Hol tudok vébémeccset nézni éjfélkor?

hol nézzünk meccset? foci, VB közvetítés, illusztráció
DRESDEN, GERMANY - JULY 09: Fans watch the 2011 FIFA Women's World Cup Germany 2011 Quarter Finals between Germany and Japan at a live public viewing on large screen monitors at the Georg-Arnhold-Bad on July 9, 2011 in Dresden, Germany. Germany lost the match, 0-1. (Photo by Marco Prosch - FIFA/FIFA via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Társaságban, sör mellett, kivetítőn nézni futballmeccset sohasem helyénvalóbb, mint egy világbajnokság idején. Csakhogy most nagy az időeltolódás, lesz-e vajon elég éjfél után is nyitva tartó meccsnézős kocsma? Ahol végig lehet nézni, mondjuk, az angol–olaszt? Körbekérdeztünk néhány budapesti helyet.
Vágólapra másolva!

A brazíliai vébé mérkőzései magyar idő szerint 18, 21, 22 vagy 0 órakor kezdődnek – egy kivételével, amelyet hajnali 3-kor rendeznek. Nem kérdés, hogy aki teheti, társaságban, egy nagy kivetítő előtt követi az eseményeket, ahogy az sem, hogy az éjféli meccs is kötelező, még ha a következő reggelen eggyel több kávé is kell a nap elindításához. Az ellenben nem egyértelmű, hogy a legfeljebb este 9-es meccsekhez szokott helyek elég sokáig nyitva tartanak-e. Megkérdeztünk néhány ismertebb fővárosi vendéglátóhelyet, hogy mire kell számítaniuk a szurkolóknak.

A VIII. kerületi Nagytemplom utcában működő Grund a nagy kerthelyiségét LED-fallal turbózta fel a vébére, de a jogszabályok miatt ez csak 22 óráig működik majd. A kisebb, hátsó udvarban, amely a YouTube-kertmozi névre hallgat, éjjel is lehet majd követni az eseményeket egy projektoros kivetítőn. A Grundban 500-600 vendég tud kényelmesen meccset nézni, de ennek a létszámnak a duplája is megfordult már ott, és abból sem volt tumultus.

Nyugágy, kivetítő, meccs, mi kell még? Forrás: Getty Images/Marco Prosch

Egy kerülettel arrébb, a Dohány utcában található a Champs Sport Pub, amely nevéhez illően a vébének is kiemelt figyelmet szentel. Takács Ákos üzletvezető az Origónak azt mondta, a nyitva tartás szempontjából nincsenek időhöz kötve, az éjszakai meccseket is adni fogják. A Budapesten élő külföldiek már most foglalják a helyeket, főleg a spanyol, az angol és az olasz csapat találkozóira.

A Champsben azon a szombaton, amikor az Arsenal FA-kupa-döntőt, a Barcelona és az Atlético pedig a spanyol elsőségről határozó rangadót vívta, a 400 jelenlévőből 390 külföldi volt, szóval, aki szeretne együtt (kár)örvendeni vb-résztvevő országok szurkolóival, itt biztos talál társakat. A Champsnek egyébként van egy margitszigeti kistestvére, ott is mennek majd az éjjeli meccsek.

Minek otthon nézni, ha nagy társaságban is lehet? Forrás: RIA Novosti/Fomichev Mikhail

Az alapesetben éjfélkor záró Puskás Pancho Sport Pub meghosszabbított nyitva tartással készül a vébére, ahogy az NFL nagydöntője, a Super Bowl napján is teszi. A kerthelyiségben LED-falon, tévén és kivetítőn lehet követni az eseményeket. A kerttel kiegészülve akár 300 fő is elfér, és még az is lehet, hogy a vébé idejére az utcafront másik oldalán, a teraszon is láthatók lesznek a meccsek.

Aki a Széll Kálmán tér közelében keres meccsnézős helyet, annak ott a Jégkert, ahol a vébé összes összecsapását közvetítik kivetítőkön és óriás plazmatévéken. Két éve, az Eb és az olimpia alatt a Városligeti Műjégpályán működött a TóPart, és idén is lesz hasonló kezdeményezés, de ezúttal két másik helyszínen, az Erzsébet téri Akváriumnál és a Kopaszi-gáton, az újonnan megnyíló The Beach nevű szórakozóhelyen. Mindkét helyszínen szabadtéren lehet nézni a meccseket, mert nem lépik át a megengedett hangerőt, bár egy mélyről feltörő gólöröm azért feszegetheti a határokat.

A vébé alatt ennél zsúfoltabb lesz az Akvárium Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A három éve működő Budapest Park az egész nyarat lefedi a koncertekkel, de a focivébére is készül. Lesz egy óriási LED-fal, Sportkert néven egy szeparált meccsnézős rész. A Park hajnalig nyitva van, így az éjfélkor kezdődő meccseket is meg lehet majd nézni a Rákóczi híd pesti hídfőjénél, bulizás közben vagy helyett. A 600 férőhelyes Sportkertbe 21 óráig ingyenes a belépés, utána 500 forintot kell leszurkolni.

Az ötödik kerületi Szabadság téren a 2012-es Eb alatt napi négy-ötezer embert vonzott a Belvárosi Foci Mozi nevű rendezvény, logikus, hogy lesz most is. Pénteken és szombaton az éjfélkor kezdődő meccseket is végig lehet izgulni, a többi napon viszont másnap délután négykor adják le az éjjeli találkozót. A szurkolók valószínűleg az ország legnagyobb, 30 négyzetméteres kivetítőjén nézhetik a meccseket. Motozás és biztonsági őrök nincsenek, van helyette fűben ülés és brazil szambatáncosok, a vb-házigazda nagykövetsége ugyanis itt üti fel a bázisát.

Akinek a felsorolt helyek nem felelnek meg, azoknak a Városligetben található Kertem vagy a margitszigeti Holdudvar is opció lehet, kivetítő mindkét szórakozóhelyen van, és mivel a BL-döntőt is követni lehetett náluk, csodálkoznánk, ha kihagynák azt a ziccert, hogy a vébé alatt is adják a meccseket.

A vb mérkőzései egyébként mobilon, tableten vagy PC-n is nézhetőek lesznek: Telekom TV előfizetéssel rendelkezők a TV GO-n különdíj fizetése nélkül élőben nézhetik a világbajnokságot. Részletek itt.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.