Sokkot kapott a vb-ről lemaradó csatár

Pavel Pogrebnyak orosz labdarúgó
Russian national football team player Pavel Pogrebnyak seen near Moscow's Hotel Baltschug Kempinski where the team members reside ahead of the UEFA European Championship matches against Slovakia and Andorra.
Vágólapra másolva!
Pavel Pogrebnyak elfogadja Fabio Capello döntését, de nehezen barátkozik meg a gondolattal, hogy nem lesz ott a nyári vb-n. A Reading 30 éves csatára május 13-án bekerült az orosz válogatott 30 fős keretébe, ahonnan pénteken minden indok nélkül kikerült.
Vágólapra másolva!

Jól értem, hogy a kikerüléséről tőlünk értesült? - kérdezte Porgrebnyakot a Sovsport.ru.

Igen. Egy kicsit sokkot is kaptam, nem akartam elhinni. Aztán felhívtam a válogatott menedzserét, Jevgenyij Szavint, és arra kértem, valahogy meg kellene egyezni, hisz én készültem, úgy terveztem, hogy ott leszek a vb-n. Azt a választ kaptam, hogy a nevem valóban nem került rá a 24-es listára.

Tervezte, hogy ott lesz - ezek után hogy érintette a döntés? Hiszen nem indokolták meg a mellőzését.

Nem a terveken van a hangsúly. Egyszerűen csak furcsa, hiszen nem vagyunk bábok, akiket tologatni lehet jobbra-balra. Rosszulesik, hogy nem kaptam lehetőséget sem az edzésre, sem a játékra - ez az, amit nagyon sajnálok. De ez az edző döntése.

Biztos volt benne, hogy csapattag lesz?

Igen. Már Londonban is igyekeztem tartani a jó formámat, most pedig Moszkvában készültem a vb-re. Nem tagadom, bíztam benne, hogy bekerülök a keretbe, és köszönöm, hogy volt rá esélyem. Volt egy reménysugár, amely néhány nappal később eltűnt. De még egyszer hangsúlyozom, hogy ez (Fabio) Capello döntése. Mondhatnám, hogy nem vagyok csalódott, de azok, akik ismernek, ezt nem hinnék el. Van bennem csalódottság. A világbajnokság minden futballista álma. Nem akarok közhelyeket durrogtatni arról, hogy ezzel még nincs vége az életnek. Vannak a vb-nél fontosabb dolgok is, de én nagyon szerettem volna játszani Brazíliában

Forrás: RIA Novosti/Grigoriy Sisoev

Mikor beszélt Capellóval?

Amikor a csapat Londonban a brazilokkal játszott, akkor a szállodában beszélgettünk. Azt mondta, figyeli a csapatom meccseit, de jobban kell játszanom. Ezzel én egyetértettem.

Mit gondol, köteles az edző személyesen megmagyarázni a kulcsfontosságú döntéseit a játékosoknak?

Igor Kornyejeven kívül a karrierem alatt még egyetlen edző sem indokolta meg az ilyen jellegű döntéseit. Amikor (Guus) Hiddink kihagyott egy-egy válogatott meccsről, a másodedzője, Kornyejev nekem mindent részletesen megmagyarázott. Aztán a Zenit meccsei alatt őrületes formába kerültem, megnyertük az UEFA-kupát és válogatott lettem.

Mit vár a vb-től, kit fog külön figyelemmel kísérni?

Most erre egyszerűen nem tudok válaszolni. Az érdeklődésem elszállt.

Milyen tervei vannak a klubcsapatával?

Még két évig él a szerződésem. Ahogyan korábban is mondtam, addig a Readingben fogok játszani, amíg a csapat vissza nem kerül a Premier League-be. Nem akarok Angliából elköltözni, mert már beleedződtem a bajnokságba.