Az El Nino lehet az angolok legnagyobb ellenfele a vébén

Vágólapra másolva!
A Readingi Egyetem kutatói szerint 60 százalék az esélye, hogy a nyári focivébé alatt az El Nino-jelenség hatással lesz Brazília időjárására, ami nagy meleget és szárazságot jelent, ezek pedig általában nem kedveznek a brit csapatoknak, így az angol válogatott is alaposan megszenvedhet majd.
Vágólapra másolva!

Az El Nino egy ciklikusan jelentkező légköri-óceáni jelenség, amely 2-7 évente fordul elő a Csendes-óceán keleti medencéjében, és 9-12 hónapig tart. Kialakulására akkor lehet számítani, amikor a tengerfelszín hőmérséklete a szokásosnál több fokkal magasabbra emelkedik. Az El Nino idején módosul az Csendes-óceán tengeráramlási rendszere, így a jelenség kihat az egész világ időjárására.

Az angolok már korábban is panaszkodtak, az első meccsüket ugyanis Manausbam, Amazonas állam székhelyében játsszák - az angol lapok viccesen úgy írták, az esőerdőben - ahol a nagy meleg és a magas páratartalom miatt szokatlan körülmények várnak rájuk.

A másik két csoportmeccset Sao Paulóban és Belo Horizontéban vívja Roy Hodgson csapata, de ha az El Nino-jelenség érezteti a hatását, akkor ott is pokoli hőségben kerülhet sor a találkozókra. Ugyanakkor közel sem biztos, hogy az El Nino bekavar, 2012-ben az amerikai tudósok kimutatták az előrejelzések alapján, hogy 75 százalék az esély a jelenség bekövetkezésére, de ez végül mégsem történt meg.