Pokol a brazil vb a FIFA-nak

Brazília, focivébé
Demonstrators protest against the upcoming FIFA World Cup Brazil 2014 in Sao Paulo, Brazil on April 29, 2014. AFP PHOTO/Nelson ALMEIDA
Vágólapra másolva!
Jérome Valcke főtitkár szerint a FIFA "pokolként élte meg" a nyári világbajnokság szervezését Brazíliában amiatt, hogy túl sok partnerrel kényszerült együttműködni.
Vágólapra másolva!

"Túl azon, hogy bizonyos politikusok ellenzik a vb-rendezést, elsősorban azért éltük meg pokolként a szervezést, mert Brazíliában három politikai szint van, változáson megy keresztül az ország, választások voltak, így nem feltétlenül ugyanazokkal az emberekkel tárgyaltunk. Vesződséges volt mindannyiszor elismételni ugyanazt az üzenetet" - mondta kedd este egy lausanne-i fórumon.

A francia FIFA-elöljáró, aki legközelebb május 18-án utazik helyszíni szemlére, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem a nemzetközi szövetség szervezi a világbajnokságot Brazíliában, hanem Brazília tizenkét városban.

"Támogatjuk Brazíliát abban, hogy sikeres legyen, mert a FIFA működésének alapja a sikeres világbajnokság. Ha a vb bukás, ha gondok lesznek, az a FIFA-nak rossz" - szögezte le.

A FIFA május közepén veheti át a stadionokat "kizárólagos használatra", így akkortól nyílik lehetősége az összes olyan rendszer telepítésére, amely a közvetítésekhez szükséges.

"Decemberben kellett volna megkapnunk a stadionokat, ehelyett május 15-től rendelkezhetünk velük. Ez egy kicsit később van, mint ahogy terveztük, de tudunk alkalmazkodni" - fogalmazott Jérome Valcke, hozzátéve, hogy hasonló nem ismétlődhet meg 2018-ban. "Ha egyetlen üzenetet küldhetek hivatalosan, akkor az az, hogy Oroszország ne tekintse a május 15-i stadionátadást referenciának. Remélem, ott betartják majd a határidőket."

A késések ellenére azért a főtitkár igyekezett optimista maradni.

"Nem mondom, hogy minden elkészül - utalt arra, hogy Cuiabában még zajlanak majd munkálatok a városban -, de ami a stadionokat illeti, a rengeteg tárgyalás, valamint a törekvéseink és a szükségleteink visszafogása nyomán rendben lesznek a dolgok az újságírók, a csapatok, a szurkolók és a hivatalos személyek fogadására".

Valcke hozzátette, hogy reményei szerint a világbajnokság összességében különleges élményt nyújt majd.

A vb június 12-én kezdődik.