Egy fradista, aki jobban passzol Messinél

focivb argentína bosznia-hercegovina csoportmérkőzés, muhamed besic, egy fradista, aki jobban passzol mint messi
RIO DE JANEIRO, BRAZIL - JUNE 15: Maxi Rodriguez of Argentina (L) challenges Muhamed Besic of Bosnia and Herzegovina during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group F match between Argentina and Bosnia-Herzegovina at Maracana on June 15, 2014 in Rio de Janeiro, Brazil. (Photo by Mike Hewitt - FIFA/FIFA via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A bosnyák Muhamed Besic nemhogy nem vallott szégyent a világ egyik legjobb csapata elleni hétfői meccsen, de jobban passzolt, mint a mérkőzést végigjátszó bármelyik argentin. Fradista csapattársa, Gyömbér Gábor szerint hiba nélküli futballozott egészen a második félidő közepéig.
Vágólapra másolva!

Muhamed Besic, a Ferencváros bosnyák légiósa - az NB I egyetlen képviselője a világbajnokságon - több mutatóban is a legjobbnak bizonyult a vasárnapi Argentína-Bosznia-Hercegovina (2-1) meccsen.

Besic kezdőként végig a pályán volt a vb-újonc bosnyák válogatottban, és ahogy a csapata, ő sem volt megilletődve az egyik legnagyobb vb-esélyes ellen, még úgy sem, hogy egy öngóllal már a harmadik percben hátrányba kerültek.

Védekező középpályásként többször találkozott a világ egyik legjobb focistájával, a négyszeres aranylabdás Lionel Messivel, akit nem egyszer sikerült szerelnie, több alkalommal blokkolta a lövéseit, egyszer azonban faképnél hagyta a Barcelona klasszisa, ebből született a második argentin gól.

Így játszott Besic Forrás: OptaSports

Ennek ellenére a mindössze 22 éves Besic elégedett lehet a saját teljesítményével, hiszen a számok tükrében remekül teljesített, például az egész mezőnyben ő futotta a legtöbbet, konkrétan 11,739 kilométert a Fifa.com-on olvasható meccsstatisztika szerint. Még egy mutatóban ő volt a meccs legjobbja, a sprintek számában, itt messze felülmúlt mindenkit: 52-szer sprintelt, a második Angel Di María 46-szor.

A legnagyobb sebessége 31,2 km/h volt Besicnek, ezzel Marcos Rojo (31,8 km/h) mögött a második leggyorsabb volt a mezőnyben, Di Maríát (31,1 km/h) és Messit (28,9 km/h) is simán megelőzte.

Passzolásban is kitűnt a Fradi játékosa. Az Opta statisztikái szerint 98 százalékos pontossággal passzolt, ezzel csapata legjobbja volt, sőt az egész mezőnyben csak a 100 százalékosan passzoló Hugo Campagnaro mögött maradt le. Campagnaro azonban csak egy félidőt játszott, és mint az alábbi, a félidei helyzetet rögzítő ábrán látható, a szünetig Besic is 100 százalékon állt.

Javier Mascherano (Barcelona) vs Muhamed Besic (Ferencváros) Forrás: Origo

"Letisztult, stabil játék, szinte hiba nélküli futball" - így jellemezte Besic játékát az Origo kérdésére Gyömbér Gábor, a Fradi középpályása. Azt mondta, a világbajnokság idején nem zavarja a csapattársát, "majd a Fradinál ünneplik meg az NB I egyetlen magyar vébészereplőjét" - már ha Besic egyáltalán a Ferencvárosnál folytatja ősztől a pályafutását, tehetjük ehhez hozzá.

Gyömbér szerint egyértelműen kiderült, Safet Susic szövetségi kapitány Besicet bízta meg a feladattal, hogy a középpályán irányítsa a csapata védekezését. Hozzátette, a második félidőben, amint a bosnyák válogatott kinyílt, Besicnek sokkal többet kellett dolgoznia, így a mérkőzés végén már látszott, hogy nagyon elfáradt. Gyömbér Gábor kérdésünkre elárulta, a vébén a németeknek szurkol, Bastian Schweinsteiger a kedvenc játékosa, és már alig várja a hétfő esti német-portugál csoportrangadót.