a harmadik vébén szerepel a programban, és a korábbi két alkalommal Ghána győzött, mindkétszer 2-1-re, egyszer a csoportkörben, négy éve pedig a nyolcaddöntőben.

Boateng 2010-ben gólt szerzett az USA ellen Forrás: AFP/Carl De Souza

Az afrikai csapatnak most is jók az esélyei, a legnagyobb sztárok - Essien, Kevin-Prince Boateng, Muntari, Asamoah Gyan - várhatóan mind a keződben lesznek, ahogy a vébére a Dél-Korea elleni triplával hangoló Jordan Ayew is. Az amerikaiaknál lassan lenyugodnak a Donovan kihagyása miatt felkorbácsolt kedélyek, a gólrekorder távollétében Altidore és Dempsey lehet a támadások két kulcsfigurája.

F csoport, 1. forduló:
Irán - Nigéria, Curitiba (Baixada Arénája) 21.00
játékvezető: Carlos Vera (ecuadori)
A várható kezdőcsapatok:
Irán: Ahmedi - Beitasur, Hosszeini, Zadeki, Puladi - Nekunam, Tejmujran, Hadadifar - Sodzsaei, Dedzsagah - Goohannedzshad.
Nigéria: Enyeama - Ambrose, Oboabona, Omerou, Oshaniwa - Mikel, Onazi, Azeez, Moses - Odemwingie, Emenike.

A harmadik hétfői meccsen Irán és Nigéria is első győzelmét szeretné megszerezni az 1998-as vébé óta. Az iráni csapat legnagyobb erőssége a védelme, amely a vb-selejtezőkön tíz meccsen mindössze öt gólt kapott, ugyanakkor elöl elég jól termeltek a csatárok, a 30 gólnál senki nem szerzett az ázsiai zónában.

A két csapat korábban egyszer találkozott, még 1998-ban egy barátságos meccsen, amelyet Nigéria 1-0-ra nyert meg. Az afrikaiak a vébén a legutóbbi nyolc meccsükön nyeretlenek maradtak (2 döntetlen, 6 vereség), ilyen hosszú rossz sorozatot egyetlen más résztvevő sem tud felmutatni. Nigériának valószínűleg a kapusposzton lesz a legkevesebb gondja, a francia Lille-ben Enyeama ugyanis a topligák legjobb mutatóját produkálta azzal, hogy 21 meccset hozott le kapott gól nélkül.