Ezekre a vb végén is emlékezni fogunk

focivébé, foci-vb, az első csoportkör legjei
TOPSHOTS A Brazilian supporter gestures before the start of the 2014 FIFA World Cup Brazil vs Mexico match at the FIFA Fan Fest public viewing event in Sao Paulo, Brazil on June 17, 2014. AFP PHOTO/Miguel SCHINCARIOL
Vágólapra másolva!
Van Persie fejese, Pepe tombolása, Ochoa védése, Akinfejev lepkéje - már az első körben sorjáztak a vébén a felejthetetlen mozzanatok. És arra emlékszik, hogy Szamarasz kikérte magának, hogy tizenegyest kapjon?
Vágólapra másolva!

Még csak a csoportkör egyharmadán vagyunk túl a világbajnokságon, de esemény bőven volt az első fordulón tizenhat meccsén is. Összeszedtük a legemlékezetesebbeket.

A legszebb gól: Van Persie a spanyoloknak

Nyilván ízlés kérdése, de most elég nagy az egyetértés abban, hogy melyik volt az első kör legszebbje. Mert hát Robin van Persie Superman-fejese biztosan a legnehezebben kivitelezhető mozdulat volt, ugyanakkor Claudio Marchisio hajszálpontos lövése előtt Andrea Pirlo úgy adott gólpasszt, hogy a labdához sem ért. Aztán ott van Arjen Robben, ahogy körbeautózza Sergio Ramost, az emberes lövések kedvelői pedig talán Dries Mertens rövid felsőbe vágódó gólját tartják a legszebbnek.

A legrosszabb ítélet: a brazil büntető

Ez már jóval kevésbé vitás: az emberül harcoló, abszolút meccsben lévő horvátokat kicsinálta a japán játékvezető, amikor megette Fred műesését, és büntetőt ítélt a házigazdának. Az első héten még úgy tűnt, sokat fogunk bírózni, mert Mexikónak is három szabályos gólt kellett lőnie Kamerunnak, mire egyet nagy nehezen megadott a bíró.

Kicsit jogos volt a ballackozás Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

A német-portugál meccs messze nem a bírón ment el, de tény, hogy az összes kérdéses helyzetet a németek javára ítélte meg a játékvezető: ilyen volt az első gól előtti portugál szabálytalanság, Pepe kiállítása, amiért talán egy sárga is elég lett volna (valószínűleg rajta kívül bárki azt kapott volna), és a hajrában elmaradt portugál büntető is.

A legnagyobb meglepetés: Uruguay-Costa Rica 1-3

A négy éve negyedik helyig jutó és most is bombaerősnek tűnő uruguayi válogatott olyan simán kikapott a D-csoport állítólagos pofozógépétől, hogy csak néztünk. Rendben, Suárez még nem játszott, de így is elég vékony Costa Ricának egyetlen tizenegyesgólt lőni, miközben a nemzetközi klasszisokat nélkülöző közép-amerikai csapat szétcincálja a valaha híresen szigorú uruguayi védelmet. Fel lehet-e innen állni Anglia és Olaszország ellen?

Hát itt meg mi a fene történik? Oscar Tabarez uruguayi szövetségi kapitány döbbenten nézi Costa Rica fickándozását Forrás: Getty Images/2014 FIFA/Alex Livesey

De nem ez volt az egyetlen váratlan eredmény. Egész biztosan léteznek olyan futballbölcsek, akik előre látták, hogy ez a spanyol válogatott a közelébe sem kerülhet annak, amelyik három nagy tornát nyert zsinórban, de hogy kezdésként mindjárt két és félszer annyi gólt kap, mint 2010-ben hét meccsen összesen, azt bízvást nevezhetjük mellbevágónak. (Nehéz eldönteni, hogy a két friss BL-győztes közül Sergio Ramos, vagy Casillas csődje volt látványosabb.) És az is ritka tünemény, hogy az olasz válogatott olyan nagyszerű futballal kezdjen egy vébét, mint most.

A legjobb csere: Marouane Fellaini

Több versenyző is indult a címért, mivel a Svájc-Ecuador (2-1) és a Belgium-Algéria (2-1) meccsen is két-két csereként beálló játékos fordította meg a félidei állást, sőt az Oroszország-Dél-Korea mérkőzésen (1-1) is mindkét oldalon csere szerezte a gólt. Azért választottuk a Manchester United belga középpályását, mert szokatlan helyen villogott: védekező középpályás létére amolyan középcsatár szerepkörbe küldték be, nyilván nem függetlenül a 194 centis magasságától. Befejelte az egyenlítő gólt, és utána is volt több veszélyes megmozdulása.

Így csúsztatott Fellaini Forrás: AFP/Dirk Waem

A vb-k történetében egyébként csak egy nap volt, amikor a keddinél (4) több gólt szeretek a kispadról beállók. 1982. június 15-én a Magyarország-Salvador (10-1) találkozón Ramirez szépítése után Kiss László bevágott egy mesterhármast, és a Skócia-Új-Zéland (5-2) meccsen is akadt egy-egy cseregól.

A legszebb védés: Ochoa a brazilok ellen

Valószínűleg minden brazil szurkoló megtanulta Guillermo Ochoa nevét. A francia Ajaccióban védő 28 éves mexikói kapus négy bravúrt is bemutatott, de talán az első volt a legnagyobb: a 24. percben Neymar közeli fejesét nagyot vetődve kapta ki - mint a gólfigyelő technika megmutatta, konkrétan a gólvonalról. Nem lehet nem észrevenni a hasonlóságot Gordon Banks 1970-es, csodaszámba menő védésével - az angol kapus akkor Pelé fejesét ütötte ki valószínűtlen mozdulattal. A különbség, hogy azt a meccset Brazília Jairzinho góljával megnyerte 1-0-ra, most viszont be kellett érnie egy gól nélküli döntetlennel.

Guillermo Ochoa, 2014:

Forrás: Origo

Gordon Banks, 1970:

Forrás: YouTube

A legnagyobb kapushiba: Akinfejev Dél-Korea ellen

Egyelőre paraszthajszállal Igor Akinfejev nyert. Az orosz válogatott kapusa ahelyett, hogy megfogta, maga elé ütötte vagy szögletre tolna volna a dél-koreai Li Kun Ho távoli, nem túl veszélyes lövését, suta mozdulattal beejtette a kapu bal oldalába. A társak védik, vigasztalják, de hát van erre vigasz?

Iker Casillas se lehet büszke a spanyolok negyedik góljára, a Real kapusa egy hazaadást hosszan vett át, Robin van Persie azonnal letámadta, és könnyedén az üres kapuba gurított. Aztán ott van Noel Valladares, aki Benzema kapufáról pattanó lövését egyszerűen bepaskolta. Kevésbé volt látványos Stipe Pletikosa két lepkéje a brazilok ellen: Neymar egyenlítő góljánál, illetve Oscar 90. percben szerzett találatánál öregurasan dőlt el balra, illetve jobbra. Ha fürgébben vetődik, lehet, megvan legalább az iksz.

A legnagyobb bunkóság: Pepe őrjöngése

Valószínűleg senkit sem ért váratlanul, hogy Pepe ragadta magához a kezdeményezést a vb legnagyobb bunkóságáért folyó vetélkedésben. A Németország elleni csoportrangadón szájba törölte Thomas Müllert, aki erre látványosan összerogyott, Pepe pedig úgy érezte, elégtételt kell vennie a színészkedésért, és biztos, ami biztos, kissé meg is fejelte ellenfelét. Lehet vitatkozni, hogy összességében Müller mennyire játszott rá az esetre, de Pepe önbíráskodása akkor is menthetetlen.

Nem lehet büszke magára a vb első piros lapját begyűjtő uruguayi Maxi Pereira sem, aki nehezen dolgozta fel a Costa Rica elleni vereséget, és a meccs utolsó perceiben megpróbálta kirúgni a pályáról Joel Campbellt. Wilson Palaciost is kiállították, de azt az esetet még megúszta egy sárgával, amikor megtaposta a földön fekvő Paul Pogbát.

A legsportszerűbb pillanat: Szamarasznak nem kell büntető

Georgiosz Szamarasz nem kötötte ugyan gúzsba az kolumbiai védelmet, de egy emlékezetes megmozdulása azért akadt. A második félidő elején Zuniga mellett tört be a tizenhatosra, majd különösebb meggyőződés nélkül összerogyott. Az egyértelmű műesés után azonban rögtön jobb belátásra tért, és jelezte a játékvezetőnek, hogy szó sem volt szabálytalanságról. Mondhatnánk, hogy csak a sárgát akarta megúszni, de amikor mutogatni kezdett, még nem tudhatta, mi a bíró szándéka. (Ennél csak a brémai Aaron Hunt ment messzebb még márciusban, a Bundesligában, amikor egy már - tévesen - befújt tizenegyest vonatott vissza a bíróval.)