Most a repterekkel van gond Brazíliában

Vágólapra másolva!
Öt héttel a brazíliai labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt a repülőterek átépítésének csúszása jelent újabb gondot a szervezőknek és a nemzetközi szövetségnek (FIFA).Hosszú sorokra kell készülnie a ki- és becsekkolóknak a 12 reptérből legalább ötön.
Vágólapra másolva!

A június 12-én kezdődő világbajnokság előtt Sao Paulóban a Viracopos-repülőtér új termináljának építése leállt, mert a munkások tiltakoznak a rossz biztonsági körülmények miatt, így szinte biztos, hogy nem tudják befejezni a munkálatokat. Az építkezés során két ember életét vesztette.

"Ez egy versenyfutás az idővel, s ezért hatalmas a káosz" - mondta a munkavédelmi szervezet egyik képviselője. A leállás azt jelenti, hogy a vb-helyszínek 12 repülőtere közül legalább ötnek a bővítése várhatóan nem készül el határidőre. A világbajnokságra becslések szerint 600 ezer szurkoló érkezik a világ minden tájáról, és nagyjából 3 millió brazil utazik a meccsek miatt belföldön.

Adriano Pires infrastruktúra-szakértő a Daily Mailnek azt mondta, "Azt mondják, hogy minden készen lesz időben, de már most lehet tudni, hogy egy csomó átmeneti megoldással fogják majd takargatni, hogy szinte semmi nem lesz teljesen készen. A komfortérzet erősen hiányos lesz a vébén, pedig a braziloknak bőven volt idejük mindent megcsinálni. Az országba érkezők első képe nem lesz valami kedvező Brazíliáról."

A szakértő hozzátette, sem az automata poggyászkiadó, sem a bevándorlási hivatalos gyorsított ügyintézést biztosító irodája nem lesz készen időre. A gond az, hogy a nyári brazíliai forgalom 75 százalékát a repterek bonyolítják majd le, hiszen a brazil vasúthálózat megbizthatatlan, és nincs is teljesen kiépítve.

Az ABEAR szakértője szerint az a legnagyobb gond, hogy Brazíliában óriási szükség lesz a légiközlekedésre, mert a megszokotthoz képest sok (12) házigazda város van, és ezek nagyon nagy távolságra vannak egymástól. A Brazil Légiközlekedési Hivatal szóvivője nem tart attól, hogy káosz lesz, bízik benne, hogy a jelenlegi feltételek mellett is meg tudják oldani a szurkolók fogadását.