Nem Ronaldo a legjobb lövész

Daniele De Rossi és Andrea Pirlo, vébé, Brazília 2014, foci-vb
Elővigyázatosságból kórházba szállították Rómában Daniele De Rossit
Vágólapra másolva!
Mit gondol, ki futott legtöbbet a világbajnokság első csoportkörében? És ki passzolt a legjobban? Sőt, kinek? A vb első 16 mérkőzésének néhány érdekesebb statisztikája.
Vágólapra másolva!

1990 óta szinte tendenciózusan csökken a vb-győztes szerzett és kapott góljainak a száma, a tökéleteshez közeli védekezés nélkül nem lehet világbajnokságot nyerni - írtuk a brazil torna nyitónapján. A védőjátékosok legfontosabb feladata a szerelés, a labdaszerzés, a felszabadítás és a fejpárbajok megvívása, ezeknek a kategóriáknak a legjobbjait foglaltuk össze az alábbi ábrán.

A védőstatisztikák élcsoportja a világbajnokság nyitóköre után Forrás: Origo


A védelmek erőfeszítései ellenére eddig csak két gól nélküli mérkőzést láttunk a vb-n, de azok közül a Brazília-Mexikó összecsapás is kimondottan izgalmas és szórakoztató volt.

Dőlnek a gólok

A világbajnokság nyitókörében 49 gól esett Brazíliában, ez egy találat híján kétszer annyi, mint amennyit Dél-Afrikában (25) láthattunk 2010-ben. Csapatszinten a hollandok járnak az élen a spanyoloknak lőtt ötösükkel, a góllövőlistát a német Thomas Müller vezeti, ő a portugálok ellen szerzett mesterhármast – egyébként ő a gólkirályi cím védője is. Gólok szempontjából még a csoportkör utolsó napja is különleges volt: csak 1982. június 15-én fordult elő, hogy a cserejátékosok több gólt szerezzenek (6), mint kedden.

Passzrekorderek

Az első csoportkör meccsein a leggyakoribb passzkapcsolat a Daniele De Rossi-Andrea Pirlo összjáték volt, a Roma játékosa az angolok elleni meccsen 28-szor passzolt középpályás társának. Második helyen Dani Alves és Oscar összjátéka áll, a szélső védő 26-szor játszotta meg az előtte futballozó támadót.

A 90 percet játszott mezőnyjátékosokat tekintve mindenki rontott legalább egy passzt, de azok között, akik ennél kevesebb időt töltöttek a pályán, akadnak még hibátlanok. Közülük is kiemelkedik Serey Die: az elefántcsontpartiak középpályása 61 percet töltött a pályán Japán ellen, és mind a 43 átadása pontos volt. Csapattársa, a támadó Wilfried Bony is százszázalékos: 77 játékperc alatt 19 jó passzt adott. Az argentin védő, Hugo Campagnaro a bosnyákok ellen egy félidőt futballozott, ez idő alatt 38 hibátlan átadása volt.

A legprecízebb támadók

Azok közül a játékosok közül, akik legalább ötször lőttek kapura az első körben, James Rodríguez, Kolumbia támadója a leghatékonyabb: 8 kísérletből 6-szor találta el a kaput (75%). Mögötte Cristiano Ronaldo áll 71%-os pontossággal (7 lövéséből 5 talált kaput), a harmadik Karim Benzema, a franciák középcsatára (57% - 7/4).

A futóbolondok

Nem meglepő, hogy a fizikálisan mindig kiemelkedő Egyesült Államok csapatából került ki a kategória győztese: Michael Bradley 12 730 métert zakatolt a középpályán Ghána ellen. Őt a chilei Marcelo Díaz követi (12 718 méter), és a harmadik helyet is egy csapattársa, Charles Aranguiz (12 341m) foglalja el. A lista negyedik és ötödik helyén két bosnyák futballista áll: Muhamed Besic, a Ferencváros játékosa 12 271, míg Miralem Pjanic 12 182 métert futott.