Munkanélküli lesz a görög kapitány, ha továbbjut a csapata

fernando santos görög szövetségi kapitány, görögország, focivébé
FORTALEZA, BRAZIL - JUNE 24: Head coach Fernando Santos of Greece gestures during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group C match between Greece and Cote D'Ivoire at Estadio Castelao on June 24, 2014 in Fortaleza, Brazil. (Photo by Lars Baron - FIFA/FIFA via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Ha a görögök szövetségi kapitánya, Fernando Santos a nyolc közé vezeti a csapatát, akkor a negyeddöntőn úgy ülhet a padon, hogy nincs érvényes szerződése. A Costa Rica-iak elismerték, meglepte őket a görögök továbbjutása, nem rájuk készültek. A hollandok csatára, Arjen Robben pedig a brazíliai körülmények miatt nem nyugodt a Mexikó elleni nyolcaddöntő előtt.
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-világbajnokság, nyolcaddöntő:
Hollandia - Mexikó, Fortaleza 18.00

játékvezető: Pedro Proenca (portugál)
A várható kezdőcsapatok:

Hollandia: Jasper Cillessen - Daryl Janmaat, Ron Vlaar, Stefan de Vrij, Daley Blind, Dirk Kuyt - Georginio Wijnaldum, Nigel de Jong - Wesley Sneijder - Robin van Persie, Arjen Robben.
Mexikó: Guillermo Ochoa - Paul Aguilar, Francisco Rodriguez, Rafael Marquez, Hector Moreno, Miguel Layun - Hector Herrera, Carlos Salcido, Andres Guardado - Giovani Dos Santos, Oribe Peralta.

"Veszélyes ellenfél a mexikói csapat, pláne úgy, hogy Brazíliában rendezik a vébét, és az itteni körülmények jobban fekszenek nekik. Mexikó nem egy ijedős csapat, ezt a Brazília elleni 0-0 alkalmával is megmutatta" - nyilatozta Arjen Robben, aki lelkendezett egy sort azon, hogy a csapata a csoportkört három győzelemmel zárta, amire előzetesen még ő sem számított.

A hollandoknál az utolsó csoportmeccsen vezetést szerző Leroy Fer kihagyja a meccset, míg Bruno Martins Indi agyrázkódása után csak a kispadra ülhet le, így Dirk Kuyt újra balhátvédet fog játszani, akárcsak Chile ellen.

Robben szerint veszélyes ellenfél Mexikó Forrás: AFP/Lluis Gene

A mexikóiaknál Jose Vasquez megkapta a második sárga lapját, így eltiltás miatt nem játszhat, őt Carlos Salcido pótolhatja. Mexikó korábban kétszer jutott el a negyeddöntőig a vébéken, és mindkétszer - 1970, 1986 - hazai pályán, úgyhogy a harmadik alkalom különlegesnek számítana. A CONCACAF-zóna csapatai közül egyedül Mexikó mondhatja el, hogy eltakarított az útból egy ellenfelet az egyenes kieséses szakaszban, 1986-ban Bulgáriát ejtették ki Hugo Sánchezék.

A két csapat eddig egyszer, 1998-ban találkozott a vébén, akkor Mexikó a hajrában egyenlített 0-2-ről. A legutóbbi négy egymás elleni meccsből hármat az európaiak nyertek, a negyedik döntetlen lett, és Mexikó minden alkalommal benyelt legalább két gólt.

A hollandok elég stabilan teljesítenek a vb-meccseiken, a legutóbbi tízből kilencet megnyertek, igaz, az egyetlen vesztes meccs még sokáig fájó emlék marad, mivel az a spanyolok elleni döntő volt 2010-ben, amelyet Andrés Iniesta gólja döntött el a hosszabbításban. Bár a mexikóiak ezzel tökéletesen tisztában vannak, mi is leírjuk, hogy leginkább a Robin van Persie, Arjen Robben párosra kell figyelniük: előbbi az elmúlt 25 válogatott meccsén 21 alkalommal volt eredményes, utóbbi pedig legutóbbi 9 találkozóján 8 gólt szerzett az Oranjéban.

Labdarúgó-világbajnokság, nyolcaddöntő:
Costa Rica - Görögország, Recife 22.00
játékvezető: Ben Williams (ausztrál)
Costa Rica: Keylor Navas - Cristian Gamboa, Giancarlo González, Óscar Duarte, Michael Umana, Junior Díaz - Yeltsin Tejeda, Celso Borges, Bryan Ruiz - Joel Campbell, Christian Bolanos.
Görögország: Oresztisz Karnezisz - Vasszilisz Toroszidisz, Kosztasz Manolasz, Szokratisz Papasztatopulosz, Jose Holebasz - Jannisz Maniatisz, Kosztasz Kacuranisz, Jorgosz Karagunisz, Lazarosz Hrisztodulopulosz - Jorgosz Szamarasz, Dimitrisz Szalpingidisz

Senki nem lepődött volna meg, ha ezen az ágon Olaszország-Elefántcsontpart meccset rendeznek, miközben a Costa Rica-i és a görög játékosok már a jól megérdemelt szabadságukat töltik, ehelyett Pirlóék és Drogbák nézhetik majd tévéről, ahogy a két kiscsapat eldönti, melyikük írjon történelmet azzal, hogy bejut a nyolc közé a vébén.

Főleg Costa Rica produkcióját látva jár a főhajtás, hiszen a Ticók egy olyan csoportot nyertek meg veretlenül, ahol három korábbi világbajnok is szerepelt. Yeltsin Tejeda, a Costa Rica-i válogatott középpályása elismerte, váratlanul érte őket a görögök továbbjutása, mert előzeten Kolumbiára és Elefántcsontpartra készültek, úgyhogy elő kellett keresni a görögökről készült videófelvételeket.

A görögök kapitányának, Fernando Santosnak június 30-ig szól a szerződése, vagyis hétfőig, úgyhogy az a fura helyzet állhat elő, hogy ha a csapata bejut a negyeddöntőbe, akkor a következő meccsen hivatalosan már munkanélküliként irányíthatná a csapatot.

Santosnak ez lehet az utolsó meccse görög kapitányként Forrás: Europress/FIFA via Getty Images/Lars Baron

Costa Rica korábban egyszer, 1990-ben jutott be a nyolcaddöntőbe, akkor 4-1-re kikapott Csehszlovákiától. A mostani csapatból négyen, Yeltsin Tejeda, Joel Campbell, Waylon Francis és Diego Calvo még meg sem születtek, amikor utoljára a 16 között járt a válogatott.

A görögök először jutottak ilyen messzire, és eddigi kilenc vb-meccsükből csak kettőt tudtak megnyerni, mindkettőt afrikai ellenfél ellen, 2010-ben Nigéria, idén Elefántcsontpart ellen. Ráadásul a kilencből csak ezen a két meccsen tudtak gólt szerezni. Szamaraszéknak Costa Rica ellen sem lesz könnyű dolga, az ellenfél ugyanis a csoportban csak egy gólt kapott, azt is tizenegyesből lőtte az uruguayi Cavani.